Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Trafic II zalewanie olejem

5 Odpowiedzi, 2923 Wyświetleń

maciek444

2019-06-25, 21:43:09
Nowy użytkownik
Witam mam pytanie odnośnie napełniania olejem układu w Trafic 2. Klimatyzacja dwustrefowa, wygląda na dokładana bo po Vin jest tylko jedna strefa ale wykonane jak w oryginale.
Ogólnie wg katalogu powinno być 230 ml oleju Pag 46.
Problem polega na tym że założony był kompresor Delphi który jest montowany też w nissan Qashqai i jest napełniony 150 ml oleju.
Kompresor montować a resztę czyli 80 ml wpuścić maszyna? Czy dolać różnice do kompresora i sam rozejdzie się lub maszyna uzupełnić.
I kolejne pytanie bo stary kompresor zatarł sie( nie opiłkował zbyt wiele ale wygląda że z korozji stanął i nie dało się obrócić). Czy ma ktoś dostęp do serwisowki i pomoże w ustaleniu numerów zaworu rozprężnego i dyszy w zależności co występuje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-06-25, 21:45:32 przez maciek444.)
  • Odpowiedz

obser

2019-06-26, 07:56:53
Top użytkownik
Rynce opadają. Bierzesz się za coś, o czym nie masz zielonego pojęcia.
  • Odpowiedz

maciek444

2019-06-26, 11:55:11
Nowy użytkownik
Raczej proszę o poradę, w dwu strefowych układach jest dużo więcej oleju a nie miałem jeszcze z takimi o czynienia. Każdy kiedyś robi coś pierwszy raz a niestety większość osób zamiast pomóc njpier krytykują i uważają że wszystkie rozumy posiadały "obser". Staram się na własną rękę przygotować do naprawy
  • Odpowiedz

obser

2019-06-26, 15:34:17
Top użytkownik
Opisujesz o metodzie montażu i ustalaniu ilości oleju po kompletnym płukaniu układu i wymianie osuszacza i skraplacza, a o takim płukaniu nie piszesz. Przecież jeszcze w układzie jest sporo oleju. Powinneś do sprężarki nalać tyle nowego oleju, ile odzyskałeś ze starej i nic nie dodawać, jak nie wymieniałeś jeszcze innych rzeczy. To nie złośliwość, ale albo źle opisałeś sytuację i układ jest czysty od oleju, albo nie masz zielonego o tym pojęcia i nie chodzi tu czy układ jedno, czy dwustrefowy. Wszystkich rozumów nikt z forum nie posiada, ale elementarne zasady tak.
  • Odpowiedz

maciek444

2019-06-26, 18:08:35
Nowy użytkownik
Jasne moja wina że źle opisałem ale wydaje mi się że każdy monter wie że po zatarciu należy cały układ wypłukać, wymiana zaworu rozprężnego, dyszy i osusacza obowiązkowo. Już nie opisuje tych rzeczy. Układ czysty. Co do oleju twierdzę że poprzedni mechanik zostawił 150 ml w kompresorze bo układ pojeździł 2 lata i zatarł się. Ze starego zlalem ok 80/90 ml. Czyli zostawić zalany kompresor a resztę maszyna?
A ogólnie to jestem z młodego pokolenia mechaników i niestety w kwestii klimatyzacji nie mam w nikim oparcia więc sam się uczę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-06-26, 18:09:52 przez maciek444.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa