Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak zniwelować działanie poślizgu temperaturowego czynnika R407F?

6 Odpowiedzi, 6413 Wyświetleń

klucha710

2017-07-27, 06:46:07
Nowy użytkownik
Witam! Pytanie do fachowców z dziedziny. Otóż chciałbym wymienić czynnik z R404A na R407F. System jest ogromny, mieści 480 kg czynnika. Wiem, że R407F jest dość podatny na poślizg temperaturowy. Stąd mam pytanie, czy istnieje możliwość (nawet konstrukcyjna) zniwelowania poslizgu temperaturowego. System posiada 20 chłodnic, wiem, że przy takiej ilości problem może nie będzie nastręczał trudności, ale prawdopodobnie pracować będzie tylko jedna komora, a w takiej sytuacji może mieć to wpływ. Jakie rozwiązania mogę zastosować aby móc jak najbardziej zniwelować ten problem. Dodam, że nie wchodzi w grę wymiana na inny czynnik. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Amfan

2017-07-30, 07:48:31
Top użytkownik
Przebudować na kilka mniejszych oddzielnych układów. Składu chemicznego nie zmienisz .A co jest z tym 404 nie tak ?
  • Odpowiedz

Artic

2017-07-30, 20:26:22
Zaawansowany użytkownik
Kolega chyba nie ma bladego pojęcia o poślizgu temperaturowym czynnika co? Z tego co piszesz nie za bardzo wiesz o co kaman. Nie chcę trolować posta ale łapiesz się za duży temat nie mając podstawowych wiadomości.

Moja rada. Uważaj na temperaturę końca sprężania i zweryfikuj/sprawdź moc sprężarek, skraplacza i parowników bo 407F inaczej się zachowuje niż 404 i może Ci czegoś zabraknąć, popracuj z zaworami TZR lub EXV. Obniż nastawę ssania o 3-5 stopni i powinno być git.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

klucha710

2017-07-31, 07:24:53
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Przebudować na kilka mniejszych oddzielnych układów. Składu chemicznego nie zmienisz .A co jest z tym 404 nie tak ?

Z R404A jest to nie tak, że jest drogi, w stosunku do r407f. Pozdrawiam!

O poślizgu temperaturowym wiem mniej więcej tyle, co mechanik okrętowy o chłodnictwie, czyli coś wiem, a jak się zepsuje, to napraw, bo na środku oceanu serwisy nie odpowiadają. Dziękuję za garść cennych informacji, rozumiem, że obniżenie temp. ssania, przeniesie się na spadek temperatury na tłoczeniu? Czyli to odnosi się do wysokiej temperatury końca sprężania, co też jest negatywną cechą R407f. Pozdrawiam serdecznie!
  • Odpowiedz

lajne

2017-07-31, 16:29:05
Nowy użytkownik
poczytaj sobie co to jest dew (para nasycona) czyli początek skraplania i i bubble czyli początek wrzenia.
Skraplacz dobierasz na średnią czyli 0,5(Tdew+Tbub), parownik na 0,5 albo lepiej 0,4*Tbulb + 0,6*Tdew, analogicznie sprężarka na 40% i 60%.

Dla przykładu R407F:
3,03 bara - 0,5*(-12,95)+0,5*(-7,15)= -10,05 stC
3,03 bara - 0,4*(-12,95)+0,6*(-7,15)= -9,47 stC
  • Odpowiedz

studentpk

2017-08-01, 04:34:02
Nowy użytkownik
Przy zmianie R404 na R407f lub 448/449 musisz zweryfikować kilka parametrów, a następnie sprawdzić jak mocno się zmienią dla innego czynnika.
Idziemy od góry. Do przeliczenia jest wydajność skraplacza. Zwracam uwagę na poślizg i na temperaturę skraplania jaką należy przyjąć dla 407 i pozostałych.
Sprężarki. Nie napisałeś jaki to układ (plusowy/minusowy). Sprawdź temperaturę końca sprężania. Zwiększy się i możliwe, że zmiana będzie wymagała zastosowania systemu chłodzenia sprężarki/wentylatorów.
Rurociągi. Tu się nic nie dzieje. Zostają, ale przy podwyższeniu ciśnienia ssania zwróć uwagę na powrót oleju.
Parowniki. Powinna wystarczyć tylko regulacja zaworu rozpreznego. Chociaż może się okazać, że niżej już nie zejdzie i do wymiany będzie dysza.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa