Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Za mały prąd sprężarki ???

9 Odpowiedzi, 11509 Wyświetleń

wit

2008-08-17, 22:47:58
Top użytkownik
Witam.
sprężarka hermetyczna bierze około 15-20% mniejsze prądy niż widnieje w katalogu dla danych parametrów odparowania /skraplania...
jakie wnioski -co o tym sądzicie ?

ja mam swoja teorię -ze już wypracowana sprężarka nie ma wydajności nominalnej -prawdopodobnie uszkodzony zawór ssący na jednym z czterech cylindrów ?
sprężarka pracuje ładnie cichutko, ma i ssanie i tłoczenie...
przy "próbie" -"wakuje" się ładnie...

-tylko prądy silnika są jakieś małe zamiast 12,5A około 10A
zamiast 14A około 12A... itd... -tak jakby silnik był mniej obciążony...
i jakoś słabo ciągnie...
co myślicie ?
pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

senior

2008-08-18, 15:18:37
Zaawansowany użytkownik
prąd pobierany z praktyki Ci powiem jest o ok 20 % mniejszy od znamionowego . Teoria jest taka, że prad z tabliczki znamionowej to prąd przy nominalmym obciążeniu liczonym dla tej spręzarki, czyli ciśnieniu ssania, tłoczenia, napięcia zasilająceo
  • Odpowiedz

wit

2008-08-18, 16:14:47
Top użytkownik
senior napisał(a):prąd pobierany z praktyki Ci powiem jest o ok 20 % mniejszy od znamionowego . Teoria jest taka, że prad z tabliczki znamionowej to prąd przy nominalmym obciążeniu liczonym dla tej spręzarki, czyli ciśnieniu ssania, tłoczenia, napięcia zasilająceo
wiem -to oczywiste. prąd znamionowy jest przybliżeniem słusznym dla pewnych warunków pracy... nominalnych jak powiedziałeś.

jednak rozpatrywany prąd jest mniejszy nie tylko od znamionowego z tabliczki

-ale od prądu podanego w katalogu w tabelach określających wydajność i pobór prądu oraz mocy w zależności od temperatur parowania/skraplania.
a dane katalogowe są zazwyczaj ścisłe.

jak wyraźnie napisałem -prąd jest mniejszy od prądu KATALOGOWEGO dla ściśle określonych warunków pracy!!!
tabelka odparowanie /skraplanie -wydajność
tabelka odparowanie /skraplanie moc pobierana
oraz tabelka odparowanie /skraplanie pobierany prąd.

opomiarowałem DOKŁADNIE.

pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

gadget

2008-08-19, 20:09:42
Zaawansowany użytkownik
A mrozi dobrze ?
  • Odpowiedz

wit

2008-08-21, 20:35:32
Top użytkownik
powiedzmy tak daje radę -a powinien mieć sporo zapasu.

poprzedni agregat o katalogowo minimalnie większej mocy kilka lat nieźle hulał -nawet mając spore zyski ciepła w komorze -jak zdecydowanie zbyt silne odtajanie ...

ten też powinien hulać z zapasem wydajności... -a musiałem kombinować ze zmniejszeniem odtajania ... długo -zbyt długo mroźnia dochodziła do właściwej temperatury...

i dylemat -czy ten zamiennik nie ma pełnej wydajności -czy poprzedni agregat był mocniejszy (jest pewien problem z określeniem ... niby wyraźny napis -a podany typ nie występuje katalogach... chyba coś źle wybite na tabliczce znamionowej i zgaduj zgadula )

-czy może ostatnio była uszkodzona izolacja komory -prawdopodobnie komora była zalana wodą -uszkodzenie dachu i woda przesiąkała przez izolację .
i nikt nie wie jak przez ostatnie dni radził sobie poprzedni agregat -zauważono dopiero jak padł.

dylemat -zamiennik jest uszkodzony czy zbyt mały? -czy po prostu mokra izolacja nie izoluje -a wymrażając komorę trzeba było zamrozić dodatkowo dużą ilość wody w ścianach ?

obecnie sobie radzi -jednak według mnie powinno być lepiej.

sprawę komplikuje fakt, że naprawa jest "mocno budżetowa" bo w niedługim czasie komora ma być likwidowana i nie ma sensu ładować się w koszty. no i nie można nawet na chwilę komory wyłączyć z eksploatacji... więc żadne dokładne "badania" raczej nie wchodzą w rachubę.
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-08-21, 20:47:36
Zaawansowany użytkownik
Sprawdzałeś stan sprężarki? Co to za sprężarka?. Być może że zawory są niezbyt szczelne.
  • Odpowiedz

wit

2008-08-27, 17:12:10
Top użytkownik
właśnie to podejrzewam.
prawdopodobnie nieszczelność zaworu ssącego na którymś -raczej pojedynczym cylindrze. pojedynczym -bo próżnię osiąga ładnie.
a sprawdzałem wszystko co można sprawdzić na hermetycznym garnku bez rozcinania...
jak wspomniałem na początku to hermetyk -ściślej maneurop LTZ 88.
co ciekawsze -po około 2 tygodniach pracy -sprężarka jakby doszła do normy -czyżby "zawór się ułożył"
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-08-27, 18:35:43
Zaawansowany użytkownik
Możliwe że pod płytkę zaworu dostał się jakiś opiłek albo coś podobnego. W sprężarkach które długo nie pracowały a nie były należycie zabezpieczone z oleju powstaje gęsta maź i po dostaniu się pod płytkę zaworową nie pozwala na domykanie. Właśnie dopiero po dłuższej pracy i rozgrzaniu oleju wraca wszystko do normy.

Możliwe że to było przyczyną problemu.

POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

Remik

2008-09-05, 15:37:04
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):Witam.
sprężarka hermetyczna bierze około 15-20% mniejsze prądy niż widnieje w katalogu dla danych parametrów odparowania /skraplania...
jakie wnioski -co o tym sądzicie ?

ja mam swoja teorię -ze już wypracowana sprężarka nie ma wydajności nominalnej -prawdopodobnie uszkodzony zawór ssący na jednym z czterech cylindrów ?
sprężarka pracuje ładnie cichutko, ma i ssanie i tłoczenie...
przy "próbie" -"wakuje" się ładnie...

-tylko prądy silnika są jakieś małe zamiast 12,5A około 10A
zamiast 14A około 12A... itd... -tak jakby silnik był mniej obciążony...
i jakoś słabo ciągnie...
co myślicie ?
pozdrawiam.
Witek.
Może być przytkane na ssaniu. Sprężarka więcej wydmuchuje niż może zassać, robi większe podciśnienie stąd mniejsze opory dla silnika wic pobiera mniejszy prąd a i mniejsza wydajność chłodnicza w tym przypadku wydaje się być uzasadniona
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa