Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia pierwszy rozruch, po dobiciu czynnika nie uruchamia się..

3 Odpowiedzi, 6195 Wyświetleń

kli-mat127

2021-06-27, 21:46:52
Nowy użytkownik
Witam, to mój pierwszy post na forum oraz pierwsza chłodnia, którą zrobiłem więc prosił bym o wyrozumiałość jeżeli napiszę coś nie tak Wink

Mianowicie zakupiłem gotową już używaną tzw. "Chłodnie" czyli chłodnice/mroźnie firmy
HELPMAN LEX 6-7-E
i złożony zestaw:

Agregat Aspera NT6226GK
Kompresor FrigoMec
Elekro zawór Danfoss BB230AS 11W
Presostat Danfoss KP17W
Sterownik EliWell IDE 974

Instalacja ma ok. 2,5 - 3 metrów długości. Agregat na zewnątrz jest na tej samej wysokości co chłodnica w środku.
Wszystko podłączone pod bezpieczniki i przekaźnik.
Chłodnia uruchamia się na "sucho" tzn. jeszcze nie napełniona czynnikiem (r404a) podczas próby po podłączeniu wszystkiego pracuje normalnie...

Problem polega na tym, że przy dobiciu czynnika lub jeżeli jest w układzie ciśnienie powyżej (0.01 bar) wybija bezpiecznik główny i bezpiecznik z jednego wentylatora.
Robiłem kilka prób uruchomienia np. 3.80 bar po str. nisk. ciśnienia i w wzwyż do 8 bar.
Za każdym razem po włączeniu słychać jak presostat przeskakuje i od razu wybija korki w całym domu.
To moja pierwsza taka chłodnia i już na prawdę nie wiem gdzie mam szukać przyczyny.
Czy może to być spowodowane złymi ustawieniami parametrów w sterowniku IDE 974 bo nic nie było tam przestawiane.

Dodam, że zależy mi tylko na tym aby ta chłodnica w środku schłodziła pomieszczenie 2,5m x 3m x 2,5m ok. 25m do temperatury 6 stopni na ok. 3-4h później zostanie wyłączona.

Bardzo Was proszę o wasze zdanie na ten temat i jakąś radę jak to uruchomić.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
  • Odpowiedz

Amfan

2021-06-30, 19:33:58
Top użytkownik
Jak bezpieczniki to prád zwarciowy . Coś źle elektrycznie podłączone albo uszkodzone. Konfiguracja sterownika nie powoduje zwarcia .
  • Odpowiedz

lukash0

2021-07-01, 21:22:55
Nowy użytkownik
Jaki bezpiecznik główny? Bezpiecznik jakiego wentylatora?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa