Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowa chłodnia brak czynnika?

12 Odpowiedzi, 10664 Wyświetleń

Domdom

2021-01-18, 08:18:23
Nowy użytkownik
Cześć!

Mój pierwszy post na forum Smile

Zwracam się do Was z problemem.
Niecałe 1,5 roku temu zakupiłem całkowicie nową chłodnię pod kątem produkcji i handlu żywnością. Od kilku miesięcy zaczęła nieco inaczej pracować. Teraz w mrozy nie chce się odpalić prawdopodobnie przez niskie ciśnienie. Czy firma która robiła wszystko od a do z, powinna wziąć naprawdę (zapewne napełnienie czynnika i uszczelnienie) na siebie? Chłodnia bardzo mało obciążona (zwłaszcza podczas pandemii rzadko kiedy się otwiera drzwi),
  • Odpowiedz

radekklimat

2021-01-19, 10:23:25
Moderator
Jak jest mroz a chlodnia ma w srodku pewnie ze 2, 3 stopnie to jak.ma sie uruchomic tymbarxziej ze jest przewoźna
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-01-19, 13:01:12
Top użytkownik
Wszystko zależy od tego jak się umówiłeś z dostawcą, ważne jest to czy nadal ją obsługują i czy robią odpłatne przeglądy . Jeśli tak to znalezienie nieszczelności jest po ich stronie . Jeśli nie było konserwacji raczej na darmową naprawę bym nie liczył chyba że to mocno zaprzyjaźniona firma chłodnicza.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Domdom

2021-01-21, 18:40:44
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Jak jest mroz a chlodnia ma w srodku pewnie ze 2, 3 stopnie to jak.ma sie uruchomic tymbarxziej ze jest przewoźna
No jak jest 2-3 to się nie włącza, jest ustawiona od 2,3 do 4,3 (schodzi do 2 czasem 1,9). To jest stacjonarna chłodnia w magazynie. Temperatura wzrosła powyżej 4,3 chłodnia się włączyła, ale tylko mieliła, jak mróz na dworzu odpuścił (3-4 stopnie na plusie) to agregat się załączył (w kilku cyklach) i zbił temperaturę.
  • Odpowiedz

Domdom

2021-01-21, 18:48:14
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Wszystko zależy od tego jak się umówiłeś z dostawcą, ważne jest to czy nadal ją obsługują i czy robią odpłatne przeglądy . Jeśli tak to znalezienie nieszczelności jest po ich stronie . Jeśli nie było konserwacji raczej na darmową naprawę bym nie liczył chyba że to mocno zaprzyjaźniona firma chłodnicza.

Chłodnia ma 20 miesięcy więc jest nówka sztuka. Umowa była, że przegląd za jakiś czas. Robią przeglądy, serwisują, chwalą się, że mają duże i długie doświadczenie. Zgłaszałem im wcześniej, że trochę trzęsie agregatem (wibracje), więc może przez to coś się rozszczelniło?
  • Odpowiedz

radekklimat

2021-01-27, 21:17:38
Moderator
Jest potrzebne gwarancji wiec kazdy moze podjechac i sprawdzic, skad jestes?
  • Odpowiedz

Domdom

2021-01-28, 08:02:23
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Jest potrzebne gwarancji wiec kazdy moze podjechac i sprawdzic, skad jestes?

Jestem pod Nowym Dworem Mazowieckim.
  • Odpowiedz

barbie

2021-01-28, 13:53:19
Top użytkownik
co pokazuje wziernik ?
  • Odpowiedz

Domdom

2021-01-29, 13:19:39
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):co pokazuje wziernik ?
Nie wiem gdzie to jest. Czy to to okienko ze stanem oleju?
  • Odpowiedz

radekklimat

2021-01-29, 16:42:10
Moderator
Oczko na rurce 10mm od zbiornika cieczy
  • Odpowiedz

Domdom

2021-01-30, 05:17:26
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Oczko na rurce 10mm od zbiornika cieczy
Odpiszę jak będę na miejscu i uda mi się to znaleźć. Co powinien wskazywać jak jest dobrze, a co jak jest źle?
Dziękuję za pomoc Smile
  • Odpowiedz

barbie

2021-01-31, 19:47:04
Top użytkownik
aby sprawdzić napełnienie potrzebujesz wiedzy ,umiejętności ,doświadczenia ,oprawy manometrów i miernika cęgowego .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa