Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepła z klimatyzacji regulacja.

4 Odpowiedzi, 5764 Wyświetleń

Amator78

2020-09-18, 16:43:43
Nowy użytkownik
Witam uruchomiłem agregat on/off 5kW z wlutowanym wymiennikiem RHA34-10, napełniłem układ czynnikiem r410a z tabliczki znamionowej, po uruchomieniu w opcji schładzania wody ciśnienie ssania wynosiło 4.3bara, rurki miedziane do wymiennika i z wymiennika zaszronione, nie sprawdziłem przegrzania raczej go nie ma, temperatura wody była z sieci pewnie z 15c. prędkość przepływu wody nic nie dawała. w opcji grzania ok (34bary temperatura na zewnątrz z 18C)woda wypływała ciepława. I moje pytanie czy po regulacji czynnika na chłodzeniu metodą przegrzania na tej wodzie(15)nie spadnie wydajność grzewcza układu, i czy przy defroście kiedy woda będzie miała z 35C nie będzie tego czynnika za mało.

przepraszam za chaotyczny opis
  • Odpowiedz

Amfan

2020-09-19, 18:19:46
Top użytkownik
Regulator na went .
  • Odpowiedz

Amator78

2020-09-20, 15:29:58
Nowy użytkownik
zrobiłem tak, odzyskałem czynnika 400gram, uruchomiłem na chłodzeniu woda z sieci 18, poczekałem 10 min do stabilizacji i zacząłem dodawać czynnika sprawdzając przegrzanie, ustawiłem na 8 testo 549 z czujnikiem, wyszło że dodałem 300gram, po przełączeniu na grzanie jest ok. Moc pobierana prawidłowa zgodnie z tabliczką. Woda miała 18 z sieci na chłodzeniu 5c na grzaniu 38c myślę że to jest OK.
  • Odpowiedz

Amator78

2020-09-20, 15:35:36
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Regulator na went .
kiedy ma działać ten regulator w trakcie defrostu ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa