Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hydrogen

14 Odpowiedzi, 10742 Wyświetleń

Jarek79kk

2018-05-17, 20:22:43
Użytkownik
Witam. Jak wiadomo na azocie nie wsztstko wychodzi. Podjalem decyzje ze dokupie jakis sprzet do szczelnosci i zastanawiam sie wlasnie nad czujnikiem do hydrogenu. Jaki wybrac? Czy jest cos lepszego. Budzet 2.5-3k
  • Odpowiedz

Whisky

2018-05-18, 06:43:22
Top użytkownik
Na azocie w Golfie znalazłem dwie rurki do spawania, nieszczelność sprężarki i skraplacza ale dziurka była między skrpl. a chłodnicą wody. Wszystko w jednym samochodzie i po tym zabiegu wszystko sprawdzone na Testo. Wydaje i się że nie warto płacić za Hydrogen ale @Obser chyba ma i niech się wypowie.
  • Odpowiedz

obser

2018-05-18, 07:04:44
Top użytkownik
Miałem, ale to już historia. Udadło się dobrze sprzedać i został niezastąpiony azot i woda z Ludwikiem. Podstawoeą sprawą dla hydrogenu jest super szczelne pomieszczenie bez ruchu powietrza. Niby wyczuje nieszczelność parownika, ale u mnie nie wystąpiło. Nieraz czarowałem czujnikiem 2 godziny i nic, zapodałem azot i płyn i po 3 minutach bałwanki na skraplaczu zaczęły powoli rosnąć. U mnie się hydrogen nie sprawdził. Ileż to butli azotu możesz wydmuchać w Twoim budżecie?
  • Odpowiedz

Jarek79kk

2018-05-18, 19:26:44
Użytkownik
Whisky o jakim testo piszesz. Miewam rozne przypadki. Dzis np vw fox manometry pokazuja powolny spadek 2 godz moze 0.5bar a piana pod czujnikiem od razu wyszla. Innym razem wskazowka leci jak szalona a piana nigdzie nie wychodzi. Doszlo do tego ze napelnilem z kontrastem i znalazlem nieszczelnosc, zrobilem odzysk i rozebralem polaczenie...nowy oring poskladane azot i zero piany a wskazowka spada. I tak w kolko...sraczka troche a nie robota. Warsztat mam szczelny wiec z tym hydrogenem moglbym chyba podzialac. Pytam na ile czuly jest ten sposob.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-18, 19:28:23 przez Jarek79kk.)
  • Odpowiedz

Whisky

2018-05-19, 05:55:41
Top użytkownik
Testo 557 do tego złączki Parker (inne to g..o) i jeśli ciśnienie opadnie w 10minut o 10-20mb to szukasz dalej a jeśli nie to czekasz godzinę albo 12h Wink miałem golfa 4 w którym ciśnienie spadło o 4mb przez godzinę a po wymianie uszczelniacza na wale nic nie spadło. Ciśnienie może być idealne a może uciekać bo masz nagrzane auto Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-19, 05:58:51 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

obser

2018-05-19, 11:40:01
Top użytkownik
Sprawdzanie na godziny szczelności azotem na analogowym manometrze mija się z celem. Musisz kupić coś cyfrowego. Ja mam taki niebieski z popularnej hurtowni za chyba 700-800 zł dokładnośc do o,oo1 bara wtedy coś zobaczysz. A na analogowym to mierzysz na doby. A tak jak pisał Whisky inne złączki niż Parker mijają się z celem, chyba, że nastawiasz się tylko na "nabijanie"
  • Odpowiedz

Jarek79kk

2018-05-21, 06:11:35
Użytkownik
wlasnie nastawiam sie na dobry serwis, wiecej jest z tego kasy niz z "nabijania" od 3 lat robie przy klimatyzacjach i ciagle sie ucze. tak, manometry mam analogowe ale zlaczki juz parkera.
obser podasz jakis model? link?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-21, 06:14:49 przez Jarek79kk.)
  • Odpowiedz

Jarek79kk

2018-05-21, 06:17:29
Użytkownik
Whisky napisał(a):Ciśnienie może być idealne a może uciekać bo masz nagrzane auto Wink
jak mam to rozumiec?
  • Odpowiedz

radekrp90

2018-05-21, 21:25:28
Użytkownik
Ciśnienie rośnie wraz ze wzrostem temperatury - autorowi chodziło o to, że jeśli temperatura zewnętrzna (i co za tym idzie czynnika) rośnie to pozornie nie ma ubytku ciśnienia ale jest ubytek czynnika. W takim wypadku powinno się sprawdzać zarówno ciśnienie jak i temperaturę czynnika przed i po upływie ustalonego czasu. To dotyczy praktycznie wszystkich gazów, nie tylko chłodniczych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-21, 21:26:16 przez radekrp90.)
  • Odpowiedz

obser

2018-05-22, 07:58:15
Top użytkownik
Jarek79kk napisał(a):wlasnie nastawiam sie na dobry serwis, wiecej jest z tego kasy niz z "nabijania" od 3 lat robie przy klimatyzacjach i ciagle sie ucze. tak, manometry mam analogowe ale zlaczki juz parkera.
obser podasz jakis model? link?
jest strona "dowarsztatu" i jst to cyfrowy manometr do klinatyzacji i kosztuje 720 zł, linków nie podaję, bo już od admina dostałem żółte kartki.
  • Odpowiedz

Abz

2018-05-22, 21:18:38
Użytkownik
Działam na hydrogenie 3 sezon i powiem szczerze dla mnie sprawdza się w 100% szybkie wyszukiwanie na chłodnicy, wszystkich połączeniach/rurkach no i jedyna szybka i pewna metoda na nieszczelności na parowniku
  • Odpowiedz

emilos

2018-05-25, 17:20:02
Nowy użytkownik
Dobra rzecz. Ale miałem dziurę,której nie dał rady.
  • Odpowiedz

Abz

2018-05-25, 20:36:15
Użytkownik
Jedyna do tej pory której nie dał rady u mnie to na wejściu do skraplacza ale uciekało tylko powyżej 15-17 bar a ja nie napełniałem tak wysoko.

Na czym poległ u Ciebie ?
  • Odpowiedz

emilos

2018-05-25, 20:55:21
Nowy użytkownik
Na passacie. Jest nawet temat o tym. Ale dopiero rozgrzewałem się w sztuce Big Grin i być może dlatego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa