Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uprawnienia f-gazy a zmiana firmy

10 Odpowiedzi, 9265 Wyświetleń

mateusszzzz

2016-11-13, 19:59:34
Nowy użytkownik
jak jest z f-gazami? czy po zmianie firmy ktora mi je opłaciła one bedą wazne? Czy wystarczy mi ich numer?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-11-13, 22:36:06
Zaawansowany użytkownik
Uprawnienia są imienne nie firmowe.
  • Odpowiedz

wit

2016-11-14, 10:38:51
Top użytkownik
-byłeś na kursie ? -zdałeś egzamin ? -bo po pytaniu to mam wątpliwości czy uprawnień nie znalazłeś w kapuście...

Nie ważne kto na kurs/egzamin kierował i płacił. Uprawnienia Osobowe/personalne są jak sama nazwa wskazuje -przypisane do osoby. Czy jak szef Ci zafunduje prawo jazdy -to zmieniając pracę oddajesz prawko?

Tutaj -uprawnieniem jest numer certyfikatu i wpis na stronie UDT.
Sztywnik -to tylko "legitymacja" która to potwierdza. Sztywnik chyba masz i nosisz ze sobą i po prostu go nie oddajesz pracodawcy. To Twoja "legitymacja."
Sam sztywnik -można też wystąpić do UDT o wydanie wtórnika.

Inna sprawa jak masz sformułowaną umowę z aktualnym pracodawcą... czy podpisywałeś jakieś aneksy itp. -mogą kazać Ci zwracać kasę za kurs lub egzamin jeśli się zwolnisz... Nikt nie musi kształcić pracownika dla innych...

Uprawnienia firmowe/przedsiębiorcy -przypisane są do firmy. To też uprawnienia f-gazowe ale inny rodzaj.
W pytaniu chyba chodziło o personalne ?
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-11-14, 21:29:06
Nowy użytkownik
Byłem na kursie- trwał całą godzinę, a kolejna była poświęcona na test i odpowiedz ustna przed egzaminatorem. Ten temat tak sie składa, że nie był poruszony.
Sztywnika nie mam, po prostu nie dostałem od firmy. Dostałem tylko numer uprawnien i to dopiero jak musiałem go wpisać w protokole po jakims przglądzie.
Tak, chodziło mi o personalne- dzieki za odpowiedz. Przynajmniej wystąpie o wtórnik.
Czyli osoba która otworzy działalność musi wyrabiać uprawnienia firmowe?
  • Odpowiedz

wit

2016-11-14, 22:33:10
Top użytkownik
tak. musi firmowe.

Są 2 rodzaje uprawnień przedsiębiorcy i personalne
-to też jest na kursie -i jest wymagane na egzaminie -przynajmniej jeśli egzamin jest na poważnie i zgodnie z wymogami... -też powinieneś to wiedzieć -skoro masz uprawnienia...

uprawnienia persolnalne (osobowe) -trzeba zdać egzamin -nie być karanym za przestępstwa przeciw środowisku itp.
Uprawnienie to daje prawo konkretnej osobie dotykać się do układów chłodniczych. Można pracować jako serwisant, monter, sprzedawca - tu może być różny zakres uprawnień -różne kategorie... Certyfikat personalny zaświadcza że dana osoba ma wymagane kwalifikacje do pracy z f-gazami w zakresie na jaki został wydany.

I są uprawnienia przedsiębiorcy -zaświadczające, że firma zatrudnia certyfikowany personel (przynajmniej jedną osobę z uprawnieniami personalnymi), że ma ustawowe minimum wyposażenia -jest lista koniecznych narzędzi -zarządzenie
oraz, że ma wdrożone procedury dokumentowania napraw ,rozliczania czynnika itp.
i to jest sprawdzane przed wydaniem certyfikatu "firmowego" . oczywiście jest także opłata...

Usługi z f-gazami może wykonywać tylko firma z certyfikatem przedsiębiorcy -wykorzystując do tego pracownika z certyfikatem personalnym.
czyli potrzebny i taki i taki certyfikat.
Mając tylko certyfikat personalny -możesz się zatrudnić w firmie z certyfikatem przedsiębiorcy...
lub na jakieś umowy zlecenia itp pracować dorywczo dla takiej firmy... (tylko, że taka firma musi mieć też pracownika etatowego z certyfikatem -bo na nikogo dorywczego nie dadzą cert. firmowego)

A propo sztywnika -to jest coś w rodzaju legitymacji- i firma ma obowiązek to wydać. właściwie powinno przyjść na adres osoby która zdała egzamin i spełniła warunki a nie na adres firmy... -to Twój osobisty dokument... To powinieneś mieć ze sobą przy każdej pracy z czynnikami f-gaz.
Tak jak prawo jazdy -ma mieć kierowca a nie leżeć gdzieś w firmie... złóż w firmie pisemny wniosek- podanie niech Ci wydadzą Twój osobisty sztywnik.

egzamin -a podłączałeś stację odzysku, lutowałeś na twardo itp ? bo egzamin to i część praktyczna... to co piszesz to jakieś "dziwne jest"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-14, 22:36:15 przez wit.)
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-11-15, 16:47:26
Nowy użytkownik
Nie było części praktycznej w tej wersji co piszesz. Co prawda był cały sprzęt do tego potrzebny ale ,,cześć praktyczna'' ograniczyła się tylko do paru pytań w stylu jak wymienić olej w sprężarce, opisać miernik cęgowy, ogólnie opowiedzieć jak działa układ chłodniczy itp.
Wielkie dzięki za info.
  • Odpowiedz

Artic

2016-11-16, 06:58:13
Zaawansowany użytkownik
Wiem Panowie że nie na temat ale trafia mnie jak coś takiego czytam.

GODZINNE SZKOLENIE I MAM UPRAWIENIA?
Jak ta branża ma być poważna ?
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Bolas

2016-11-16, 10:47:04
Zaawansowany użytkownik
Chwaląc się takimi szkoleniami kręcimy bata sami na siebie. Jak widać nadal w tym kraju liczy się papier a nie rozsądek.
  • Odpowiedz

wit

2016-11-16, 22:07:47
Top użytkownik
Artic -godzinne szkolenie to jeszcze niby ujdzie -w końcu egzamin można zdawać bez żadnego szkolenia...

Jak ktoś ma szkółkę/ praktykę -szkolenie robi się szczegółem...
-choć wg mnie lepiej bez szkolenia dla tych co są fachowcami -niż godzina udawania, że się nauczy tych co nie umieją...
godzina szkolenia to brzmi śmiesznie... Pytania jak w tym wątku są skutkiem takich godzinnych szkoleń...

ale egzamin jak w opisie -na niby bardzo poważny certyfikat... ech...
aż nasuwa się powiedzonko z bardzo dawnych lat... "nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie... " chłodniarza ?
  • Odpowiedz

Artic

2016-11-20, 00:40:12
Zaawansowany użytkownik
Wit- wszystko okey zakładając że wszyscy są fachowcami i są odpowiedzialni.

Zgodzisz się ze mną że naprawdę stanowcza większość ,,fachowców" pierdzieli robotę na potęgę. Uważam że nowe uprawnienia powinny być wydawane osobą które się wykazały jakimiś umiejętnościami i doświadczeniem a nie być rozdawane każdemu z ulicy kto się nauczy odpowiedzi na pamięć. Jasne fajny biznes zrobiły pseudo uczelnie na nowym rozporządzeniu ale branża nie zmieniła się ani o trochę. Dalej nie ma wiedzy jak wykonywać szczelne połączenia, montować rurociągi czy zapobiegać ulotą czynnika. Miałem nadzieje że nowa ustawa to zmieni, niestety zawiodłem się.
PS:W hydeparku zakładam wątek na temat instalacji wykonanych przez ,,certyfikowane firmy" pośmiejmy się i może tam pomówmy o tym zagadnieniu.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa