Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora chłodnicza - pytanie

3 Odpowiedzi, 5796 Wyświetleń

syllwias

2006-06-29, 22:50:52
Nowy użytkownik
Witam

Mam pytanie
Mam do zaprojektowania komorę chłodniczą o zyskach ciepła 28 kW, jeśli dobrałam parownik IDE 72-6, i chce dobrać agregat skraplający czy może byc w tym przypadku agregat firmy Bitzer LH 135/ 4P-15,2 lub firmy MAS PSBT 4P-15,2. Nie wiem czy one powinny być podobne gabarytowo do parownika? w jaki sposob dobrać agregat?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Sylwia Smile
  • Odpowiedz

jack

2006-08-04, 09:40:34
Nowy użytkownik
sprężarka powinna być mniejsza od chlodnicy ok 20%

5
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 20:12:39
Użytkownik
Miły Slwiasku -
Pezepraszam za poufałość, ale myślę, że będzie się nam lepiej rozmawiało.
Zadając pytanie nie możesz posługiwać się firmowymi symbolami lecz chociażby podstawowymi parametrami funkcjonalnymi jak np. temperatura wewnątrz komory, jej kubatura, żądana temperatura, typ wsadu i jego masa, częstotliwość jego wymiany it.p.
Myślę, że w nalepszej wierzxe "jack" podpowiedział Ci, że "sprężarka popwinna być o 20% mniejsza od chłodnicy". Ale co to znaczy?
Nie będę tej podpowiedzi komentował.
Jeśli chcesz abym Ci coś podpowierdział, przekaż mi chociaż trchę informacji technicznych. Znam urządzenia wielu firm ale nie sądzę aby znalazł się ktoś, kto na podsdtawie symboli fbrycznych (z wyjątkiem PROFESJONALISTÓW danych firm) mógłby Ci udzielić infoermacji których oczekujesz,
Pozdrawiam Cię i myślę, że zadasz mi takie ptania, na które będę Ci mógł racjonalnie odpowiedzeieć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa