Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem przegrzania

22 Odpowiedzi, 52221 Wyświetleń

senior

2007-06-13, 21:00:17
Zaawansowany użytkownik
No i znowu mam pytanie:-)
jak się ustawia przegrzanie na zaworze rozprężnym, jeśli jest w nim kręcone?? jakie macie sprawdzone sposoby?? dzięki za odpowiedzi
  • Odpowiedz

leszek

2007-06-14, 12:37:48
Nowy użytkownik
Proszę urzywać fachowego słownictwa. To są zawory dławiące. Z rozprężaniem mamy do czynienia np. przy turbince. Kiedyś takie sposoby opatentują i warto już dzisiaj prawidłowo nazywać. Zdaję sobie sprawę, że literatura również używa takiej nomenklatury ale to nie oznacza, że nie można prawidłowo nazywać. Do rzeczy. W przypadku instalacji gołej (bez termometrów i manometrów) obracasz śrubą regulacyjną tak by szron na ssaniu (w przypadku mroźni) kończył się w ciągłej pracy agregatu tuż przed spręzarką. Podobnie z plusowymi komorami tylko patrzysz na rosę a nie szron. Jeżeli masz manometr ze skalą temp. nasycenia i termometr na ssaniu to robota jest prosta. Stosuj dla freonów 20 st przegrzania a dla amoniaku 7 st. Uważaj żebyś nia zalał płynem sprężarki. Chłodniarz to zawód dla cierpliwych. Reguluj, licz obroty i pamietaj w którą stronę kręciłeś i jak reagował układ. Daj znać jak ci poszło.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-14, 22:08:39
Zaawansowany użytkownik
"Stosuj dla freonów 20 st przegrzania " czyli to jest temperatura pomiędzy wejściem czynnika na zawór a temperaturą zmierzoną na ssaniu przed sprężarką??
czy 2) temp. za zaworem a temp przed sprezarką( czyli spadek temp na parowniku??
  • Odpowiedz

leszek

2007-06-15, 11:31:35
Nowy użytkownik
Najprościej ustala się tak: na manometrze sprężarki na ssaniu odczytuje się ze skali temperaturowej temperaturę, którą aktualnie pokazuje wskazówka manometru (temp. parowania), z termometru na ssaniu sprężarki odczytujemy temperaturę rzeczywistą czynnika. Jeżeli te temperatury są równe to na pewno przed tobą stoi nie sprężarka a biały niedźwiedź. Masz stuki, zalaną i oszronioną sprężarkę, i brak smarowania no i szkoda gadać. Przegrzanie ustalasz odejmując termometr od manometru. Dla freonu stosuje się przgrzanie 20 st. C. Opisany przez Ciebie przypadek 2. jest przegrzaniem ale jak zmierzyć temperaturę za zaworem dławiącym. Praktyczny sposób opisałem wyżej. Mała uwaga. W parowniku spadek temperatury obserwuje się właśnie w ostatniej sekcji gdzie następuje przegrzanie. Oczywiście parownik powinien mieć konstrukcję o pomijalnie małych oporach przepływu.
  • Odpowiedz

AS

2007-06-15, 19:35:29
Zaawansowany użytkownik
Witam, co do poprawnego nazewnictwa, w anglojęzycznych katalogach Danfossa występuje termin Termostatic EXPANSION Valve (termostayczny zawór rozprężny).

Co do przegrzania to po zapoznaniu się z wcześniejszymi wypowiedziami jest to problem niezrozumiały.

Otóz w terostatycznych zaworach rozprężnych można rozróżnić następujące rodzaje przegrzań: Przegrzanie statyczne(przegrzanie przy którym zawór zaczyna się otwierać ale jeszcze nie zachodzi przepływ czynnika), przegrzanie robocze(zapewnia osiągnięcie nominalnej wydajności w warunkach pełnego otwarcia zaworu), przegrzanie otwarcia(między początkiem otwarcia a pełnym otwarciem zaworu ciśnienie w zespole czujnika musi pokonać opór sprężyny regulacyjnej oraz siły tarcia w zaworze). Czyli suma przegrzania statycznego oraz przegrzania otwarcia= przegrzanie robocze.

Zazwyczaj przegrzanie statyczne jest ustawiane w termostatycznych zaworach rozprężnych na poziomie ok. 4K.

Ale jak wyregulować chłodnicę i gdzie dokonywać odpowiednich pomiarów.

Napewno nie przy sprężarce na ssaniu, ponieważ nie reguluje się przegrzania sprężarki tylko wartość przegrzania par czynnika chłodniczego w parowniku. Ciśnienie parowania należy zmierzyć dokładnym manometrem(klasa 1) na wylocie z parownika. Następnie należy zmierzyć temperaturę powierzchni rury w miejscu pomiaru ciśnienia termometrem z dokładnością minimum do 0,5K. Różnica pomiędzy bezpośrednim pomiarem temperatury i odczytanym na manometrze ciśnieniem odpowiadającym temperaturze parowania czynnika chłodniczego pozwala określić wielkość przegrzania rzeczywistego. Jeżlei mierzone wielkości podlegają znacznym wahaniom, należy skorygować przegrzanie( zmniejszyć lub zwiększyć). Pomiędzy każdym przestawieniem śruby regulacyjnej należy odczekać ok. 15 minut dla ponownego ustalenia się stanu równowagi układu chłodniczego.
Przegrzanie dla TZR w zakresie 8K do 15K dla elektronicznych zaworów rozpręznych od 3K do 15K.

Powodzenia i cierpliwości w regulacji . Daj sygnał czy się powiodło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-06-15, 19:37:02 przez AS.)
  • Odpowiedz

leszek

2007-06-22, 06:54:35
Nowy użytkownik
AS nie zrozumieliśmy się. Na manometrze ssania odczytuje się temperaturę nasycenia czyli przemiany a ona praktycznie do odparowania ostatniej kropli jest stała i odpowiada ciśnieniu nasycenia (po to skala temp. na manometrze). Oczywiście nie reguluje się "przegrzania sprężarki". A pytanie: poco ustawia się przegranie? Przede wszystkim by nie zassać płynu. Oczywiście to ograniczenie z dołu a z góry ograniczeniem jest wykorzystanie powierzchni parownika. Jeżli zasosuje się regeneracyjny wymiennik ciepła to nawet przegrzania może nie być w parowniku bo przegrzanie nastąpi w wymienniku. Jest tak czy nie? Co do zaworów dławiących to nie ma takiego pojęcia jak przegrzanie statyczne. Jeżeli zawó dławiący zamknie przepływ a sprężarka pracuje dalej to para w parowniku "wysycha" i przegrzewa się narastająco a wieć jak statyczna? Oczywiście przypadek jest czysto teoretyczny i przy jednej komorze. Z tym rozprężaniem a dławieniem to taki żart zawodowy. AS przyznasz rację że dławienie jest izentalpowe a rozprężanie izentropowe. Przy rozprężaniu przy takiej samej pracy sprężania wydajność chłodnicza będzie większa jak przy dławieniu. Jako mechanicy wiemy, że często używa się nazwy półoś. Nie wielu wie, że oś nie przenosi momeny obrotowego. Od tego jest wał. Nazwa powinna być półwał. Ale powiedz tak w warsztacie samochodowym. Zaraz cię poprawią. Czy teraz rozumiemy się?
Podałem praktyczny sposób ustawiania przegrzania a nie laboratoryjny z termometrem kontaktowym i dokładnym manometrem. Co do cierpliwości to już pisałem- pełna zgoda. Pozostaje jeszcze regulacja przegrzania przy wielu róznych komorach a jednej sprężarce. Ale to inna bajka.
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-14, 16:44:54
Nowy użytkownik
WITAM
pytanie do leszka i as-a
panowie czytając wasze posty wywnioskowałem że macie coś do powiedzenia na temat chłodnictwa stąd zwracam się do was z pytaniem
czy przegrzanie jest jednakowe dla wszystkich czynników i czy zależy od temperatury odparowania
np.z dtr agregatu trane na czynnik 407c czytam ;
"PRZEGRZANIE RÓŻNICA POMIĘDZY TEMP. SSANIAA TEMP. PUNTKTU ROSY .NORMALNIE PRZEGRZANIE POWINNO WYNOSIĆ OD 5 oC DO10oC"
pierwszym błędem to jest podanie przegrzanoa w stopniach celcjusza a nie w kelwinach .
pytanie ;CO Z WARTOŚCIAMI CZY SĄ PRAWIDŁOWE ??????????
AGREGAT TEN WSPÓŁPRACUJE Z CENTRALĄ WENT.-KLIMATEZACYJNĄ
NASTĘPNY PROBLEM TO ;JAK ZMIERZYĆ PRZEGRZANIE JEŚLI PRACUJE ON NA JEDNEJ SPRĘŻARCE Z DWÓCH KOD BŁĘDU MÓWI UAKTYWNIONE JEDNO Z OGRANICZEŃ TEMP.CZYNNIKA CHŁODNICZEGO W PAROWNIKU 1 PONIŻEJ DOLNEJ WARTOŚCITEMP.CZYNNIKA CHŁ.; ZBYT WYSOKA TEMP. NA WYLOCIE Z PAROWNIKA.NIE PODEJMOWAĆ ŻADNEJ AKCJI
DOLNA WARTOŚĆ MOCNO NACIĄGNIĘTA W DÓŁ!!!!!!!!!!!!
CO PRAWDA TO JUŻ NIE MOJE ZMARTWIENIE ALE NURTUJE MNIE TO
JAKO CIEKAWOSTKA TA SAMA SYTUŁACJA W KOLEJNYCH 6 -CIU NA 8 SZT
POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

AS

2007-09-15, 17:09:18
Zaawansowany użytkownik
Otóż szanowny Kolego przegrzanie nie zależy od temperatury wrzenia czynnika chłodniczego.

Przy tego typu alarmach na sterowniku Trane powinienieś sprawdzić czy przypadkiem:

a) filtry w cemtrali nie są zabrudzone (zbyt mały przepływ powietrza przez chłodnicę),
b) nie występuje nadmierne dławienie w instalacji kanałowej rozprowadzającej powetrze (zbyt mały przepływ powetrza przez chłodnicę),
c) zbyt duże przechłodzenie ciekłego czynnika w skraplaczu agregatu
  • Odpowiedz

crocens

2007-09-16, 05:53:37
Top użytkownik
Cały temat zaczął sie od tego, jak wyregulować zawór rozprężny. Hans-Jurgen Ullrich w swojej książce (Technika Chłodnicza - poradnik, tom1, str 76) podaje, iż różnica temperatury panującej w komorze a temperaturą parowania mierzoną przed parownikiem powinna wynosić od 4 do 10K. Trzymam się tej zasady i nigdy nie miałem problemów (mowa oczywiście o systemach z jedną komorą). Co o tym sądzicie?
.
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-16, 08:34:13
Nowy użytkownik
do asa
kolego to skąd różnice w podawane przez różne żródła?
co do przepływu powietrza to niesądze sprawdzałem filtry i nawet wyciągałem z czrpania i wywiewu na obiegu zamtniętym [z otwartom komorom mieszania ]
co do przechłodzenia to niewiem agregat naszpikowany elektronikom trzy stopnie chłodzenia sterowane czujnikiem temp.czynnika w jednej możliwe ale w szejściu niesądze
dzięki za podięcie tematu
pozdrawiam kubuś
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-09-16, 08:36:56 przez kubuś.)
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-16, 08:38:43
Nowy użytkownik
jeszcze jedno jak zrobić pomiar na jednej sprężarce????????
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-16, 08:47:34
Nowy użytkownik
do crocensa
kolego gdzie mierzysz temp.parowania między TZR a parownikiem ???
nigdy tego nie robiłem.interesujące!
kiedyś dawno temu jak zaczynałem zabawe z chłodnictwem ustawiałem punkt rosy mierzony za parownikiem 8 do 10 stopni miejszy od temp.zadanej
-skutkowało!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

crocens

2007-09-16, 23:14:42
Top użytkownik
już uzupełniam i przepraszam za bląd! Pomiar jest mierzony za parownikiem!

PS
Też skutkuje :-)
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-09-17, 06:11:56 przez crocens.)
  • Odpowiedz

AS

2007-09-20, 17:17:25
Zaawansowany użytkownik
do kubusia.
Szanowny Kolego nie wiem o jakich źródłach wspominasz, ale przegrzanie w temperaturze odparowania czynnika chłodniczego -50 C i +5C bedzie takie samo.
Technika chłodnicza poradnik oraz materiały Danfossa podają taką samą definicję. Także jak masz wątpliwości to poprostu rozwiń temat.
  • Odpowiedz

erten

2007-09-28, 06:54:23
Nowy użytkownik
Zgadam się z poprzednikiem...dokładne rozwinięcie tematu świadczy o jakości zadawanego pytania:-) Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klimaamator

2020-04-05, 19:59:58
Nowy użytkownik
Przepraszam. Nie ten wątek.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-05, 20:01:15 przez klimaamator.)
  • Odpowiedz

joker

2020-11-12, 17:15:14
Zaawansowany użytkownik
przegrzanie regulujemy wielkością dyszy w zaworze rozprężnym lub jak komuś się nie podoba to w zaworze dławiącym (istota rozumienia ta sama tak jak jej zrozumienie Smile natomiast przegrzanie śrubą regulacyjną samego zaworu możemy w nieznacznym stopniu i to bardzo małym dopracować przegrzanie.
Jeśli zastosuję zbyt małą dyszę w układzie to przegrzanie nam wzrośnie podobnie jak w w układzie ze zbyt małą ilością czynnika w urządzeniu. zbyt małe przegrzanie może być powodem np. zabrudzonego wymiennika(parownika)
Zbyt duża dysza będzie skutkiem np. zbyt niskim przegrzaniem lub przepełnieniem układu. Tutaj była mowa o przegrzaniu w komorach chłodniczych gdzie mierzymy rzeczywiste przegrzanie bo mamy przeważnie taką możliwość.
A teraz z innej beczki. Szkolenia dla firm odnośnie montażu i napraw klimatyzatorów. Byłem kilkakrotnie i kilkakrotnie z uporem maniaka uczą ludzi jak mierzyć przegrzanie. A ja zadam pytanie o jakim przegrzaniu nas uczą i za co biorą pieniądze skoro mówią o przegrzaniu całkowitym a nie parownika chłodnicy jak kto woli. Przykład pan Kowalski ląduje na instalacji. Ppmiędzy JZ a JW 30 metrów z czego 20 przez kotłownię w której panuje 48 stopni. Co robi kowalski po szkoleniu? Mierzy przegrzanie i stwierdza że jest za mało
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-12, 18:10:36 przez joker.)
  • Odpowiedz

jack63

2020-11-13, 11:00:37
Zaawansowany użytkownik
joker napisał(a):Ppmiędzy JZ a JW 30 metrów z czego 20 przez kotłownię w której panuje 48 stopni. Co robi kowalski po szkoleniu? Mierzy przegrzanie i stwierdza że jest za mało
Raczej za dużo. A w zasadzie za duże.
Trochę chaotyczny ten twój wpis w tym historycznym temacie.
Nie wiem o jakich szkolenia piszesz, ale one nie są dla firm tylko dla ludzi w firmach zatrudnionych.
Sam byłem tylko na szkoleniach Daikina, więc nie wiem jak to wygląda u innych.
Ty piszesz ogólnie: "uczą mierzyć przegrzanie". Może napisz bardziej szczegółowo.
Po za tym na takich szkoleniach, jak to w zyciu bywa, są różni ludzie. Z reguły wyraźną mniejszość stanowią ci którzy chcą się czegoś nauczyć przez zrozumienie zjawisk. Cała reszt ama gdzieś i w najlepszym wypadku uczy cię "na małpę". Do tego poziom szkolących też jest różny.
Tak na marginesie. Czy wiesz coś o wpływie oporów przepływu na przegrzanie?
  • Odpowiedz

joker

2020-11-13, 18:26:47
Zaawansowany użytkownik
Niepotrzebne syfony podwyższają niechciane przegrzanie. Doprowadzają do awarii zabezpieczeń różnicowo olejowych sprężarek. Pozwolę sobie wspomnieć słowa pana profesora Ryszarda Kuleszy wykładowcy z Łodzi na politechnice .Zapamiętaj jak syfony to z kształtek 45 a nie z kolan. To był znawca.
  • Odpowiedz

joker

2020-12-27, 12:22:50
Zaawansowany użytkownik
kolego jack63chaotycznie to przeczytałeś Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-12-29, 05:08:42
Moderator
senior napisał(a):No i znowu mam pytanie:-)
jak się ustawia przegrzanie na zaworze rozprężnym, jeśli jest w nim kręcone?? jakie macie sprawdzone sposoby?? dzięki za odpowiedzi

Przegrzanie to podstawa chlodnictwa i nie ma roznych sprawdzonych sposobow bo jest tylko.jeden a mianowicie pomiar temperatury rury ssacej i parowania a tam wynikowo 6-8K dla klimatyzacji, 8-10K dla chlodni i 10-13K dla mrozni bez wzgledu na rodzaj czynnika
  • Odpowiedz

joker

2021-01-02, 19:01:46
Zaawansowany użytkownik
i to wszystko moim zdaniem na ten temat.chyba że w układzie posiadamy dochładzacz Sad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa