Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sterowanie elektrycznym ogrzewaniem akumulacyjnym

6 Odpowiedzi, 9201 Wyświetleń

Grzejny

2017-07-28, 07:51:17
Nowy użytkownik
Witojcie.
Czy ma ktoś doświadczenie w instalowaniu podłogowego ogrzewania akumulacyjnego opartego o elektryczne maty lub przewody grzejne? Nie wiem jakie sterowanie zastosować. Czy istnieją jakieś konkretne termostaty o obsługi tego typu ogrzewania. Wiem, że termostat taki powinien mieć specjalnie dedykowaną funkcjonalność do takiego ogrzewania. Niestety nie znam typów
  • Odpowiedz

obser

2017-07-28, 10:12:44
Top użytkownik
np. http://allegro.pl/regulator-temperatury-...65122.html
Zresztą każdy regulator, jak chcesz mieć np. tygodniowy program zastosujesz, przecie czy on steruje piecem, czy przez stycznik włącza Ci prąd na instalację elektryczną przez przekaźnik też Ci się nada.
  • Odpowiedz

Grzejny

2017-07-28, 11:21:21
Nowy użytkownik
obser napisał(a):np. http://allegro.pl/regulator-temperatury-...65122.html
Zresztą każdy regulator, jak chcesz mieć np. tygodniowy program zastosujesz, przecie czy on steruje piecem, czy przez stycznik włącza Ci prąd na instalację elektryczną przez przekaźnik też Ci się nada.

Dzięki Kolego
Regulator, który podałeś to standardowy regulator do prostego ogrzewania podłogowego. Mi rozchodzi się o termostat posiadający funkcjonalność czasowej (dziennej) detekcji temperatury podłogi i powietrza, na podstawie której system wie na jak długo musi włączyć ogrzewanie posadzki w nocy na drugiej taryfie, aby utrzymać komfort cieplny pomieszczenia w ciągu całego, albo większość część dnia.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-07-28, 21:48:01
Zaawansowany użytkownik
Matami kablami czy foliami nie grzejemy akumulacyjnie. Elektryczne ogrzewanie do budynków poniżej 30W/m2. Taki budynek nagrzejesz inverterem a maty jedynie nadrobią gdy na dworze duże mrozy.
  • Odpowiedz

obser

2017-07-29, 12:10:55
Top użytkownik
Mam w biurze założone kable grzejne, nieużywane już 15 lat, mój zamysł był taki sam, ale aby ogrzewać a w taryfie nocnej,to trzeba było w nocy nagrzać do absurdalnej temperatury, bo w dzień mam tylko 2h tańszego prądu. Więc, aby wykorzystać w pełni tańszą taryfę amplituda w pomieszczeniu była absurdalna. inna sprawa potem ogrzewałem na prąd piecem z rozładowaniem dynamicznym i to miało sens. teraz klima z górnej półki z funkcją zimową +8 jakbym gdzieś wyjechał i jestem super zadowolony, a kable sobie leżą i czekają na lepsze czasy lub awarię głównego ogrzewania, lub jego niewydolność, więc poprzednią poradę popieram.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-29, 12:12:24 przez obser.)
  • Odpowiedz

Tomm

2017-08-29, 17:40:55
Użytkownik
obser napisał(a):teraz klima z górnej półki z funkcją zimową +8

Co to za klima ? Jaki SCOP ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa