Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie półpiętra domu 120m2. Który Fujitsu wybrać?

9 Odpowiedzi, 12811 Wyświetleń

baryl

2017-09-12, 08:07:24
Nowy użytkownik
Witam.
Jestem przed zakupem splita.
Domek 120m2 szkieletowy, ściany G-K, izolacja 20cm wełna mineralna, drewniane panele zewnętrzne.
Piętro ze skosami.
Parter: w salonie, toalecie, pralni ogrzewanie podłogowe elektryczne + wkład kominkowy w salonie bez rozprowadzania.
Piętro: 3 sypialnie grzejniki elektryczne ścienne, łazienka z ogrz podłog elektrycznym, salon bez grzejnika.
Schody od korytarza, przy wejściu do domu.
Jednostka wewnętrzna ma wisieć nad schodami.
klimat zimny

Dostałem ofertę na 12LZCA, 12LTCB i 14LTCB w tej samej cenie. Nie wiem, który wziąć. 12LZ nie mieści się na szerokość - odpada. 12LTCB ma lepszy SCOP i mniej hałasuje niż 14LTCB.
Czy wystarczy mi 3.5kW w zimę? Chcę zastąpić piecyki elektryczne o podobnej mocy.
Czy 14 nie będzie za duża i przez to nie osiągnę odpowiedniego COPa?

Czekam na szybkie info, bo sprzedawca czeka na zamówienie.
Linki do tabel.
https://www.dropbox.com/s/hsq6w9xetqrw5n...1.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lqk3mn24txyqwd...2.jpg?dl=0
  • Odpowiedz

MarioO

2017-09-12, 10:05:41
Zaawansowany użytkownik
1 zasada.Kupujesz u tego kto będzie Tobie to wszytko dobierał i montował.Wtedy masz pełen serwis i gwarancję
  • Odpowiedz

baryl

2017-09-12, 11:24:06
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):1 zasada.Kupujesz u tego kto będzie Tobie to wszytko dobierał i montował.Wtedy masz pełen serwis i gwarancję
Kupuję u dystrybutora i on też będzie to montował. Gorzej wygląda to z doborem.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-09-12, 11:58:44
Zaawansowany użytkownik
Bez wizji lokalnej każdy dobór urządzenia jest rosyjską ruletką.
  • Odpowiedz

gadget

2017-09-12, 18:40:19
Zaawansowany użytkownik
W sypialni klima zamiast piecyka? Dasz radę usnąć ? To w Norwegii będzie montowane? Jakie temperatury zimą? Do morza daleko? Chyba mieszkasz na południu ?
  • Odpowiedz

baryl

2017-09-12, 19:05:38
Nowy użytkownik
gadget napisał(a):W sypialni klima zamiast piecyka? Dasz radę usnąć ? To w Norwegii będzie montowane? Jakie temperatury zimą? Do morza daleko? Chyba mieszkasz na południu ?
Nie w sypialni, tylko na klatce schodowej, skąd będzie wiało do góry na piętro. Sąsiedzi mają takie umiejscowienie, a brali firmy do montażu.
Statystyki temperatur http://www.yr.no/place/Norway/Buskerud/K...imate.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-12, 22:14:50 przez baryl.)
  • Odpowiedz

gadget

2017-09-12, 21:16:47
Zaawansowany użytkownik
Niestety temperatur nie widzę mam tylko takie cuś:

Det har oppst?tt en feil

Kunne ikke finne den etterspurte siden

Całe szczęście nie wiem co to znaczy.

Skoro sąsiedzi się tak grzeją to może i Ty będziesz mógł. Słyszałem że tam jest problem z prądem (po ichniejszych lasach monterzy ZE latają śmigłowcem na awarie) i przeważnie jedna faza. Starczy Ci prądu? Klima co wybrałeś nie różni się znacząco od innych, może być pod warunkiem że sąsiadom jest w zimę ciepło. W zimie najniższa temperatura to tak jak u nas? Czy cieplej ?( przy wodzie masz zawsze cieplej) . A a poniżej -5 stopni w nocy to ile w roku masz?
  • Odpowiedz

baryl

2017-09-12, 22:13:14
Nowy użytkownik
gadget napisał(a):Niestety temperatur nie widzę mam tylko takie cuś:

Det har oppst?tt en feil

Kunne ikke finne den etterspurte siden

Całe szczęście nie wiem co to znaczy.

Skoro sąsiedzi się tak grzeją to może i Ty będziesz mógł. Słyszałem że tam jest problem z prądem (po ichniejszych lasach monterzy ZE latają śmigłowcem na awarie) i przeważnie jedna faza. Starczy Ci prądu? Klima co wybrałeś nie różni się znacząco od innych, może być pod warunkiem że sąsiadom jest w zimę ciepło. W zimie najniższa temperatura to tak jak u nas? Czy cieplej ?( przy wodzie masz zawsze cieplej) . A a poniżej -5 stopni w nocy to ile w roku masz?

Link poprawiony. Średnia roczna 0.8C. Wykres na samym dole.
Mam 3x40A.
Pompa ma być na jednej fazie 16A.
  • Odpowiedz

gadget

2017-09-13, 13:45:57
Zaawansowany użytkownik
Zapytaj sąsiadów czy mają ciepło to najlepszy pomysł. Ten klimatyzator co wybrałeś wydaje się mieć jakiś bardzo wysoki cop, u nas nie widuję takich, powinien być ok. Wykresu mogę nie widzieć bo nie mam windowsa ponadto mam powyłączane/usuwane wszelakie możliwe flashe i inne śledzące mnie wynalazki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa