Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Założenie działalności, szkolenia, pierwsze kroki. Jak, co, gdzie ?

17 Odpowiedzi, 12877 Wyświetleń

Dynacord

2018-10-17, 20:16:59
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum więc proszę trochę o wyrozumiałość.
Jestem na etapie planowania założenia własnej działalności mającej na początku cel zakładanie klimatyzacji typu split, kasetonowej następnie kanałowej. Na początku chcę do końca roku 2018 zdobyć uprawnienia f-gazowe. W następnym złożyć wniosek o dofinansowanie i założyć jednoosobową działalność. Pojęcie jakiekolwiek mam a to przez firmy które nadzorowałem podczas montażu i serwisowania. Jestem samoukiem wszelkich dziedzin mechaniki, elektryki ( posiadam uprawnienia dwóch grup eksploatację i dozór )z wykształcenia elektronik oraz budowlaniec. Podstawową zasadę działania klimatyzacji znam aczkolwiek braków też mam sporo i chcę się z tym zapoznać. Proszę o podanie uczciwych firm szkoleniowych bym uczciwie się nauczył i zdał egzamin. Jakieś materiały do egzaminów ? Jak/ z kim zacząć współpracę w kupnie urządzeń ? Czy za kwotę dofinansowania 17 tysięcy złotych jestem w stanie kupić narzędzia do pracy na start ?( swoje oszczędności chcę przeznaczyć na auto oraz reklamę). W swojej styczności z kilkoma instalatorami miałem różne doświadczenia i złe i dobre. Lubię estetyczną dobrze zrobioną robotę i tym chcę zdobyć klienta.
ps. Proszę pisać spostrzeżenia te złe i dobre, podpowiedzi mile widziane.
  • Odpowiedz

obser

2018-10-18, 07:05:37
Top użytkownik
Myślę, że Firma @awaxa sprosta Twoim wymaganiom. Ja niestety, po pierwsze niepotrzebnie robiłem kurs (nikt wtedy nie powiedział, że jak mam praktykę mogę się wbić zaraz na egzamin) , a na kursie inżynierek ładował teorię, robił wycieczki instalacji amoniakalnych). Zawieźli nas do maszynowni wielkiego sztucznego lodowiska (czarna magia), wbijał rzeczy, których jak będę potzrebował, to kliknę w internet i spiszę. Jak na przykład indeksy GWP czynników, niby wbijali na kursie, ale pamięć ulotna i za każym prawie razem sprawdzam czy aby o końcową liczbe się nie pomylę. Jak wiadomo @awax do końca nie jest moim idolem, ale wierzę, ze w Twoim wypadku, to najrozsądniejsza propozycja, jak coś chcesz się nauczyć. Działają firmy 1 dzień kurs i egzamin. Dają uprawnienia, bo ostatnio znajomy takie coś zrobił, ale to parodia, dobre dla kogoś pracującego w branży, ale nie ma na papierze udokumentowania. Dobrze,że miałeś już styczność z branżą, bo nie jest możliwe nawet z tygodniowym szkoleniem wszystko naraz wchłonąć.
  • Odpowiedz

max75

2018-10-18, 11:38:00
Nowy użytkownik
Najlepiej zatrudnij sie na 10 lat w jakiejś bardzo dobrej firmie, poznasz tajniki montażu i serwisu. Przy okazji dowiesz się jakie narzędzia potrzebujesz. Teorii nie popuszczaj, szkolenia i egzaminy są bardzo ważne.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-18, 12:16:29
Zaawansowany użytkownik
Z dofinansowaniem i rozpoczęciem działalności musisz się wyrobić maksymalnie do kwietnia.Wtedy zaczyna się sezon na splity.Jak się spóźnisz to może być jesienią i zimą krucho z $ No chyba że startujesz na pewniaka bo wiesz że robota się znajdzie.Za 17tyś kupisz niezbędne narzędzia do tego co chcesz robić.Pomijając narzędzia serwisowe musisz mieć drabiny rusztowanie wiertarki itd.Po za certyfikatem personalnym musisz mieć jeszcze certyfikat przedsiębiorstwa.Ubiegasz się o niego w lokalnym oddziale UDT koszt chyba ponad 1,800 zł wpłacasz i masz kontrolę co do posiadanych niezbędnych narzędzi i procedur zgodnie z ustawą F-GAZ Jak przejdziesz pozytywnie wydadzą Tobie certyfikat Zanim rozpoczniesz działalność poszukaj księgowej i hurtowni w której kupisz narzędzia będziesz też zaopatrywał się w przyszłości.Warto zapytać już dziś czy nie organizują szkolenia certyfikującego marki klimatyzatorów które będziesz montował.
Pytanie czy dasz radę?Samemu z Twoim doświadczeniem będzie ciężko.Samo nadzorowanie kogoś przy montażu to trochę mało A w ogóle jak można kogoś nadzorować w tej dziedzinie skoro nie masz doświadczenia i pojęcia w tym kierunku.Dobrze jakbyś jednak na jakiś czas zatrudnił się gdzieś i nabrał praktyki
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-18, 12:37:04
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):Ja niestety, po pierwsze niepotrzebnie robiłem kurs (nikt wtedy nie powiedział, że jak mam praktykę mogę się wbić zaraz na egzamin)
Ja wie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-18, 15:01:24 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-18, 15:02:38
Zaawansowany użytkownik
:mad: :mad: :mad:
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-18, 15:06:35
Zaawansowany użytkownik
Szanse że dostałbyś się na sam egzamin były bardzo znikome
  • Odpowiedz

Dynacord

2018-10-18, 16:32:06
Nowy użytkownik
A czy to nie jest tak że jeśli mam uprawnienia dla personelu to jako właściciel składam tylko wniosek o certyfikat dla przedsiębiorcy co wiąże się z kontrolą ? max75 jak bym miał iść do kogoś na 10 lat nauki to szkoda podejmować temat. Na początku montaż splitów a w nich wiele skomplikowanego nie ma, nie jestem jakimś technicznym łamagą. Od czegoś trzeba zacząć wiele osób tak robi i nie którym się udaje. Nie chcę na początków kokosów i na pewno ich nie będzie. Chcę dobrze wykonywać swoją pracę i mieć zadowolonych klientów.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-10-18, 16:40:16
Użytkownik
MariOo napisał(a):Szanse że dostałbyś się na sam egzamin były bardzo znikome

Dlaczego? Można.
  • Odpowiedz

Dynacord

2018-10-18, 16:47:32
Nowy użytkownik
Czy ktoś podpowie jakiego typu są pytania na egzaminie ?? chodzi mi o zakres teorii i praktyki.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-18, 16:58:17
Zaawansowany użytkownik
jurny_drwal napisał(a):
MariOo napisał(a):Szanse że dostałbyś się na sam egzamin były bardzo znikome

Dlaczego? Można.
Pamiętam że jak dzwoniłem i pytałem to odpowiadali że już mają komplet tych razem z wykładami .Nie wiem jak dziś.Teraz to się pewnie uspokoiło
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-19, 14:10:44
Nowy użytkownik
Ja zdając całkiem niedawno bo w tym roku miałem dwa ustne i jeden pisemny. Pytania są obszerne na wszystkie tematy chłodnicze. Nawet o wykres phlog. Reasumując trzeba mieć duże pojęcie na temat termodynamiki.
Przykładowe pytania:
Co to jest punkt rosy, entalpia, entropia, przemiany fazowe, preżność pary. Zasady obchodzenia się z butlami pod ciśnieniem, przepisy UE i krajowe, pokazać jak się lutuje na twardo i kolejność wykonywania czynności. Ludziom nie w temacie będzie bardzo lub dość ciężko. Sam wydatek na szkolenie i egz to średnio 1970zl.

Dodam że jako student budownictwa ogarnietą mam teorie to ona nijak ma się to realiów na budowie, czyli teoria sobie praktyka sobie. Ale! Branża HVAC jest wyjątkiem, tu pracujesz bazując na wiedzy która faktycznie używasz i smię sądzić że jest to ponad 80%. Dlatego te egzaminy jest ciężko zdać bo wszystkiego używasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-19, 14:25:26 przez Cpt.Ryan.)
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-10-19, 16:39:09
Użytkownik
Cpt.Ryan napisał(a):Ja zdając całkiem niedawno bo w tym roku miałem dwa ustne i jeden pisemny. Pytania są obszerne na wszystkie tematy chłodnicze. Nawet o wykres phlog. Reasumując trzeba mieć duże pojęcie na temat termodynamiki.
Przykładowe pytania:
Co to jest punkt rosy, entalpia, entropia, przemiany fazowe, preżność pary. Zasady obchodzenia się z butlami pod ciśnieniem, przepisy UE i krajowe, pokazać jak się lutuje na twardo i kolejność wykonywania czynności. Ludziom nie w temacie będzie bardzo lub dość ciężko. Sam wydatek na szkolenie i egz to średnio 1970zl.

Dodam że jako student budownictwa ogarnietą mam teorie to ona nijak ma się to realiów na budowie, czyli teoria sobie praktyka sobie. Ale! Branża HVAC jest wyjątkiem, tu pracujesz bazując na wiedzy która faktycznie używasz i smię sądzić że jest to ponad 80%. Dlatego te egzaminy jest ciężko zdać bo wszystkiego używasz.

Przy montażu splitów używasz entropii?
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-19, 17:39:25
Nowy użytkownik
Entropia mieści się we wspomnianych zgodnie z cytatem brakujących 20%.
  • Odpowiedz

Daka

2018-10-19, 18:01:31
Nowy użytkownik
Dynacord napisał(a):Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum więc proszę trochę o wyrozumiałość.
Jestem na etapie planowania założenia własnej działalności mającej na początku cel zakładanie klimatyzacji typu split, kasetonowej następnie kanałowej. Na początku chcę do końca roku 2018 zdobyć uprawnienia f-gazowe. W następnym złożyć wniosek o dofinansowanie i założyć jednoosobową działalność. Pojęcie jakiekolwiek mam a to przez firmy które nadzorowałem podczas montażu i serwisowania. Jestem samoukiem wszelkich dziedzin mechaniki, elektryki ( posiadam uprawnienia dwóch grup eksploatację i dozór )z wykształcenia elektronik oraz budowlaniec. Podstawową zasadę działania klimatyzacji znam aczkolwiek braków też mam sporo i chcę się z tym zapoznać. Proszę o podanie uczciwych firm szkoleniowych bym uczciwie się nauczył i zdał egzamin. Jakieś materiały do egzaminów ? Jak/ z kim zacząć współpracę w kupnie urządzeń ? Czy za kwotę dofinansowania 17 tysięcy złotych jestem w stanie kupić narzędzia do pracy na start ?( swoje oszczędności chcę przeznaczyć na auto oraz reklamę). W swojej styczności z kilkoma instalatorami miałem różne doświadczenia i złe i dobre. Lubię estetyczną dobrze zrobioną robotę i tym chcę zdobyć klienta.
ps. Proszę pisać spostrzeżenia te złe i dobre, podpowiedzi mile widziane.

Cześć,

Jestem w podobnej sytuacji, w przyszłym tygodniu zakładam działalność firmy jedno osobowej i podpisuję umowę grandową, w moim przypadku to 27tyś złotych, program w którym biorę udział to "dobry czas na biznes" w woj. małopolskim. W odróżnieniu od Ciebie, jestem posiadaczem uprawnień F-gazowych, jako serwisant pracuję od 12lat w tym 7 lat w serwisie fabrycznym. Jeśli masz jakieś pytania, to postaram Ci się pomóc, mogę też informować o moich postępach w kwestiach administracyjnych...

Daka
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-19, 18:03:11 przez Daka.)
  • Odpowiedz

miki789

2021-03-31, 08:51:24
Nowy użytkownik
W przypadku /reklama. admin Wink/ możesz liczyć na kompleksową ofertę, ponieważ firma zajmuje się zarówno projektowaniem jak i wykonywaniem i serwisowaniem instalacji związanych z klimatyzacją. Duże doświadczenie na tym polu sprawia że można liczyć na ich szybką reakcję jeśli coś niepokojącego będzie się działo z klimatyzacją, konieczna będzie jakaś interwencja serwisowa. Dzięki temu masz kompleksową obsługę z ich strony i przy montażu i potem przy obsłudze takiej instalacji.
  • Odpowiedz

czejen

2024-05-08, 10:32:37
Użytkownik
Na początek najlepiej doradca podatkowy - tylko on może w takich kwestiach dawać porady. Polecam na początek samej też poczytać, rodzaje działalności i opadatkowania są dosyć logicznie usystematyzowane, na stronach jak poradnikprzedsiębiorcy, infakt czy na rządowych stronach wszystko jest jasne rozpisane, często z przykładami. Przy PKD możesz wystąpić o indywidualną interpretację, aczkolwiek za to się płaci (coś około 200 zł za jeden kod o ile dobrze kojarzę) - to na Tobie spoczywa obowiązek wybrania odpowiedniego, ale w razie czego łatwo się je dopisuje i możesz ich mieć sporo. W wyszukiwarkach kodów PKD też masz dobre opisy do jakich kategorii pasują, a do jakich nie. No i potem ogarnięta księgowa do prowadzenia wszystkich kwestii księgowych. Ja sama zbierałam informacje, nie mam wiedzy księgowej, ale nie wydawało mi się na tyle skomplikowane w moim przypadku, żeby była mi potrzebna pomoc, ale na pewno doradca pomoże w skomplikowanych kwestiach. Firmę też sama założyłam online. Za to ZUS i podatki wylicza mi księgowa
Od siebie polecam to biuro rachunkowe https://tactis.pl/biuro-rachunkowe-katowice/ Powinni doradzić w dobraniu najlepszej formy opodatkowania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-05-11, 11:02:31 przez czejen.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa