Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napełnianie układu czynnikiem

10 Odpowiedzi, 21958 Wyświetleń

bartekbb13

2018-10-15, 17:39:44
Nowy użytkownik
Witam,

Czy posiada ktoś jakieś materiały odnośnie metod/sposobu napełniania układu chłodniczego czynnikiem? Nie mam na myśli ustalania ilości czynnika, tylko tego jak podłączyć sie do układu i jak praktycznie krok po kroku wykonuje się napełnienie. Będę wdzieczny za pomoc.
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-10-16, 07:02:44
Użytkownik
masz fgazy? jeżeli tak to powinieneś to wiedzieć, na egzaminie było nawet, chociaż ( może sie zmieniło) ale trzeba mieć 2 lata praktyki jak się przystępuje do egzaminu.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-16, 07:21:57
Zaawansowany użytkownik
2 lata praktyki wymagane jest dla tych którzy chcą podejść tylko do egzaminu bez wykładów.
  • Odpowiedz

bartekbb13

2018-10-16, 13:22:50
Nowy użytkownik
Nie mam F-Gazów, stąd moje pytanie. Jestem początkujący w branży, dlatego ciekawi mnie ta kwestia.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-16, 13:46:46
Zaawansowany użytkownik
heh Pamiętam jak podejmowałem naukę zawodu dawno temu.Przez pierwszy rok zamiataliśmy warsztat , mycie sprężarek i części w benzynie ekstrakcyjnej , przykręcanie sprężarek po remoncie do ramy itp.Dopiero w 3 roku jak ktoś był dobry to "terenowcy" czyli ekipy montażowe lub majster od awarii zabierały do pomocy i wtedy dopiero zaczynało się chłodnictwo i np.podpinanie zegarów i napełnianie .Człowiek sobie wtedy myślał jaka to była głupota tyle czasu poświęcać na dbanie o porządek itd.Dopiero jak się człowiek usamodzielnił w zawodzie zauważył tej szkoły zalety,bo jak widzę teraz młodych i nie tylko jak się męczą ze suwmiarką albo jak się im ręce wokół kluczy płaskich zawijają to tylko płakać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-16, 14:43:06 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2018-10-16, 16:40:11
Użytkownik
Bo kiedyś był czas a i państwówki mogły se pozwolić na to aby im się człowiek 2 lata po warsztacie szlajał dziś 20+ letni pracownik ma mieć 10 lat doświadczenia bo nikt nie chce utrzymywać podawacza kluczy taki mamy klimat. Super, że kolega ma chęci i zapał ale zamiast pokierować go na odpowiednią drogę i nie chodzi mi tu aby od razu mu wszystko tłumaczyć tylko podpowiedzieć gdzie może odbyć takie szkolenia a najlepiej zatrudnić się w jakiejś firmie to na starcie go zniechęcacie a potem płacz i żal, że młodym się nie chce, a jak ma się chcieć jak od samego początku walą głową w mur mądrości z PRLu. Chciałbym też przypomnieć, że to właśnie te pokolenie które najbardziej narzeka na młodych do tej sytuacji doprowadziło a najlepiej całą winę zrzucić na tych co jeszcze w pieluchy srali kiedy były podejmowane ważne decyzje w kraju. Pozdrawiam i proponuje spojrzeć w lustro i zastanowić się które roczniki są odpowiedzialne za obecny stan rzeczy bo na pewno nie 80 i 90 ...
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-16, 18:37:29
Zaawansowany użytkownik
Haurox91 napisał(a):Super, że kolega ma chęci i zapał ale zamiast pokierować go na odpowiednią drogę i nie chodzi mi tu aby od razu mu wszystko tłumaczyć tylko podpowiedzieć gdzie może odbyć takie szkolenia a najlepiej zatrudnić się w jakiejś firmie to na starcie go zniechęcacie a potem płacz i żal, że młodym się nie chce, a jak ma się chcieć jak od samego początku walą głową w mur mądrości z PRLu
Myślę że ten kolega gdyby chciał podjąć naukę lub praktykę już dawno by to zrobił.W jego pytaniach chodzi mu raczej o instrukcje jak nabić układ.Ciekawe poco skoro nie ma F-gaz? Narzędzia kupi bez problemu.Freon? Całkiem niedawno chciałeś donieść na gościa co się reklamował z czynnikami w jednorazówkach.Ktoś gdzieś kiedyś napisał że "forum nie zastąpi szkoły" i to jest prawda.Tu takich pytań się nie zadaje.

Kiedyś po warsztacie człowiek 3 lata się nawet "szlajał" ale po tych 3 latach był przygotowany do zawodu i robił swoje.Kogo to wina że to się wszystko posypało?Ani nie moja ani nie Twoja.Nie będę się wdawał tu w politykę. Przemiana ustrojowa też zrobiła swoje wiec co tu ma patrzenie w lustro do tegoZnam osobiście wielu ambitnych pracowitych i modrych młodych ludzi Myślę że jest ich zdecydowana większość ale jest też druga strona tych którzy chcieliby mieć wszystko podane na tacy i w rok zostać krezusem a nie potrafią butów porządnie zawiązać.
  • Odpowiedz

Haurox91

2018-10-16, 20:08:11
Użytkownik
Masz wiele racji, prawda jak zwykle leży po środku.
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2018-10-17, 06:05:36
Użytkownik
bartekbb13 napisał(a):Nie mam F-Gazów, stąd moje pytanie. Jestem początkujący w branży, dlatego ciekawi mnie ta kwestia.

Tylko że w tym temacie samemu się za wiele nie nauczy - lub błędy te będą sporo kosztować. Najlepiej się poduczyć pod czyimś okiem.
To nie budowlanka gdzie malować /szpachlować można kilka razy aż do zadowolenia klienta.
  • Odpowiedz

obser

2018-10-17, 09:15:12
Top użytkownik
@MariOo z tymi jednorazówkami to było mocne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa