Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z chłodnią na stary gaz r 500

11 Odpowiedzi, 11305 Wyświetleń

mn27

2008-05-29, 20:02:27
Zaawansowany użytkownik
po zimie kiedy nie była używana nie może zbić do tych 5 stopni .nie mam tego gazu i nie wiem co mam robić , r 500 już go nie ma w sprzedaży ok 10 lat wiem tylko że jest mieszanina i posiada w sobie r 12 czy mógłbym ewentualnie dobić r 12 .Proszę o szybką podpowiedż !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-30, 05:40:27
Moderator
najlepiej zamontuj nowy agregat bo srodowisko zanieczyszczasz a pozatym do te urzadzenia i tak musza zniknac z rynku i urzytkowania
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-30, 14:48:54
Zaawansowany użytkownik
zgadzam się mieliśmy samochód Carriera na R500. Nowe węże i olej syntetyczny i po sprawie. Chodzi do dziś bez problemu
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mn27

2008-08-05, 17:20:59
Zaawansowany użytkownik
wracam do tematu tej chłodni to jest właśnie carrier mistral 410 przez miesiąc po dopęłnieniu chodziła dobrze ale znów zaczęły sie problemy, chodzi to raczej na r 12 poniewaz taki jest zawór rozpręzny nie może zbić temp zejdzie do 8 stopni i koniec ciężko .A oto objawy rura ssąca jest zazwyczaj zaszroniona czyli wygląda ogólnie na ok we wżierniku raz leci ciecz a raz nie odparowanie bardzo cięzko zmierzyć ponieważ tez cisnienie sie wacha
  • Odpowiedz

bodzio

2008-08-06, 19:22:12
Zaawansowany użytkownik
Nic tylko przezbroić układ ewentualnie uszczelnic (bo po tym co piszesz może gdzieś uciekać) i doraźnie napełnić R401a lub R409a
  • Odpowiedz

mn27

2008-08-07, 07:41:04
Zaawansowany użytkownik
na uszczelnieniu sprężarki widać olej przewody gumowe też są troche sparciałe .faktycznie może jest nieszczelniść
raz jak dobiłem z 1.5 kg gazu chodziła wmiare ze dwa tygodnie a teraz znów to słabo chłodzi
  • Odpowiedz

bodzio

2008-08-07, 21:04:58
Zaawansowany użytkownik
To nie ma co dobijać bo szkodakasy i środowiska.
No i jak węże są słabe to jest okazja do przezbrojenia na R134a
  • Odpowiedz

mn27

2008-08-17, 16:45:32
Zaawansowany użytkownik
wracam do tematu tej chłodni będzie wymiana sprężarki na hermetyk tylko jaką moc kupić chłodnia ma wymiary 6x3x2 planuje kupić nowa na gaz 404 czy zawór rożprężny tez muszę wymienić stary jest na r 12
  • Odpowiedz

bodzio

2008-08-17, 20:03:48
Zaawansowany użytkownik
Tak zawór do wymiany.
  • Odpowiedz

mn27

2008-08-24, 17:02:08
Zaawansowany użytkownik
wymieniłem sprężarke zawór wszystko chłodzi tylko do pewnego czasu dopóki się nie zaszroni. mam pytanie jaki jest najprostszy i najtańszy sposób na odtajanie .zaznaczam, ze ta chłodnia jest używana średnio dwa razy w miesącu po 4 dni na wesela
  • Odpowiedz

Alpak

2008-08-24, 17:49:40
Użytkownik
zegar czasowo wylaczajacy sprezarke lub strownik z odtajaniem
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa