Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego

90 Odpowiedzi, 102367 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

Whisky

2016-05-17, 10:58:28
Top użytkownik
Eliasz napisał(a):na szkoleniu też nie potrafili się określić i kierowali jak powyżej do UDT i MŚ SmileSmileSmile

A przypadkiem nie jest tak że prowadząc taki kurs osoba lub podmiot ma obowiązek rozdania artykułów z klimatyzacji i aktów prawnych? Coś tam gdzieś chyba o takim czymś czytałem.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-17, 11:45:09
Top użytkownik
Whisky napisał(a):
Eliasz napisał(a):na szkoleniu też nie potrafili się określić i kierowali jak powyżej do UDT i MŚ SmileSmileSmile

A przypadkiem nie jest tak że prowadząc taki kurs osoba lub podmiot ma obowiązek rozdania artykułów z klimatyzacji i aktów prawnych? Coś tam gdzieś chyba o takim czymś czytałem.
Obowiązek to mają uczestnicy,ale uważnego słuchania .
Akty prawne bez trudu można odszukać w internecie.
Awax prowadzac takie szkolenia rozdaje materiały z tymi przepisami,jednak nie ma takiego obowiązku.
  • Odpowiedz

longleyl

2016-06-07, 09:50:33
Nowy użytkownik
Witam
Chciałbym wszystko uporządkować od a do z jak powinna wyglądać ewidencja czynnika oraz wszystkie powinności związane z nową ustawą.

1. Wystawianie Faktur. Czy trzeba teraz indywidualnie wystawić fakturę bądź paragon klientowi, co na takiej fakturze bądź paragonie ma się znaleźć?

1-A)czy każdorazowo na fakturze musi się znaleźć usługa naprawy klimatyzacji? czy jeżeli nie ingerujemy w układ( czyli nie wymieniamy zaworków, innych elementów itp.) można wpisać jako serwis klimatyzacji.

Osobiście na imiennej fakturze dla klienta dołączam info. o Model samochodu, nr. rejestracyjny, ilość gazu wtłoczonego i odzyskanego oraz uwagi.

1-B)Czy inspektor podczas kontroli będzie wymagał od nas wglądu do imiennych faktur czy tylko interesuje go ewidencja samego czynnika.

2. Ewidencja czynnika:
Ewidencje możemy prowadzić w różnej formie papierowej, elektronicznej itp. w ewidencji musi się znaleźć ( model samochodu, VIN, rok, ilość gazu odzyskanego i wtłoczonego)

- Jeżeli ubytek gazu przekracza 40g lub 60g(dwa parowniki) zobowiązani jesteśmy przeprowadzić próbę szczelności.

Czy ma to być próba szczelności próżniowa czy np. azotem, czy w ogóle próby szczelności azotem w układach klimatyzacji są zgodne z normą i dopuszczalne przez odpowiednie instytucje?
  • Odpowiedz

piotrekpio

2016-06-16, 21:00:19
Nowy użytkownik
Witam !!!
Z tym czynnikiem to ładnie namieszali Smile
Rozumiem że ewidencję czynnika piszemy dla siebie i na koniec roku zdajemy raport , wydaje mi się że nie ma potrzeby pisać na fakturze ile czynnika odzyskano a ile wtłoczono . Chyba wystarczy wpisać serwis lub obsługa klimatyzacji , naprawa nieszczelności , wymiana oringu lub zaworka i to chyba wszystko przy okresowej obsłudze bez wymiany większych elementów?? Czy piszecie na fakturze że wykonano test szczelności ?? Wydaje mi się że to wystarczy w dokumentach do własnych potrzeb.

Ale mam też inny problem , mam mały sklep i warsztat czynnik przyjąłem na sklep , wypisując faktury piszę serwis lub obsługa klimatyzacji , cena w zależności ile czynnika brakowało, czyli jako usługa , w ewidencji zejdzie mi 12kg a na stanie w sklepie dalej zostanie , trzeba będzie skasować i dodatkowo podatek zapłacić , czy też tak macie?? Może lepiej pisać ile czynnika weszło ??
  • Odpowiedz

czarli9

2017-01-24, 16:19:44
Nowy użytkownik
Witam,

Próbuje się zebrać do wysłania tego sprawozdania z 2016 r :/ i tak się zastanawiam co w przypadku gdy po podliczeniu wszystkiego wychodzi mi że brak kilku Kg. na magazynie. Przecież nie możliwe jest zbilansowanie tego na zero, zresztą chyba było by to podejrzane. Zastanawiam się po prostu czy nie wywali mi błędu po złożeniu sprawozdania a z tego co czytałem jeżeli taki błąd się pojawi to wszystko trzeba robić od nowa :/

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Whisky

2017-01-24, 17:26:58
Top użytkownik
Magazyn to to co Ci zostało do grudnia 2016roku , czyli miałeś 0? Wychodzi na to że słabo kontrolowałeś swój stan. Mi np. pasuje to co miałem mam itd.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-01-24, 19:24:37
Zaawansowany użytkownik
czarli9 napisał(a):Witam,

Próbuje się zebrać do wysłania tego sprawozdania z 2016 r :/ i tak się zastanawiam co w przypadku gdy po podliczeniu wszystkiego wychodzi mi że brak kilku Kg. na magazynie. Przecież nie możliwe jest zbilansowanie tego na zero, zresztą chyba było by to podejrzane. Zastanawiam się po prostu czy nie wywali mi błędu po złożeniu sprawozdania a z tego co czytałem jeżeli taki błąd się pojawi to wszystko trzeba robić od nowa :/

Pozdrawiam
W sprawozdaniu masz opcje w pozycji 8. Substancja lub mieszanina utracona.
Stan czynnika 0 nie jest podejrzany.Może się tak zdarzyć.W jednym z czynników wyszło mi właśnie 0 Ani mi nie brakuje ani mam za dużo .Jednak w Twoim przypadku to co innego Nie wywali błędu ale ICHP weryfikuje sprawozdania ,powiadomi o błędzie i tak jak piszesz sprawozdanie wtedy musisz wypełnić ponownie i wysłać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-24, 19:49:37 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

czarli9

2017-01-24, 21:21:06
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):
czarli9 napisał(a):Witam,

Pozdrawiam
W sprawozdaniu masz opcje w pozycji 8. Substancja lub mieszanina utracona.
Stan czynnika 0 nie jest podejrzany.Może się tak zdarzyć.W jednym z czynników wyszło mi właśnie 0 Ani mi nie brakuje ani mam za dużo .Jednak w Twoim przypadku to co innego Nie wywali błędu ale ICHP weryfikuje sprawozdania ,powiadomi o błędzie i tak jak piszesz sprawozdanie wtedy musisz wypełnić ponownie i wysłać

mam jakieś 2,4 kg braku, chodziło mi raczej o to że mogą się doczepić do tego w trakcie jakiejś kontroli Smile Dzięki za odpowiedź jutro zabieram się za wypełnianieSmile pozdrawiam

Powiedz mi jeszcze co z gazem, który został z 2016r? jest w sprawozdaniu opcja przerzucenia tego na 17?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-24, 21:36:06 przez czarli9.)
  • Odpowiedz

MarioO

2017-01-25, 07:08:56
Zaawansowany użytkownik
czarli9 napisał(a):mam jakieś 2,4 kg braku, chodziło mi raczej o to że mogą się doczepić do tego w trakcie jakiejś kontroli
Dla tego w takich przypadkach masz tak jak pisałem w sprawozdaniu ten p8.Substancja lub mieszanina utracona.I tam możesz napisać co z tym 2,4kg się stało.Ale to już Twoja decyzja.Jak źle wypełnisz to na pewno odrzucą.Czy będą jakieś konsekwencje źle wypełnionego nie wiem.Ja nieświadomie zrobiłem drobny błąd i przysłali info aby poprawić i odesłać ponownie i na tym się skończyło.
Z tym 0 w moim przypadku chodziło mi o to że czynnik zmagazynowany na dzień 31.12.2015 rozszedł mi się w 2016 do 0kg i niema tu nic podejrzanego raczej Tak po prostu wyszło Matematyka
  • Odpowiedz

Whisky

2017-01-25, 09:24:19
Top użytkownik
Wpisz utrata, powód pęknięcie przewodu w maszynie i zgłoś do marszałkowskiego. Zapłacisz środowiskowe i będzie spokój.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-02, 17:22:25
Top użytkownik
MariOo napisał(a):Nie wywali błędu ale ICHP weryfikuje sprawozdania ,powiadomi o błędzie

Tak z ciekawości ile im zajęło czasu na sprawdzenie? Wysłałem dawno temu i co 3 dni sprawdzam czy nie ma wiadomości :p
  • Odpowiedz

MarioO

2017-02-02, 19:33:16
Zaawansowany użytkownik
Sprawozdanie za 2015 wysłane 27 lutego 2016 (bo po co się tak śpieszyć) dostałem maila z prośbą o korektę w grudniu ubiegłego roku
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-23, 19:53:42
Top użytkownik
Panowie! Również dostałem emaila z prośbą o poprawienie sprawozdania. Błąd polegał na sprzedanym czynniku w butli którego ja nie sprzedawałem a źle doczytałem. Punkt 4 sprzedaż "Do kategorii sprzedane(4) nie zalicza się ilości substancji, które zostały zastosowane ?sprzedane jako usługa? np. serwisowanie klimatyzacji. W tej kategorii podaje się tylko ilości sprzedanego (samego) czynnika w butli, zbiorniku. "

Gdy zobaczyłem emaila to już chciałem iść robić zdjęcia sprzętu do serwisu i je na alledrogo wystawić Big Grin
  • Odpowiedz

mg

2017-02-23, 20:43:19
Top użytkownik
Prawdopodobnie powinieneś to zaliczyć jako użycie do serwisowania
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-24, 07:44:27
Top użytkownik
4 punkt Sprzedaż tyczy się tylko sprzedania pełnej butli zaplombowanej. Wpisałem tam swoje sprzedane z maszyny i wyszło że więcej sprzedałem niż kupiłem ( dużo, dużo więcej). Poprawiłem, wysłałem tłumaczenie przez email i dziś dostałem wiadomość że zostało zaakceptowane Wink
  • Odpowiedz

awax

2017-02-24, 08:43:15
Top użytkownik
Whisky napisał(a):4 punkt Sprzedaż tyczy się tylko sprzedania pełnej butli zaplombowanej. Wpisałem tam swoje sprzedane z maszyny i wyszło że więcej sprzedałem niż kupiłem ( dużo, dużo więcej). Poprawiłem, wysłałem tłumaczenie przez email i dziś dostałem wiadomość że zostało zaakceptowane Wink

Czyli jeszcze jakiś czas tu z nami zostaniesz.Smile
  • Odpowiedz

woke11

2017-02-26, 15:40:25
Nowy użytkownik
Czy próbowaliście oznaczyć utratę w wysokości tak znacznej jak 6,6 kg ? u mnie pojechała maszyna z gazem na serwis i wróciła pusta...
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-26, 16:24:15
Top użytkownik
woke11 napisał(a):Czy próbowaliście oznaczyć utratę w wysokości tak znacznej jak 6,6 kg ? u mnie pojechała maszyna z gazem na serwis i wróciła pusta...

Masz tam taką opcje jak "Ilość substancji lub mieszaniny utracona z innego powodu (kg), należy podać jakiego" (niż wycieku)
  • Odpowiedz

woke11

2017-02-27, 20:03:27
Nowy użytkownik
Wiem że można oznaczyć taką stratę tylko boję się że to będzie podejrzane bo to 27% mojego legalnego gazu
  • Odpowiedz

avarage

2017-05-29, 08:15:30
Nowy użytkownik
Witam
Świeży jestem na forum i świeżo po kursie f-gazowym. To, czego dowiedziałem się na szkoleniu odbiega od tego o czym Wy tu piszecie. Szkoleniowiec twierdzi, że ewidencją f-gazową wystarczy prowadzić na zasadzie: zakupiłem butle 12kg czynnika to wpisuję przychód, przepompowałem cały czynnik do maszyny - wpisuję rozchód i to wszystko. Twierdzi, że nie ma potrzeby ewidencjonować ile gazu do jakiego samochodu poszło. Dodatkowa twierdzi, że wystarczy wystawić paragon na usługę i to wszystko. Dodam, że szkolenie odbyło się w firmie Laser w Łodzi. Mimo, że prowadziła go osoba uprawniona i z wieloletnim stażem w branży, to mam wątpliwości czy taka ewidencja będzie poprawna
  • Odpowiedz

awax

2017-05-29, 15:50:55
Top użytkownik
avarage napisał(a):Witam
Świeży jestem na forum i świeżo po kursie f-gazowym. To, czego dowiedziałem się na szkoleniu odbiega od tego o czym Wy tu piszecie. Szkoleniowiec twierdzi, że ewidencją f-gazową wystarczy prowadzić na zasadzie: zakupiłem butle 12kg czynnika to wpisuję przychód, przepompowałem cały czynnik do maszyny - wpisuję rozchód i to wszystko. Twierdzi, że nie ma potrzeby ewidencjonować ile gazu do jakiego samochodu poszło. Dodatkowa twierdzi, że wystarczy wystawić paragon na usługę i to wszystko. Dodam, że szkolenie odbyło się w firmie Laser w Łodzi. Mimo, że prowadziła go osoba uprawniona i z wieloletnim stażem w branży, to mam wątpliwości czy taka ewidencja będzie poprawna
Szkolenie,na którym byłeś dotyczy jedynie odzysku czynnika z pojazdów M1 i N1 do 1305 kg masy odniesienia.Nie ma to nic wspólnego z prowadzeniem ewidencji czynnika.Takie jak Piszesz przepompowanie do automatu NIE JEST ROZCHODEM.To tak jakbyś przepompował z butli do innej butli.Rozchód jest wówczas gdy sprzedajesz czynnik na zewnątrz.
Tak na marginesie to szkolenie ,o którym Piszesz nie pozwala na serwisowanie klimatyzacji np. w maszynie rolniczej,czy samochodzie ciężarowym,autobusie itp.
  • Odpowiedz

avarage

2017-05-30, 05:16:56
Nowy użytkownik
Byłem na szkoleniu zgodnym z Rozporządzeniem (WE) nr 307/2008 oraz Ustawą z dnia 15 maja 2015 o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. 2015, poz. 881), które uprawnia do obsługi układy klimatyzacji w sam. osobowych. Dla czego twierdzisz, że nie ma to nic wspólnego z prowadzeniem ewidencji czynnika?
W ustawie f-gazowej nie mogę znaleźć jak czynniki chłodnicze powinny być ewidencjonowane, więc jak byś mógł wskazać konkretny artykuł?
Jakie szkolenie powinienem odbyć, żeby obsługiwać również maszyny rolnicze?
  • Odpowiedz

awax

2017-05-30, 06:16:41
Top użytkownik
avarage napisał(a):Byłem na szkoleniu zgodnym z Rozporządzeniem (WE) nr 307/2008 oraz Ustawą z dnia 15 maja 2015 o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. 2015, poz. 881), które uprawnia do obsługi układy klimatyzacji w sam. osobowych. Dla czego twierdzisz, że nie ma to nic wspólnego z prowadzeniem ewidencji czynnika?
W ustawie f-gazowej nie mogę znaleźć jak czynniki chłodnicze powinny być ewidencjonowane, więc jak byś mógł wskazać konkretny artykuł?
Jakie szkolenie powinienem odbyć, żeby obsługiwać również maszyny rolnicze?

Zaświadczenie,które otrzymałeś wyraznie wyszczególnia w jakich pojazdach możesz serwisować klimatyzację,M1 i N1 o masie odniesienia do 1305 kg.
Obsługa klimatyzacji w pozostałych pojazdach wymaga posiadania certyfikatu personalnego F-Gazy.Wydaje go UDT na podstawie zaświadczenia o zdaniu egzaminu.
  • Odpowiedz

obser

2017-05-30, 08:10:23
Top użytkownik
To jakby to oszacować, to 90+% serwisów działa nielegalnie. W starym autku do 1310 kg może być 2 razy więcej czynnika, niż w nowoczesnej limuzynie. Dlaczgo ktoś przyczepił się do kg, a nie do ilości czynnika, bo o to w ochronie środowiska chyba chodzi. prowadzącemu serwis fronowy i dezynfekcję raczej nie opłaci się robić certyfikatu F-Gazowego, a kto go robi raczej rzadko zajmuje się samochodówką. No cóż 500+ trzeba nakarmić. Niedługo trzeba zacząć się bać o maszyny, bo pojawią się wynalazki, propany, butany i co będzie pod ręką sprzedawane na OLX. Na razie jeszcze legalnie są ogłoszenia o sprzedaży czynników bez papierów i FV. Parę lat temu były braki 134a i w instalacjach znalazły się wynalazki.
  • Odpowiedz

avarage

2017-05-30, 12:43:24
Nowy użytkownik
Z kategorią samochodów to ja rozumiem tak, że N1 czyli auta dostawcze (do przewozu rzeczy) mogę obsługiwać o masie do 1305kg, natomiast M1 wszystkie osobowe i bus o DMC do 3,5T, niezależnie od masy włąsnej. Zgadza się?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa