Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Karta freonowa z USA

9 Odpowiedzi, 7913 Wyświetleń

miecka

2008-09-26, 20:04:20
Nowy użytkownik
Pracuję aktualnie w USA w HVAC z amerykańską kartą EPA dopuszczającą do pracy z freonami . Zamierzm wrócić do Polski i kontynuować ta samą branżę .
Czy ktoś wie czy mogę w Polsce nostryfikować moje uprawnienia czy muszę odbyć kurs i zdawać egzamin ? Jeżeli tak to gdzie ? Rejon - Małopolska .
Zbyszek
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-27, 19:19:59
Moderator
W COCH w Krakowie mozesz zdobyc swiadectwo kwalifikacji ale nie wiem czy ci to potrzebne bo po nowym roku zmieni sie to na cztery grupy i w zaleznosci od twojej wiedzy otrzymasz dane uprawnienia
  • Odpowiedz

bobgreg

2008-09-28, 07:57:00
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):W COCH w Krakowie mozesz zdobyc swiadectwo kwalifikacji ale nie wiem czy ci to potrzebne bo po nowym roku zmieni sie to na cztery grupy i w zaleznosci od twojej wiedzy otrzymasz dane uprawnienia
Ja akurat w COCH-u zdawałem na świadectwo i nie słyszałem o zmianach po nowym roku. O jakie grupy chodzi?
  • Odpowiedz

awax

2008-09-28, 16:02:29
Top użytkownik
Witam
No może nie od razu po Nowym Roku ale w ciągu przyszłego roku faktycznie dużo się wydarzy
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-28, 16:23:20
Moderator
no to ze swiadectwo bedzie niewazne a grupy maja byc 4 w zaleznosci od wiedzy jaka sie posiada beda one odpowiedmio przyznawane
  • Odpowiedz

mn27

2008-10-01, 08:37:01
Zaawansowany użytkownik
witam. no właśnie jak to jest z tymi uprawnieniami ja np. w większosci zajmuje sie klimatyzacjami samochodowymi i splitami czasami trafi sie jakas lodóweczka cz chlodnia czy i jakie musze mieć uprawnienia mam zrobione szkolenia z klimatyzacji wlasnie w cochu i chłodnicze w dębicy chodzi mi głównie czy potrzebne jest mi to swiadectwo kwalifikacji .pracuje na czynnikach ekologicznych typu;r 134 , 404; 600;407 410 dzieki
  • Odpowiedz

byniom

2008-10-01, 15:15:21
Moderator
Z tego co słyszałem to nasze świadectwa z Dębicy to oni mają teraz w głębokim poważaniu , dla nich liczy się teraz co zrobić żeby kasę zarobić a za parę lat znowu coś wymyślą. Dla mnie takie rzeczy są śmieszne bo ja rozumię ze toś kto zaczyna wchodzić w to chłodnictwo to musi się czymś wykazać natomiast ludzie z branży którzy siedzą w tym od kilkunasty lub lilkudziesięciu lat raptem okaże się że zostaną bez pracy bo choć są fachowcami i znają się na robocie to mogą nieznać się na nowych przepisach zwiazanych z ekologią i będą mieli problemy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 17:41:06
Top użytkownik
Koledzy,dlaczego z uporem utożsamiacie czynniki zubożające warstwę ozonową jak R12 (większość szkoleń i świadectw jedynie tych dotyczy) oraz czynniki mające wpływ na efekt cieplarniany tj.większość stosowanych obecnie jak R134,R404,R407 itd?????.
Zdobywane świadectwo kwallifikacji w praktyce na niewiele się zdaje gdyż z R22 już niekoniecznie trzeba pracować.
Co do wymagań jakie będą obowiązywać to na dobrą sprawę jeszcze nikt do końca zbyt wiele nie wie.Jedno jest pewne,należy rozróżniać świadectwa jakichkolwiek personalnych kwalifikacji od certyfikacji Firmy polegającej na ocenie m.in.wyposażenia i kwalifikacji osób zatrudnionych.
Taka na dziś jest moja wiedza,jeżeli Ktoś posiada inne konkretne informacje na ten temat to proszę o wskazanie aktów prawnych.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-10-01, 18:48:31
Moderator
Możliwe że masz rację zobaczymy co będzie ja tez ostatnio się podniecam ale widze że chyba bez sensu Smile browar złagodzi moje emocję w lipcu zobaczymy co będzie bo wtedy wchodzi przepis w życie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa