Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka wewnętrzna z jak najmniej odczuwalnym powiewem

5 Odpowiedzi, 19930 Wyświetleń

Nordar

2020-11-26, 14:58:22
Nowy użytkownik
Cześć,

Jestem na etapie wyboru urządzeń do schłodzenia mieszkania w cieplejsze dni. Zdecydowałem się już na to że będzie to multisplit i na rozmieszczenie (jedyne możliwe) 2 jednostek wewnętrznych i jednej zewnętrznej.

Jako że wraz z żoną łatwo się przeziębiamy od wiejącej na nas bezpośrednio klimatyzacji, a ja jestem z tych 'zatokowców' którzy czują że jest rozszczelnione okno na drugim końcu mieszkania, poszukując urządzeń natknąłem się na dwie serie:
- Samsung Wind-free
- Midea Breezeless+

Dostałem już parę przychylnych opinii na temat Samsugowego wind-free, a z drugiej strony polecano mi markę Midea lecz na temat Breeleless+ nie znalazłem nic konstruktywnego.
Otrzymałem wyceny zestawów, oba w akceptowalnych przeze mnie ramach, przy czym zestaw Midea był ~10% tańszy (i 2 razy brzydszy). Mowa o jednostkach zew ~5kW i wew 3,5kW+2,5kW.

Chciałbym poprosić Was o poradę, ktoś miał okazję porównać te systemy?
Może inny producent oferuje coś analogicznego?

Z góry dziękuję za pomoc!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-26, 14:59:55 przez Nordar.)
  • Odpowiedz

barbie

2020-11-26, 18:26:39
Top użytkownik
najmniej przeciągów to SAF i chłodnica grawitacyjna .bardzo dobre rozwiązanie do przechowywania kwiatów .
  • Odpowiedz

Nordar

2020-11-26, 19:02:08
Nowy użytkownik
a mógłbym Cię prosić o jakąś wskazówkę o co chodzi bo szybkie googlanie obu terminów nie przyniosło wiele efektu.

a tak w ogóle to jakieś skomplikowane systemy niestety raczej nie będą wchodziły w grę...
  • Odpowiedz

barbie

2020-11-26, 20:04:25
Top użytkownik
kiedyś stosowano w chłodniach chłodnice bez wentylatorów chyba są jeszcze produkowane przez Tarmont Tarczyn .
  • Odpowiedz

MarioO

2020-11-27, 07:26:56
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):najmniej przeciągów to SAF i chłodnica grawitacyjna .bardzo dobre rozwiązanie do przechowywania kwiatów .
Big Grin SAF mało ekonomiczne maszyny ze względu na częste wycieki freonu zwłaszcza dławicą.Choć pamiętam majstra który jak na tamte czasy starał się zrobić i ulepszyć sprężarkę i instalację.Nawet nieźle mu wyszło.Na awarie jezdził ale znacznie rzadziej.Sam jeszcze pare lat temu widziałem instalację z przed 40 lat działającą.Po 40 latach nie szły tylko 2 kolanka Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-27, 07:30:58 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Nordar

2020-11-27, 07:31:40
Nowy użytkownik
Rozumiem, dziękuję.

Mi jednak nie chodzi o chłodnię lecz o mieszkanie. Wątpię też bym raz że znalazł firmę montującą coś takiego, jak również czy żona byłaby zadowolona z przemysłowego urządzenia chłodniczego zamontowanego nad telewizorem.

Tak między bogiem a prawdą najmniej wiałby system klimatyzacji pół-pasywnej tak bardzo w ostatnim czasie popularny w Hiszpanii - coś jak podłogówka montowana w sufitach i podłogach (nie wiem, może i w ścianach?), tyle że schładzająca a nie grzejąca.

Gdybyśmy jednak wrócili do normalnych rozwiązań dostępnych na naszym rynku jak ten Samsung czy Midea - ktoś, coś?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-27, 07:40:20 przez Nordar.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa