Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Bdo

48 Odpowiedzi, 35648 Wyświetleń
1 2 Dalej

Amfan

2019-11-23, 07:39:37
Top użytkownik
Ktoś może jest zarejestrowany i wie jak to prowadzić. Na 99% dotyczy wszystkich przedsiębiorców z budowlanki (instalacje)

https://www.money.pl/gospodarka/przedsie...0689a.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-23, 16:20:32 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-23, 19:50:17
Top użytkownik
Niby proste. Rejestrujesz firmę i dostaniesz pocztą swój nr. który musisz wpisać w fakturze, paragonu czy dokumentach przekazowych przy przekazaniu odpadów. Ja dzwoniłem na infolinie i mi wprost powiedziały co mam zaznaczyć i po sprawie, ważne że jest nadany numer bo za brak są duże kary. Ja czekałem jakieś 2 tygodnie na numer.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-23, 19:52:06 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-25, 08:56:58
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):Ktoś może jest zarejestrowany i wie jak to prowadzić
Razem z nr.rejestrowym dostajesz login i hasło do BDO Logujesz się zmieniasz hasło i to tyle na dziś.Panel będzie dopiero uruchomiony od nowego roku wtedy będzie mozna się rozliczyć z odpadów,Jest film pilotażowy jak to bedzie wyglądać.Zerknąłem przez chwilę na niego i odpuściłem bo już niedługo Święta i Sylwester a ja już wyczerpałem zapas stresu na ten rok,Temat był już poruszany na tym forum ale umarł śmiercią naturalną.Po prostu większość żyje w błogim przekonaniu że temat go nie dotyczy
  • Odpowiedz

mister

2019-11-25, 11:10:43
Zaawansowany użytkownik
No właśnie a czy nas dotyczy ? Jakie odpady niekomunalne wprowadzamy do obrotu ? Może ktoś zgłębił temat i to wyjaśni ?
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-25, 11:17:50
Zaawansowany użytkownik
miedz , stal, zużyte sprężarki, zużyty olej, cześci klimatyzacji samochodowej, stacjonarnej, itd...
  • Odpowiedz

Amfan

2019-11-25, 11:21:25
Top użytkownik
To nawet dotyczy fryzjera ( farby do włosów) . warzywniaki ( torebki foliowe) , niestety budowlanka cała.
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-25, 16:24:13
Top użytkownik
np. Puszka farby i kleju do butów Wink
  • Odpowiedz

Amfan

2019-11-25, 16:32:11
Top użytkownik
W związku z tym wymogiem bdo macie podpisane dodatkowe umowy na odbiór śmieci. Wozicie te odpady sami bez umowy do punktu i tam dajecie karty przekazania odpadów do podpisania . Później trzeba prowadzić ewidencję co gdzie kiedy zostało przekazane? . Nie wiem na czym mają polegać nowe ułatwienia w prowadzeniu firmy według zapewnień rządu.
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-25, 21:39:55
Top użytkownik
Na inwigilacji i możliwości wydania rachunku z karą Wink
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-26, 06:26:29
Zaawansowany użytkownik
Najlepsze jest to że za cokolwiek "źle" jest do miliona kary.Nie zarejestrujesz ,źle rozliczysz odpady ,NIE WPISZESZ NUMERU REJESTROWEGO NA FAKTURZE ......MILION! Smile
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-26, 16:35:51
Top użytkownik
Wiadomo że gdy śmiecisz to za to odpowiadasz i kara powinna być ale bez przesady z tymi wpisami... robią z nas imbecyli na całego, śmieją się z nas bo takie jest prawo i nazwą cię jeszcze przestępcą środowiskowym.
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-26, 17:52:19
Zaawansowany użytkownik
Jak ktoś wyrzuci śmieci do lasu ponoć 5 tyś kary a jak Ty nie wpiszesz numeru rejestrowego BDO na fakturze to do miliona kary heh
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-26, 17:57:22 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

mister

2019-11-26, 20:01:56
Zaawansowany użytkownik
pewnie większość z nas ma firmy zarejestrowane w domu prywatnym , czy macie oddzielne umowy na wywóz odpadów z firmy ?
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-26, 22:24:50
Top użytkownik
W sumie to musisz mieć. Ja mam 4 kubły na firmę z tego papier przeważnie pusty... u nas na wsi ostatnio jeździli i robili zdjęcia, znajomy dostał dopłatę i z tego co wiem to musiał domówić taki duży kubeł 500litrów chyba. Widać że zabierają się za to tak konkretnie.
  • Odpowiedz

fgazudt

2019-11-28, 10:36:04
Użytkownik
Zgodnie z ustawą 23 styczeń 2013 o odpadach każda firma serwisowa jest wytwórcą odpadów.
Co się z tym wiąże każda firma ma obowiązek raz do roku składania do Urzędu Marszałkowskiego sprawozdanie z odpadów serwisowych oraz zużytego paliwa w samochodach firmowy. Nikt tego albo większość nie robiła bo był to martwy przepis ( jak macie księgowość to podpytajcie się w odpowiedzi usłyszycie że tak ale po co to robić ).
Bdo jest kontynuacją tego wszystkiego.
Firmy mają odpady komunalne i odpady serwisowe. Na odpady komunalne jest umowa, na serwisowe robi się również nową umowę ale w umowie jest wyszczególnione jakie kody odpadów są odbierane. I oprócz faktury dostajecie w tedy kartę odpadu od firmy która je odbiera.
Drugi sposób odpady serwisowe ( tak czy siak większość z was to robi ) oddaje się na : np. skup złomu, makulatury itp. i oprócz kasy którą zazwyczaj dostajecie zabiera się kartę odpadu.....
Odpadem serwisowym jest np : opakowanie czyli tektura, folia, ścinki kabli, ścinki rur miedzianych itp........ także u każdego takie odpady występują i z tego się nikt nie wybroni.
I na koniec jeszcze raz to są przepisy które obowiązują od 2013 roku ...... teraz powstało zamieszanie bo wchodzi Bdo.........
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-28, 11:06:30
Zaawansowany użytkownik
fgazudt napisał(a):I na koniec jeszcze raz to są przepisy które obowiązują od 2013 roku ...... teraz powstało zamieszanie bo wchodzi Bdo.........
Nom i tu może być zonk bo Inspektor moze zapytać przy BDO o 5 lat wstecz.
  • Odpowiedz

fgazudt

2019-11-28, 11:20:53
Użytkownik
MariOo jest lub nie. Sprawozdania mają pewną zasadę : jeżeli opłata środowiskowa wychodzi do 100 zł sprawozdanie zostaje w firmie nie trzeba go wysyłać i opłaty się nie ponosi. No i kończyć na oficjalnym forum nie będę natomiast znając kreatywność księgową wszystko można nadrobić.
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-28, 16:52:27
Zaawansowany użytkownik
fgazudt napisał(a):Drugi sposób odpady serwisowe ( tak czy siak większość z was to robi ) oddaje się na : np. skup złomu, makulatury itp. i oprócz kasy którą zazwyczaj dostajecie zabiera się kartę odpadu.....

Tutaj jest mały paradoks.Jesli sam przywieziesz to jesteś transportującym odpady i musisz mieć zezwolenie Brak kara od 2 do 10 tys Powiedzmy że wieziesz sprężarke kupiona w hurtowni do klienta wszystko ok Wieziesz te samą sprężarkę tylko niesprawną do utylizacji tym samym samochodem Kara administracyjna
  • Odpowiedz

fgazudt

2019-11-28, 16:58:40
Użytkownik
MarioO jeżeli Ty jako serwisant albo inaczej podczas Twojej pracy serwisowej powstał ten odpad to masz prawo a nawet obowiązek to przetransportować. I za to kary nie ma. Natomiast jeżeli jedziesz ze swoimi odpadami i np. Masz znajomego i weźmiesz też od niego odpady to w tedy faktycznie musisz mieć pozwolenie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-28, 16:59:18 przez fgazudt.)
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-28, 17:07:48
Zaawansowany użytkownik
To logiczne ale nie jest to nigdzie sprecyzowane Przynajmniej nigdzie na to nie natrafiłem
  • Odpowiedz

fgazudt

2019-11-28, 19:01:00
Użytkownik
MariOo to generalnie sprecyzowane jest w całej ustawie. Nie mam teraz za bardzo czasu by dokładne paragrafy przytoczyć. Natomiast jeżeli zadzwonisz do Urzędu Marszałkowskiego to potwierdzą powyższe twierdzenia. Niestety ani od nich ani od Wiosiu nic na piśmie nie dostaniesz.
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-28, 19:58:53
Top użytkownik
Mnie się też zapytano czy ktoś odbiera czy sam wywożę, otoczenie samo się nakręca z tymi umowami i specjalnym transportem który jest karany.
  • Odpowiedz

MarioO

2019-11-29, 07:03:29
Zaawansowany użytkownik
Wszystkie nieścisłości ,własna interpretacja lub nadinterpretacja przepisów ze strony produkującego odpady wyjaśnią się przy ewentualnej przyszłej kontroli WIOŚ
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-29, 07:05:12 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Whisky

2019-11-29, 17:49:11
Top użytkownik
Coś tam się już dowiedziałem

"Zezwolenie na transport odpadów nie jest wymagane jedynie w przypadkach określonych w:

1) art. 28 ust. 9 UO ? tj. gdy wytwórca odpadów sam transportuje wytworzone przez siebie odpady i to niezależnie od ich rodzaju i ilości;"

Pojęcie ?zbierania? odpadów jest często rozumiane w znaczeniu potocznym jako odbieranie, zabieranie, podnoszenie czy sprzątanie odpadów. Tymczasem w rozumieniu przepisów o odpadach jest inaczej, gdyż w art. 3 ust. 1 pkt 34 UO2 definicja jest taka:

Art. 3.1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
34) zbieraniu odpadów ? rozumie się przez to gromadzenie odpadów przed ich transportem do miejsc przetwarzania, w tym wstępne sortowanie nieprowadzące do zasadniczej zmiany charakteru i składu odpadów i niepowodujące zmiany klasyfikacji odpadów oraz tymczasowe magazynowanie odpadów, o którym mowa w pkt 5 lit. b.

Tak więc transportujący nie prowadzi zbierania odpadów, jeżeli odpady z firmy A dostarcza bezpośrednio do firmy B, a więc nie musi mieć zezwolenia na zbieranie odpadów.

Więcej na tej stronie i mam nadzieje że nie łamię regulamin forum
https://eko-akademia.pl/2017/05/transport-odpadow-2/

Sam się martwię bo wszystko sam ładuję na busa, wywożę i martwię się czy robię to legalnie i okazuje się że jest wszystko ok jeśli faktycznie zbieram swoje śmieci.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-11-29, 17:52:29 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-07, 10:47:04
Zaawansowany użytkownik
Jeśli tak to ok.Wczoraj byłem coś załatwić w UM przechodząc obok informacji widziałem dość duża kolejkę z pytającymi o BDO Także ludzie zaczynają się interesować.Kara administracyjna zaczyna się od 5tyś Generalnie będąc zarejestrowanym jest się narażonym na takie same kary.Ja myślę że będą realnie karać bo wiadomo że szuka się pieniędzy które zasilą budżet Możliwości maja wiele np.CRO to tez jest duże pole do popisu.Szukać po omacku czy na chybił trafił tez nie muszą bo wystarczy ceidg a w naszej branży dodatkowo w bazie certyfikatów i porównać z bazą bdo
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa