Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Vw Bora 2001 1.6 klimatyzacja raz działa - raz nie.

2 Odpowiedzi, 2701 Wyświetleń

_det

2018-06-05, 11:03:32
Nowy użytkownik
Witajcie,
Od około roku borykam się z problemem czasem działającej, a czasem nie klimatyzacji. Od momentu kupna samochodu (około 6 lat) klimatyzacja nigdy nie była wyłączana, zawsze podczas jazdy klimatyzacja działała (czy to lato czy to zima) Nigdy nie było z nią problemów. W zeszłym roku zacząłem ją w chłodne dni wyłączać - stwierdziłem, że szyby nie parują a po co ma "więcej palić". Wcześniej zdarzało się że podczas jazdy zimą, klimatyzator przestawał działać (sam) i w samochodzie zaczynały parować szyby. Po jakimś czasie załączała się i wszystko wracało do normy. W zeszłym roku już częściej nie działa jak działała. Pojechałem do klimatyzatora, który stwierdził że czynnika za mało (nie bardzo chcę mu wierzyć bo układ jest szczelny) no ale ok, coś tam przy klimatyzacji poszperał - zaczęła działać. Na drugi dzień powtórka z rozrywki... nie działa. Odpuściłem już tego "szpeca" i pojechałem do innego - tam to w ogóle nie wiedzieli za co się zabrać. Pojechałem w tym roku do trzeciego - podpiął komputer i wyszedł mu błąd "uszkodzony silniczek sterowania pokrywą powietrza" (czy jakoś tak). Przy załączaniu klimatyzacji - cyka mi pod schowkiem pasażera (ww. silniczek od klapy). Klima się nie załącza. Na Climatroniku wyskakuje błąd 4FA 00 - to jest błąd ww silnika klapy. Przy załączaniu klimatyzacji wiatraki się załączają, wzrastają obroty... ale sprężarka nie zaskakuje. Bywa tak, że jak zaskoczy to mogę włączać i wyłączać auto/klimatyzację i za każdym razem klima startuje. Rano próbuję ją znowu włączyć i dętka. Czy ww silniczek od klapy może mieć wpływ na to czy klima będzie działała czy też nie ? Czy jednak szukać problemu w innym miejscu. Ręcznie ruszałem środkiem od sprzęgła sprężarki (pokręciłem parę razy aby przetrzeć styki w środku) ale nic to też nie daje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-05, 11:04:51 przez _det.)
  • Odpowiedz

kubuc

2018-06-07, 17:58:17
Nowy użytkownik
Mam podobny problem golf 4 2.0 2001 rok climatronic , po załączeniu klimatyzacji sprężarka wydawała odgłosy klekotania (jak diesel) ale chłodziła, po tygodniu przestała klekotać i przestała chłodzić. Po włączeniu klimy Sprzęgło załącza sprężarkę, wentylator działa ale nie leci zimne powietrze. Będąc na szrocie widziałem jak rozbierali golfa wiec kupiłem na wszelki wypadek sprężarkę (wygląda świeżo ) bo wydaje mi sie że moja sie zatarła ale pewny nie jestem
1. Jak sprawdzić czy moja jest zatarta ???
2. czy jeśli kupiona sprężarka ze szrotu leży parę miesięcy bez zatkanych otworów od króćców to czy może sie popsuć ?
3. wiem że może być jeszcze problem z zaworem rozprężnym gdzie on się znajduje i czy przed wymianą jechać na odessanie czynnika jeśli jeszcze jest w układzie ?
4. czy jeśli sprężarka się zatarła to czym wypłukać układ i jaki to mniej więcej koszt ?
5. sprężarka nie powinna sie załączyć jesli nie ma czynnika w układzie, jeśli sie załącza to do wymiany jest presostat ?? jak go sprawdzić ?

Prosze o dopowiedz na te 5 pytań . pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa