Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dom 180m2, Dogrzewanie klimatyzatorami

3 Odpowiedzi, 4277 Wyświetleń

Jarek 84

2020-06-25, 14:58:31
Nowy użytkownik
Witam
Jestem tu nowy więc się przectawię, jestem Jarek Smile
Posiadam dom 180m2 do ogrzania nie licząc piwnicy, w zeszłym roku cały budynek ociepliłem styropianem 15cm.
W domu zainstalowałem fotowoltaike 10kw (9,96 kw) więc mam prądu pod dostatkiem od 12 grudnia do dzisiaj wyprodukowałem 50320 kw. Zainstalowałem również boiler 240L z pompą ciepła który przez cały maj zużył mi 83kw prądu więc bardzo mało i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Chciałbym całkowicie przejść na prąd łącznie z ogrzewaniem w zimę. Obecnie ogrzewam piecem na ekogroszek 25kw jakieś 5 ton w zimę mi schodzi. Chciałem zakupić pompe ciepła i podłączyć się do instalacji co ale posiadam tylko grzejniki nie mam żadnej podłogówki dlatego mi odradzono to rozwiązanie gdyż musiałbym puścić około 50*c w instalacje a to już strasznie straciłbym na SCOOPie. Budynek jest z lat 90. Ale porządnie wykonany, dach ocieplony itp. W upalne dni w domu panuje przyjemny chłodek co świadczy o dobrej izolacji. Okna od połnocy i zachodu posiadają rolety zewnętrzne.
Doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić klimatyzatory i nimi dogrzewać dom wykorzystując przy tym nadprodukcję prądu. Potrzebuje 5 jednostek 4x3,5 kw na 3 pokoje i kuchnię i jedną jednostkę 5kw na salon ( 55m2) w łazience posiadam podłogówkę elektryczną więc tam się nie martwię.
Proszę o pomoc w wyborze jednostek bo mam 3 na oku:
1. Rotenso Mirai 3,5 kw najbardziej jestem do nich przekonany bo grzeją do -30 mają A+++ na grzaniu i chłodzeniu SCOP 5,3 więc możliwe że bym nawet pieca nie musiał odpalić ale nie posiadają jednostek 5kw, a 3,5 może być za mała na salon.
Cena zestawu wraz z montażem 23650zł brutto
2. Haier Flexis Plus 4x 3,5 kw i jedna jednostka 5kw, tu mi się bardzo jednostki wewnętrzne podobają takie matowe, cena jest o 2tys niższa od rotenso i ostatnie to:
3. LG DELUXE w tej samej konfiguracji co haier i w podobnych pieniądzach.

Jak będzie łagodna zima tak do -7,-10 to chciałbym ogrzewać dom samymi klomatyzatorami a poniżej 10*c odpale piec i tyle.
Wolę dopłacić 3 tysiące do rachunku za prąd w skali roku niż tyle samo albo więcej wydać na ekogroszek i szuflować w kotłowni.
Proszę pomoc w wyborze jednostek albo polecenie innych jednostek w podobnych cenach.
Za każdą poradę już teraz dziękuje, jest to dla mnie duża inwestycja więc zakup też musi być dobrze przemyślany. Big Grin
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wentek

2020-07-01, 08:44:09
Nowy użytkownik
Zanim podejmiesz decyzję, skalkuluj czy finansowo będzie Ci się to opłacało. Najlepiej sprawdza się to w połączeniu z panelami fotowoltaicznymi. Wówczas koszta można całkiem fajnie zbilansować.
Skontaktuj się - myślę, że będziemy w stanie pomóc.
Wentek na klimatyzacja.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-07, 08:19:20 przez wentek.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-07-02, 15:10:01
Top użytkownik
Jak masz możliwość wymiany grzejników na o większej powierzchni lub dołożenia dodatkowych to będziesz mógł zejść z temp. zasilania o kilka/ kilkanaście stopni.
Ogrzewanie nadmuchowe z klimy to najgorsze rozwiązanie z możliwych.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa