Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Filtr węglowy do rekuperatora AerisNext 350 entalpicznego

4 Odpowiedzi, 5980 Wyświetleń

krisskos

2020-09-18, 08:36:08
Nowy użytkownik
Posiadam rekuperator AerisNext 350 entalpiczny i pojawił się problem nieprzyjemnych zapachów zaciąganych z zewnątrz.
Trochę się porozglądałem i znalazłem zamienniki orginalnych filtrów z matą filtrującą z węglem aktywnym.
Pojawiły się też różnego rodzaju "puszki", które montuje się przed rekuperatorem na kanale nawiewnym gdzie można pakować różnego rodzaju fitry wstepne i węglowe.
Znalazłem też filtry antysmogowe mechaniczne przykłądowo PRO-VENT CLEAN R.
Chciałem zapytac czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może się wypowiedzieć:
- czy zamieniki z węglem aktywnym mają sens? Wygladają dość ubogo i czy mają tyle węgla w sobie aby zabić zapachy
- "puszki" na filtry wstepne plus węglowe widziałem opinie, że za bardzo tłumią i spadek przepływu powietrza jest dość znaczny?
- problem spadku ciśnienia podobno rozwiązują filtry jak wspomniany Pro-Vent Clean R ale znowu tutaj podobno pojawia się problem z regulacją i współdziałania z rekuperatorem?

Zatem z tego co wyczytałem nie ma jednego sprawdzonego i dobrego rozwiązania ale to tylko lektura z Internetu. Prosiłbym o pomoc i opinie bardziej doświadczonych użytkowników w tej kwestii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-18, 08:36:38 przez krisskos.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-10-05, 10:58:48
Top użytkownik
Czerpnia w innym miejscu rozwiąże problem.
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-10-20, 13:56:13
Nowy użytkownik
Jesli twoj reku ma wystarczajacy zapas sprezu to zamontuj filtr na bazie wegla aktywnego ale nie taki w postaci skrzynki bo to nic nie da. Badania pokazuja zeby usunac zapach z powietrza musi ono miec kontakt z weglem przez conajmniej 2s wiec w twoim wypadku tylko filtry weglowe "rurowe" do instalacji o duzym przeplywie spelnia swoja role. Nie dosc z emaja spory wklad weglowy (np. 25kg) to jeszcze sa w obudowie jak zwykla sztywna rura spiro co ulatwia montaz i nie ogranicza tak sprezu. Poszukaj filtrow firmy np. Can-Filters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-20, 13:57:02 przez BikeBarian.)
  • Odpowiedz

krisskos

2020-10-28, 09:32:59
Nowy użytkownik
Niestety zmiana miejsca czerpni nie rozwiąże problemu gdyż jestem otoczony domami i zawsze zaciągnie z jakiegoś kierunku.
Poszukałem filtrów Can-Filters. Temat wygląda interesująco bo w międzyczasie zamontowałem filtry węglowe w rekuperatorze i ogólnie się poprawiło ale jak jest kiepsko na zewnątrz to zapachy się przedostają.
Filtry Can-Filters montuje się na kanale czerpni przed rekuperatorem czy już za reku?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa