Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzatorem Daikin w trybie grzania.

43 Odpowiedzi, 27495 Wyświetleń
1 2 Dalej

wiecies

2023-02-22, 17:41:42
Nowy użytkownik
Witam wszystkich. W domu mam system ogrzewania nadmuchowego, który od lat pracował z nagrzewnicą gazowa. Ostatnio firma zainstalowała mi klimatyzator Daikin RZAG140N7Y1B + FBA140A o mocy grzewczej 15,5kW. System pracuje w oparciu o termostat pokojowy MADOKA. Po uruchomieniu obserwowałem parametry pracy. Przy temperaturze zewnętrznej 7st. C i zadanej wewnętrznej 22 st. C praca wyglądała tak, że gdy temperatura spadła poniżej zadanej minus histereza załączał się. Początkowo pracował z mocą ok. 3-3,5kW a następnie schodził powoli do mocy ok. 1,5 kW nawet mniej i taki stan utrzymywał się bardzo długo tzn. do czasu gdy temperatura wewnętrzna osiągnęła poziom zadany + histereza. Na dobę występowały zwykle dwa takie cykle załączenia-wyłączenia klimatyzatora. Z obserwacji parametrów aplikacji Madoka zapamiętałem z tamtego czasu, że na wymienniku wewnętrznym różnica temperatur pomiędzy dopływem i odpływem czynnika wynosiła ok. 8-10st. C, a na wymienniku zewnętrznym ok 2st. pomiędzy temperaturą wymiennika a temperaturą powietrza zewnętrznego i nie pamiętam, która temperatura była wyższa. Sprężarka schodziła do 86 obr/min. Na pozostałe parametry nie zwracałem uwagi, wiec nie potrafię ich teraz przytoczyć. Trwało to chyba nie całe dwa tygodnie, gdzie z dnia na dzień wszystko się zmieniło. Pogoda była stabilna, warunki takie same, ale klimatyzator zaczął pracować zupełnie inaczej. Załącza się można powiedzieć na maxa tj. na 5 a nawet 6kW(nawet nie wiem skąd aż tyle). Potem schodzi do 3.5-4 i na tym poziomie zostaje nie modulując mocy niżej. Popracuje, osiąga zadaną temperaturę i się wyłącza i tak 7-8 razy na dobę przy takich samych warunkach zewnętrznych jak wcześniej. Odczyty z aplikacji: na wymienniku wewnętrznym różnica temperatur czynnika 1-2st. C, sporadycznie dobije do trzech. Na wymienniku zewnętrznym temperatura na wymienniku 13-19st. C wyższa niż temperatura otoczenia. Sprężarka pracuje przeważnie ok. 226 obr./ min, często widzę też 285 obr/min, a czasem spada do 180 ale nie na długo. Zauważyłem zjawisko, że po zejściu do 180 zaczyna podnosić do 225 i klimatyzator się wyłącza z przekroczenia temperatury zadanej wewnętrznej. Temperatura na tłoczeniu przeważnie jest w okolicy 95 st C. Oczywiście komfort w domu spadł i znacznie wzrosło zużycie energii. Tutaj trzeba dodać, że obserwując bardzo mocno parametry pracy klimatyzatora udało mi się dwa razy wyłapać sytuację gdzie parametry pracy były jak te opisane na początku, ale trwało to tylko do wyłączenia z osiągnięcia temperatury lub do odszraniania. Po ponownym złączeniu się w trybie grzania znowu wchodził na wysoki pobór mocy, chociaż warunki pogodowe w czasie defrostu nie mogły przecież ulec aż takiej zmianie. Sprawa zgłoszona do serwisu instalatora. Pierwsza odpowiedź taka, że jeżeli jednostka nie zgłasza błędu, to jest wszystko OK. Sprawa zgłoszona do Daikina. Potwierdzono mi, że praca nie jest prawidłowa, ale nie wskazano przyczyny. Serwisant ściągnął logi z klimatyzatora, przekazał do działu technicznego Daikina i cisza. W sumie sprawa ciągnie się od listopada i nikt nie potrafi odpowiedzieć co się dzieje. Dlatego umieściłem tutaj ten przydługi opis, licząc że najdzie się ktoś, kto spotkał się z taką sytuacją ewentualnie posiada taki klimatyzator i może zweryfikować jak to wygląda u niego.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-22, 18:44:22
Zaawansowany użytkownik
Nikt sie nie pokwapi sprawdzić ilosc czynnika? Logj srogi i co wydumali... ?Skad Ty masz dane, że sprezarka ma np 89obr na min Wink zero bym dopisał.
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-22, 22:30:30
Nowy użytkownik
Czynnik sprawdzali - to pierwsze co kazał zrobić Daikin. Odnośnie logów - nie ma odpowiedzi już kilka tygodni. Obroty sprężarki odczytuję z aplikacji Madoka - w tej chwili gdy to piszę jest 264 obr/min, otwarcie zaworu rozprężnego 480imp, moc pobierana przez urządzenie ok. 5kW(odczytywana z zewnętrznego układu pomiarowego). Może jest to wartość z jakimś przelicznikiem - nie znalazłem informacji na ten temat i traktuję to raczej jako wskaźnik mniej więcej w jakim stanie jest sprężarka. W czasie pobierania logów podglądałem z ciekawości jakie wartości są logowane ze złącza serwisowego jednostki - i tak jak temperatury się zgadzały, to logowane obroty sprężarki były jeszcze około cztery razy mniejsze niż odczyty z aplikacji??? W każdym razie największa wartość jaką zaobserwowałem w aplikacji to było 285 obr. Wtedy temperatura na tłoczeniu była ok. 100 st. C i musiały działać ograniczenia podobno ustawione na 101 st. C. Dla mnie najciekawsze i niezrozumiałe jest jest wskazanie temperatury nazwanej "na zewnętrznym wymienniku ciepła". W trybie grzania jest kilkanaście stopni wyższa niż temperatura otoczenia, a przy odszranianiu jest ujemna, a wymiennik się odszrania. Na wymienniku wewnętrznym jest wtedy -40st.C. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to możliwość przedostawania się czynnika między obwodami na zaworze czterodrogowym ale czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Zastanawia mnie też czy normalna jest różnica temperatur na tłoczeniu sprężarki i na dopływie do wymiennika wewnętrznego: gdy na tłoczeniu mam ok. 100 st. C na wymienniku wewnętrznym uzyskuję jakieś 43 st. C - gdzie się traci pozostałe powiedzmy 50? Rurki freonowe mają ok. 6m, wymiennik wewnętrzny jest jakieś 0.7 m poniżej zewnętrznego. Może zadaję głupie pytania, ale wynika to braku doświadczenia i tylko prymitywnej analizy logicznej układu jaką robię. Zadawałem te same pytania serwisantom i nie umieli na nie odpowiedzieć. Ogólnie w literaturze znalazłem informację, że układ powinien na tłoczeniu utrzymywać temperaturę 50-80 st. C co daje najbardziej ekonomiczne warunki pracy - u mnie większość czasu jedzie powyżej 80 st. C.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-23, 01:07:25
Zaawansowany użytkownik
Serwis producenta zwłaszcza "drogiego japońskiego" powinien być najbardziej kompetentny mają inżynierów i od listopada nie pomogli?
Rzeczywiscie jakieś babole masz na tych odczytach, można sie pogubić. Sondy weryfikowali? Wymienniki mozesz pirometrem pomierzyć wtedy zlapiesz tenp na wejsciu czy wyjsciu wymiennika.
Wydaje mi się ze silniki spreżarki kreca od ok 900obr w góre a jakby to miało 90 obrotow to by mialo drgania jak jakas stara młocarnia do zboża te odczyty to moze byc częstotliwość falownika.
Oczywiscie przy sprawdzaniu czynnika byłeś, panowie mieli stacje odzysku i wyszło idealnie z deklaracją na tabliczce?
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-23, 05:22:01
Nowy użytkownik
Jeżeli sprawdzenie ilości czynnika można zrobić tylko prze stację odzysku, to tego nie zrobili. Przy sprawdzaniu przełączali coś w jednostce wewnętrznej, uruchamiali i wyłączali klimatyzator po czym stwierdzili, że czynnik jest OK i taka informacja poszła do Daikina. Ponieważ ich stanowisko jest takie, że wszystko jest w porządku ponieważ nie ma komunikatów o błędach, teraz wykonują tylko to co Daikin im zleci. Teraz mają sprawdzać przepływy powietrza w instalacji, która dwadzieścia lat pracowała z nagrzewnicą o sprężu 120Pa i do tej nagrzewnicy była projektowana, a jednostka wewnętrzna klimatyzatora ma spręż 150Pa i tak jak pisałem na wstępie, super pracowała (moja ocena: ekonomicznie, skutecznie i komfortowo) przez prawie dwa tygodnie. Jednocześnie bezpośrednio z Daikina nikt nie chce przyjechać, ponieważ instalator jest ich autoryzowanym serwisem (z resztą wybrałem go, bo bardzo mocno go polecali) i działają podobno tylko przez taki serwis. Sytuacja jest taka, że osoba z Daikina, która sprawę prowadzi nie chce ze mną rozmawiać - nie odbiera telefonu, nie oddzwania, nie odpowiada  na maile więc nie mam już z kim rozmawiać.
Jeszcze pytanie jak się odszraniają klimatyzatory Daikina - szron się tylko rozpuszcza i spływa, czy też następuje odparowanie. Na filmikach w internecie widziałem jak przy odszranianiu z klimatyzatora mocno paruje. U mnie parowania nie ma, proces jest bardzo delikatny i trwa od15min do 0.5 godziny.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-23, 09:31:50
Zaawansowany użytkownik
Hmm nie wiem co to znaczy u daikina mocno polecać. Może pani przeczytała pierwszego lepszego z listy autoryzacyjnej. Mozesz sprawdzic w rejestrze przedsiebiorstw ile lat funkcjonuje firma.
Podczas testow nie wpinali sie manometrami do zewnetrznej? Bo w srodku to delte temperatury mogli sprawdzić a to niewiele powie.
To urzadzenie chyba samo nie mierzy przegrzania czy dochlodzenia musiałby miec wbudowany manometr. Sa instalatorzy ktorzy stacji odzysku nie maja i kombinują na około.... Nie wiem jak jest. Mozesz poprosić o bezposrednią kontrolę ilosci czynnika czyli jego odessanie i zważenie. Jesli bedzie mniej niz deklarowane to-csnieniowa kontrola szczelnosci azotem, no i oczywiscie usuniecie nieszczelnosci.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-23, 09:33:23 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-23, 10:58:03
Nowy użytkownik
Firma działa od sierpnia 2007. Na stronie chwalą się, że działają na trenie całej Polski, ale z rozmów z pracownikami to na tą chwilę najwięcej realizacji mają w okolicach Katowic i Krakowa, gdzie w Krakowie podobno realizują jakieś bardzo duże inwestycje. Muszę przyznać też, że na etapie zamówienia rozmowa z nimi była najkonkretniejsza jeżeli chodzi o mój nieco nietypowy przypadek ogrzewania kanałowego w domu jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o testy, to z rozmowy wynikało, że wykonują je zgodnie z poleceniami Daikina. Nie wpinali się żadnymi manometrami. Podłączyli się do złącza serwisowego interfejsem zbierali dane podczas godzinnych cykli pracy klimatyzacji kolejno z trzema nastawami wentylatora jednostki wewnętrznej i na koniec w trybie automatycznym.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-23, 11:50:39
Zaawansowany użytkownik
Ok duza firma wiec pracownicy lepsi i gorsi. Nie ma co dywagować. Jesli jestes pewien, że bez zadnych zmian i przy podobnych warunkach atmosferycznych urzadzenie pobiera o wiele wiecej energii niz w pierwszych 2 tygodniach to żądaĵ działania.
Nie wiem jak ma daikin, ale proste urzadzenia split chwalą sie detekcja ubytku czynnika a to jest lipa bo klima sprawdza to posrednio. Musi zadziac sie sekwencja kilku wyłaczeń klimy jesli sie nie mylę z powodu zagrzania sprezarki. Tylko co jesli to jeszcze nie ten moment a już tracisz energię. Nie wiem, mozesz napisac do dakina czy sprawdzenie czynnika w ich mniemaniu to jego zwazenie czy zabawa z odczytami ze zlacza. Nie ma tak, że jak urzadzenie nie wywala błędow to mozna mowić, ze wszystko jest ok. Dzwoń do instalatora powiedz, że nie jestes zadowolony z braku dzialania z ich strony. Masz dowody, ze urzadzenie o wiele wiecej pobiera niz po instalacji i zadasz zwazenia czynnika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-23, 11:54:44 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-23, 12:12:53
Nowy użytkownik
Zgłosić - zgłosiłem. Nie podpisałem nawet protokołu uruchomienia klimatyzatora, bo stało się to tuż przed tym jak go otrzymałem do podpisu. Firma deklaruje, że robi wszystko, ale piłeczka jest po stronie Daikina. Próbowałem zrobić symulacyjne obliczenia na podstawie zapotrzebowania budynku na ciepło policzone ze zużycia gazu. Wyszło mi, że przy zastosowaniu klimatyzatora tak pracującego wyszłoby ono gdzieś 1,5 raza większe, a i tak to zrobiłem na podstawie pomiarów zużycia energii elektrycznej przy dodatnich temperaturach. Przy ujemnych jak zobaczyłem jak leci prąd od razu przełączałem na gaz - nie nastarczyłbym. Z moich obliczeń COP przy dodatnich temperaturach (ok. 7 st. ) wyszedł mi nieco poniżej 2, podczas gdy SCOP podawany przez producenta to chyba 4.46 jak dobrze pamiętam. Jak napisałem wcześniej sporadycznie klimatyzator potrafi zapracować jak na początku, ale jak zrobi odszranianie lub się na chwilę wyłączy już nie wraca do takiego stanu, a warunki pogodowe w kilkanaście minut raczej się skrajnie nie zmieniają. Stąd sugerowałem awarię jakiegoś zaworu, który się wtedy przełącza, ale pozostało to bez echa. Wysłałem zrzuty ekranów z aplikacja z takimi parametrami pracy, ale odrzucili to twierdząc, że pomiary z ich własnej aplikacji nie mogą być brane pod uwagę - liczy się tylko to, co na złączu serwisowym. Najlepiej byłoby zobczyć jak pracuje inny taki klimatyzator i porównać, ale są one podobno zbyt popularne.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-23, 13:19:16
Zaawansowany użytkownik
Instalator nie moze zwalać na dakina Ty dostałeś dowód zakupu od firmy X i ona realizuje serwis. Ciebie nie powinno nic obchodzić.
Troche smieszne bo niby skad ta aplikacja bierze odczyty? Smile może dane z brudnego palca...
Dziwne, ze jak piszesz czasami jest lepiej a po defroście gorzej to by moglo wskazywać na zawor 4way bo wtedy sie przelacza. Niemniej sprawdzić czynnik nie zaszkodzi bo pośrednio moze byc winowajcą. W końcu sam Dakin to zalecił. A panowie logi sprawdzają... zapytaj ich dlaczego fizycznie nie sprawdzili jego ilości.
Kazdy instalator nie lubi mądralińskich użytkowników, tylko Ty masz argumenty. Ugadaj z nimi wizytę i zważenie czynnika bo nie wydaleś 100zł a kupe siana i to ma oszczędnie pracować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-23, 13:21:56 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-23, 19:34:57
Nowy użytkownik
W poniedziałek ma być serwisant od instalatora na dalsze testy. Pomęczę go o sprawdzenie ilości czynnika. Mam jednak prośbę. Teraz mamy w dzień temperatury 6-7 st. C. Czy mógłbyś uruchomić jakąś klimę w grzaniu i w stanie stabilnym zobaczyć jak wyglądają u Ciebie parametry pracy, o których pisałem czyli temperatura na tłoczeniu, temperatura na dopływie do wymiennika wewnętrznego, temperatura na wypływie z wymiennika wewnętrznego, temperatura na wymienniku zewnętrznym i ewentualnie ciśnienia na tłoczeniu i na ssaniu. To dałoby mi jakiś obraz porównawczy np. jaki jest spadek temperatury przy skraplaniu w wymienniku wewnętrznym i jaka jest różnica temperatur na tłoczeniu i na dopływie wymiennika wewnętrznego . Interesująca byłaby też informacja jaką moc elektryczną pobiera przy takiej pracy z sieci, jaki jest to procent mocy grzewczej - u mnie jest to ponad 30% co przy 7 st. C na zewnątrz daje teoretycznie COP 3 - trochę mało jak na tą temperaturę.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-23, 22:02:36
Zaawansowany użytkownik
Poczekaj na serwisanta. Ani teraz w mieszkaniu nie mam pirometru ani tak łatwo tego nie pomierze.
Coś Ci sie zmienia ten cop wczesniej przy 7stopniach pisales 2 teraz 3.
Trzymaj sie tego ze daikin zalecił sprawdzenie czynnika. Jak nie zwazy to niech powie jak posrednio to zrobi.i z jaką dokładnością... Klimatyzator radzi sobie z niedoborem czynnika ale nie bez konsekwencji. Robi się już dlugi wątek. Teraz konkrety od serwisanta... Tu nawet nie ma co wchodzić w szególy mowisz ze po 2 tygodnaich zuzycie pradu wzroslo dwukrotnie. Powodzenia Smile
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-24, 05:46:52
Nowy użytkownik
Ok. Wyjaśnię jeszcze, że COP wyszedł ok. 2 gdy porównałem zużycie prądu do zużycia gazu. Tam gdzie podałem 3 to można powiedzieć taki chwilowy hipotetyczny i to w przypadku gdy klimatyzator faktycznie osiąga maksymalną moc grzewczą (a tego nie mam jak zmierzyć) - proste wyliczenie 15kW katalogowej mocy grzewczej/5kW mocy pobieranej z sieci. Jeżeli przy 7st na zewnątrz faktycznie chodziłby na 15kW w domu musiałbym mieć tropiki.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-24, 14:03:56
Zaawansowany użytkownik
No tak takie posrednie "liczenie" na podstawie... Już myslalem ze ta aplikacja ma jakis algorytm zliczajacy na bazie danych z czujników wymiennika wewn i trybu wentylatora... ale to nadal byłby dosc nieprecyzyjny wynik bo jeszcze wilgotnosc wchodzi w grę... W pompach pow woda łatwiej to liczyć.
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-25, 17:21:13
Nowy użytkownik
Ok. Zgadza się. Ale musiałem wiedzieć ile mnie będzie kosztowało takie ogrzewanie. Wiec oparłem się na tym co mam pewne: na danych o gazie do ogrzewania domu. Inna sprawa - przypomniałem sobie jak serwis sprawdził ilość czynnika. Czekali, aż jednostka zewnętrzna sią oszroni - oszroniła się. W środku wystąpiły trzy paski ciemniejsze, słabo oszronione, ale ponieważ była oszroniona na górze i na dole, to stwierdzili, że jest OK. Podobno przy braku czynnika szroni się tylko na dole. Pytałem co z tym nierównomiernym szronieniem - Daikin stwierdził, że to normalne i nie oznacza uszkodzenia.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-25, 18:22:58
Zaawansowany użytkownik
Ok, ale jak Daikin zleca sprawdzić czynnik to zapytaj ich jakie metody sa dla nich wiarygodne. Jak odpowiedza ze tylko zważenie to jest konflikt bo instalatorowi sie nie chciało... Zobaczysz co wyduma pan w ponirdziałek.
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-25, 20:05:59
Nowy użytkownik
Klimę muszę chyba wyłączyć na dobre. Czekałem ponad trzy godziny żeby zobaczyć defrost. Wymiennik zewnętrzny obrósł lodem 0.5 cm, a defrostu nie było - kiedyś robiła to jeszcze przy lekko widocznych lamelkach. Ciśnienia w obwodzie 2.03/0.31MPa. Z tego co wyczytałem to za niskie, szczególnie w obwodzie niskiego ciśnienia gdzie powinno być 0.6-0.8MPa. Jednostka wewnętrzna oczywiście idzie na maksa aż jęczy. Na tłoczeniu 95 st. C. Wymusiłem defrost z aplikacji. Defrost zrobiło, ale nie wiem jakim cudem - na wymienniku wewnętrznym miałem -40 st. C a na zewnętrznym -2. W każdym razie nie widziałem unoszącej się pary jak to na filmikach w internecie. Po defroście zostały kropelki między lamelkami - nie wiem czy to normalne, nie zaobserwowałem tego jak jeszcze pracowała prawidłowo.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-25, 21:11:11
Zaawansowany użytkownik
Wylacz bo to i dla oleju niezbyt komfortowe temperatury.
  • Odpowiedz

gadget

2023-02-26, 15:49:56
Zaawansowany użytkownik
Jaka masz temperaturę za nagrzewnica obecnie? Jaka jest wysokość pomieszczeń? Kto wpadł na pomysł by wstawić tam klimę?
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-26, 16:55:47
Nowy użytkownik
Temperatury za nagrzewnicą niestety nie znam - klimatyzator nie ma tam zabudowanego czujnika. Pomieszczenia mają wysokość 2.6m. Trudno mówić o pomyśle na zainstalowanie klimy. System jest modułowy. Normalnie przewiduje montaż nagrzewnicy gazowej, klimatyzatora, nawilżacza. U mnie, przy budowie instalacji, z powodów finansowych została zainstalowana tylko nagrzewnica gazowa, ale projekt przewidywał montaż klimatyzatora - miedzy innymi wszystkie kanały są izolowane. Obecna sytuacja z nośnikami energii "zachęciła" do montażu klimatyzatora nie tylko dla komfortu w lecie, ale również dla ogrzewania w zimie, a przynajmniej w okresach przejściowych. Instalacja została zaprojektowana do nagrzewnicy z wentylatorem o sprężu 120Pa i z takim pracowała. Zainstalowany klimatyzator ma spręż 150Pa i w czasie tych kilkunastu dni kiedy pracował prawidłowo świetnie się spisywał.
  • Odpowiedz

gadget

2023-02-26, 18:17:42
Zaawansowany użytkownik
Grzejąc gazem taniej uzyskujesz wysoką temperaturę. Z klimatyzatora masz niższą temperaturę tzn możesz mieć wyższą ale cop szybko spada. Szkoda że padłeś ofiarą ludzi ,którzy to montowali ja bym odradził. Odszranianie i temperatury pod podczas odszraniania prawidłowe. Para pojawi się wyjątkowo. A jaka temperatura jest na nagrzewnicy podałeś podczas oszraniania to musisz odczytać podczas normalnej pracy. Sprawdź sobie cop przy temperaturze jaka masz na nagrzewnicy i na zewnątrz a nie to co masz w domu. Inżynierowie producentów są inżynierami na papierze. Doświadczenie w tej branży niestety zdobywa się latami. Daikin działa prawidłowo nie ma się czego czepić. Miałem już paru klientów z takim problemem jak Ty i nie chciałem tego robić po jakimś czasie jeden z tych klientów zdzwonił do mnie z awanturą że to nie działa odpowiedziałem że ja tego nie robiłem i pomylił telefony , rozłączył się bardzo szybko. Jest opcja powiększyć kanały kilkukrotnie lub zamontować gaz ponownie. Nie przejmuj się to i tak nic w porównaniu z firmami odfotowoltaiki ,które wzięły się za montaż pomp ciepła! Prawdopodobnie działał prawidłowo podczas wyższej temperatury na zewnątrz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-26, 18:27:28 przez gadget.)
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-26, 20:22:37
Nowy użytkownik
Instalacja jest wykonana z izolowanych kanałów z blachy ocynkowanej. Przekroje są naprawdę duże - poprowadzone w piwnicy i po nieużytkowym poddaszu - tak jak pisałem zaprojektowane do wentylatora o niższym sprężu. Jak pisałem wcześniej, jakiś czas wszystko działało bardzo ładnie (komfortowo) i ekonomicznie. W trakcie takiej pracy parametry są następujące: temperatura na wymienniku wewnętrznym 37 st.C dopływ, 25 st.C odpływ, powietrze na wlocie 19 st.C, w jednostce zewnętrznej przy temperaturze powietrza zewnętrznego 6st.C temperatura na wymienniku 6st.C, ciśnienia przewód ssawny 2,24MPa, przewód tłoczny 0.77MPa, temperatura na tłoczeniu 71 st. C, otwarcie zaworu rozprężnego 202imp, obroty sprężarki podawane przez aplikację Daikina 116 obr/min. Na początku obserwowałem, że sprężarka była modulowana nawet do 84obr/min. Z dnia na dzień w listopadzie, akurat gdy jeszcze pogoda była bardzo stabilna wszystko się zmieniło. Klimatyzator zaczął pracować na bardzo wysokich parametrach. przede wszystkim pracuje prawie jak zwykły on/off - do ośmiu cykli załączeń na dobę. Nie ma wogóle modulacji mocy - wystartuje na 5-6kW, potem cały czas ciągnie ok. 4kW z niewielkimi wahaniami. To czego w ogóle nie rozumiem to temperatury w obwodzie. Na wymienniku wewnętrznym na dopływie najwyższa temperatura jaką zaobserwowałem to 43st.C, ale różnica do odpływu to tylko 1-3stC stabilnie, sporadycznie można zaobserwować 4st.c, podczas gdy wcześniej można było zaobserwować różnicę 8-12 st.C. W jednostce zewnętrznej wtedy na tłoczeniu mam między 90-98st.C i nie rozumiem gdzie się traci 50 st.C na drodze od sprężarki do wymiennika wewnętrznego. Druga niezrozumiała dla mnie sytuacja to temperatury na wymienniku zewnętrznym. Przy tej nazwijmy to dobrej pracy klimatyzatora temperatura na wymienniku była równa temperaturze powietrza - teraz temperatura na wymienniku jest kilkanaście st. wyższa niż temperatura powietrza. Największą różnicę jaką zaobserwowałem to było 19st - przy temperaturze otoczenia 1 st.C, temperatura na wymienniku była 20st.C. Serwisanci instalatora też to zaobserwowali, stwierdzili, że to dziwne i nie umieli wyjaśnić. Stwierdzili, że musi zrobić to Daikin, a Daikin milczy. Analizowałem konstrukcję jednostki zewnętrznej. niestety jest tam kilka czujników temperatury wymiennika. Jeden z nich jest na przewodzie ssawnym sprężarki czyli w trybie grzania mierzy to co wychodzi z wymiennika zewnętrznego. Jeżeli to z tego czujnika pochodzi pomiar temperatury wymiennika w aplikacji to jedyną mi przychodzącą przyczyną takiego stanu to jest uszkodzenie zaworu czterodrogowego i mieszanie się czynnika z dwóch obwodów. Jedynie tak mogę sobie wytłumaczyć, że raz na kilkadziesiąt załączeń urządzenie potrafi pracować prawie jak na początku do wyłączenia lub przełączenia np. do defrostu (jak jeszcze był). Po defroście już nie wraca do takiej pracy jak przed defrostem i idzie na maxa, a trudno to uzasadnić zmianami warunków zewnętrznych w trakcie kilkunastominutowego defrostu. Gazu nie zdemontowałem - klimatyzator ma służyć w okresach przejściowych powyżej 0 st.C. Mam zestaw przepustnic przełączających układy. Na pewno jest zapas w wydajności wentylatora, ponieważ na początku pracował tylko na M zapewniając ten 12-to stopniowy spadek na wymienniku wewnętrznym. Teraz faktycznie idzie na MH, a na wymienniku tylko 3 st spadku a firanki fruwają. Wspomagałem go wentylatorem z nagrzewnicy robiąc w domu wichurę ale to nic nie dawało - jak na moją logikę laika jest zbyt duży przepływ czynnika przez wymiennik i nieprawidłowo zachodzi proces skraplania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-27, 08:02:19 przez wiecies.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-02-26, 20:53:19
Zaawansowany użytkownik
Jak przyjedzie doswiadczony serwisant nie mądrala to jest szansa, że wrócisz do funkcjonalności z okresu po instalacji a może lepszą Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-02-26, 20:53:52 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

gadget

2023-02-27, 20:09:25
Zaawansowany użytkownik
43 stopnie na nagrzewnicy to naprawdę niewiele, być może uszkodzony jest zawór 4d i miesza się czynnik nie raz już go wymieniałem. Wskazywało by to także prawidłowe działanie do momentu defrostu . Ekipa powinna sobie lepiej radzić zwalanie wszystkiego na daikina nie najlepiej o nich świadczy, w daikinie części są bezpłatne i dość szybko dostajesz , może powiedź żeby wymienili zawór 4d o ile cokolwiek potrafią lutować, 16kW to już kawał rury może nie przepalą rur. Przydała by się kamera termowizyjna dosyć dobrze widać uszkodzony zawór. Że tak spytam gdzie to ten popsuty daikin?
  • Odpowiedz

wiecies

2023-02-27, 21:58:21
Nowy użytkownik
No i jestem po wizycie serwisanta. Podłączył się do złącza serwisowego i zbierał dane w chłodzeniu i grzaniu. Sam potwierdza, że na wymienniku wewnętrznym powinien być spadek temperatury 12st, a jemu udało się uzyskać maksymalnie 4st po ustawieniu wentylatora na maxa. Ogólnie z rozmowy wynika, że diagnostykę przejął Daikin, a oni jako autoryzowany serwis zbierają dla nich dane, których sobie zażyczą. Pomierzył przepływy na kratkach nawiewowych w budynku i potwierdził, że nie ma z tym żadnego problemu.
Tytanowy Janusz - wysłałem zapytanie o ważenie czynnika do Daikina - bez odpowiedzi. Pytałem serwisanta, dlaczego nie ważyli czynnika - uzyskałem odpowiedź, że Daikin zaakceptował ocenę ilości czynnika na podstawie równomierności szronienia wymiennika.
Gadget - wgryzając się w temat też wytypowałem zawór czterodrogowy, ale też może to być problem z zaworem rozprężnym. Może się nie domykać powodując zbyt duży przepływ i nieprawidłowe skraplanie w wymienniku wewnętrznym (tryb grzania). Oczywiście zasugerowałem takie opcje, ale obawiam się że pozostało to bez echa. Już teraz nie wiem czy pisałem to wcześniej, ale to Daikin jednak zareagował na moje zgłoszenie - od instalatora usłyszałem, że jeżeli klimatyzator pracuje i nie ma komunikatu o awarii tzn. że wszystko jest w porządku. Z kamerą termowizyjną to świetny pomysł, muszę tylko gdzieś znaleźć obrazy termiczne prawidłowo działającego zaworu - jak może wiesz gdzie coś takiego znaleźć, podeślij linka proszę. Do kamery mam dostęp. Lutowania przez tą ekipę bardzo się boję, chyba że przyślą zespół wyspecjalizowany w lutowaniu. Jak pisałem wyżej, wybierając firmę do zlecenia rozmowę akurat z tą firmą oceniłem najlepiej, była ona bardzo konkretna. Wiem, że internetowe oceny można różnie traktować, ale nie było zmęczonych współpraca z tą firmą którzy wylewali swoje żale. Gdyby Daikin się nie zepsuł i nie musiałbym się szkolić z klimatyzacji, też bym był super zadowolony. Daikiny psują się na śląsku.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa