Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

PODATEK VAT PRZY MONTAZU KLIMATYZACJI.

8 Odpowiedzi, 10928 Wyświetleń

impuls82

2008-09-22, 17:39:55
Nowy użytkownik
Witam mam pytanie dotyczące podatku vat .Mianowicie niektorzy w sojej ofercie piszą ze "przy zakupie i montazu itp zapłacisz tylko 7% vat a nie 22% vat" Ja jako firma instalatorska kupuje cały sprzęt z 22-procentowym vatem i jakim cudem mam mniejszy naliczyc na faktorze?A z drugiej stony jakim cudem ktos mogłby sobie odliczyc 15%.Czegos tu niekumam.

ps.
Stefan licze na jakis referat w tym temacie.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

senior

2008-09-22, 17:58:08
Zaawansowany użytkownik
podatek vat, ale od montażu a nie klimatyzatora, który ma 22%
czyli klimatyzator za 1200 zł + 22% plus montaż 850 + 7%, ale musisz mieć podobno kasę fiskalną
( jesli się mylę to poprawcie)
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-22, 19:44:48
Zaawansowany użytkownik
czekamy czekamy w niecierpliwości Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-22, 19:53:47
Moderator
referat
na usługe w tym kraju jest 22% VAT przynajmniej w naszej dziedzinie sztuki wiec jak ktos robi inaczej to nie przyjmowac faktury i zapytac doradcy jakiegos albo ksiegowej
  • Odpowiedz

senior

2008-09-23, 06:49:51
Zaawansowany użytkownik
dla firm tak, ale dla osoby prywatnej ( np w bloku u sąsiadki) może być 7 %
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-23, 06:56:25
Top użytkownik
Witam Smile

Sprawa jest prosta. To nazywa się usługa instalacyjna, w której skład wchodzi robocizna i materiał. W tym przypadku klimatyzator jest materiałem potrzebnym do wykonania jej. Na usługę instalacyjną musi być podpisana umowa z wykonawcą. Usługa instalacyjna jest tylko dla osób fizycznych. Jest to fajna sprawa dla klientów, gdyż na starcie zyskują 15%, umowę, minimum dwa lata gwarancji. Wy macie konkurencyjną cenę usług. Potrzebna jest dobra księgowa i odpowiednio zarejestrowana działalność. Wadą są częste kontrole skarbówki i dłużej trzeba czekać na pieniążki.
Cena usługi:
1200zł + 22% VAT = 1464zł dla firm
1200zł + 7% VAT = 1284zł osoba fizyczna zadowolony, a Wy różnicę odbieracie z US.

Pozdrawiam

P.S. Rachunek za poradę wyśle Wam pocztą. Wink
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2008-09-25, 10:46:21
Top użytkownik
Witam
Z jakim Vatem będzie ta faktura za poradę?

Ja zlecam księgowość firmie,korzystam z porad biegłych i jeszcze się nie odważyłem wystawić nawet jednej faktury z 7 % Vatem. Może gdyby chodziło o pompę ciepła (samą pompę ciepła)to może,może???

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-25, 19:14:11
Top użytkownik
Witam

No powiedz co mam Tobie napisać. Smile Pytaliście , odpowiedziałem co potrzeba, nie pisałem nić o radcach prawnych. Proponuje trochę mądrości żydowskich poczytać, można się wiele nauczyć Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa