Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ?

6 Odpowiedzi, 7465 Wyświetleń

wit

2008-08-17, 22:35:18
Top użytkownik
Witam.
może ma ktoś jakieś STARE katalogi bitzera ?

nadal potrzebuje potwierdzić dane techniczne starego agregatu -sprężarka semihermetyczna bitzer 4182Y

prawdopodobnie był produkowany końcówka lat 90 ewentualnie może i lata początkowe obecnego wieku.

pozdrawiam -i z góry dziękuje za pomoc
-Witek.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-08-18, 20:47:46
Zaawansowany użytkownik
Czy na pewno dobrze spisałeś typ mam katalog z przed paru lat ale podobnego symbolu nie znalazłem. Jest sprężarka 4T-8.2Y. 4Z-8.2Y .
  • Odpowiedz

wit

2008-08-18, 22:37:45
Top użytkownik
Na pewno dobrze...

-spisałem -jakoś dziwnie -obco mi to brzmiało -logicznie by było tak jak Ty piszesz... 4T-8,2Y
-jednak stary agregat -pomyslałem, że może jakiś stare oznaczenie...
napis wyraźny 4182Y -typ dotyczy samej sprężarki semihermetycznej i spisany jest z tabliczki na sprężarce.
agregat -w sensie skraplacza ramy i zbiornika -był składakiem...

potem w domu szukałem w katalogach.... i nie znalazłem.

gdy nie znalazłem w katalogu przy następnej bytności w tym zakładzie dokładnie sprawdziłem w zdemontowanej sprężarce...

cholercia -może tak jakoś dziwnie wybity napis - jednak jakbym nie czytał -to pisze 4182Y Sad

chwilowo -"ratunkowo" wstawiłem jakiś zamiennik -używaną sprężarkę .
ledwie wyrabia a powinna śmigać.

i dylemat -czy ten typ o dziwnym oznaczeniu miał większą wydajność niż założyłem -czy używany zamiennik jest już wypracowany i nie ma pełnej mocy...

jak będę dawał nówkę -muszę zdecydować czy dać taką jak dobrałem (zakładając, że dobrałem prawidłowo a pracująca obecnie jest uszkodzona) -czy dać o większej wydajności -zakładając, że oryginał był mocniejszy.
tyle,że jeśli dam mocniejszą od oryginału -to prawdopodobnie skraplacz nie wyrobi...

według wyliczeń i bilansu komory .... -wstawiony zamiennik też pasuje i też powinien śmigać.
sprawę komplikuje fakt, że nie wiadomo jak była wykonana izolacja komory -to stara komora -oraz to, że prawdopodobnie izolacja była zalana i może częściowo przemarzać -a nie ma dostępu żeby to sprawdzić... i nie wiadomo o ile są zwiększone straty... całość traktowana jest "tymczasowo" komora niedługo będzie likwidowana -jednak do czasu wybudowania nowej -ta musi wytrzymać.
pozdrawiam.Witek
  • Odpowiedz

AS

2008-08-19, 15:11:01
Zaawansowany użytkownik
Kolego, znalazłem stary katalog Bitzera a raczej cennik hurtowni H.Jenssen Jurgensen A/S z lat 92-95. Oto typy sprężarek 4T lub 4Z, nie ma takiego oznaczenia, które Kolega podaje. Liteta Y podana za typem świadczy o tym ,że pierwotnie sprężarka została zalana olejem estrowym, także niejako jest to bardzo współczesna sprężarka.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-08-19, 18:31:48
Zaawansowany użytkownik
Czyli tak jak pisałem wcześniej. Najprawdopodobniej ta 1 to nic innego jak nie dokładnie wybite T. Ten katalog BITZERA który mam pochodzi z roku około 2000.

Mam katalogi rożnych sprężarek ale w żadnym niema podanych typów tylko cyfrowo.
  • Odpowiedz

wit

2008-08-21, 20:48:30
Top użytkownik
jeszcze zanim spytałem -szukałem w necie, szukałem w katalogach -i też nic takiego nie znalazłem...
podejrzewałem, że źle odczytałem -więc przeprowadziłem "śledztwo" ze szkłem powiększającym i latarką...
na tabliczce znamionowej "1" nie chce wyglądać jak "T" a między cyframi 8 i 2 nie ma przecinka...

pewnie koledzy mają rację, że chodzi o niedokładnie wybite "T" -wolałem się jednak upewnić, że taki dziwny numer nie występuje w jakimś katalogu do którego ja nie mam dostępu a ktoś może znajdzie...
wiedza i praktyka mówią jedno -a oczy drugie... ;(
pozdrawiam i dziękuje.
Witek.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa