Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zmiany prawa budowlanego

11 Odpowiedzi, 10724 Wyświetleń

awax

2008-10-01, 17:27:13
Top użytkownik
Witam
Jak Wam Koledzy podobają się zmiany prawa budowlanego wprowadzone teoretycznie dzisiaj przez Ministra Infrastruktury?
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 17:50:34
Top użytkownik
Takie tam drobiazgi,jak projekty budowlane łącznie z układami Klimatyzacyjnymi i chłodniczymi możliwe do wykonania jedynie z uprawnieniami budowlanymi itd.
Ministerstwo pracuje nad tym od bodajże marca,projekt w Monitorze opublikowało 23 września ,a data wejścia w życie to 01 pażdziernika czyli dzisiaj.Do tych uprawnień budowlanych najbliżej jakoś inżynierom sanitarnym.
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 18:16:56
Top użytkownik
Nie tak szybko,a skąd masz pewność,że do podawania kluczy nie trzeba innych uprawnień.?
Ale serio to problem będzie polegał na utrudnieniach już w fazie projektowania,a wiąże się to z problemem przy np składaniu ofert w przetargach itp.
  • Odpowiedz

AS

2008-10-01, 18:48:28
Zaawansowany użytkownik
Kolego podaj źródło, bo właśnie przeglądałem sejm.gov.pl i nic takiego nie znalazłem.
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 19:02:58
Top użytkownik
Wręcz przeciwnie,problem w tym że staramy się zadośćuczynić przepisom unijnym.
Jednak to śmieszne,że prace dotyczące chłodnictwa i klimatyzacji prowadzone przez Ministerstwo i podobno konsultowane z przeszło 70cioma organizacjami "ukrywane"były od marca przed środowiskiem stricte branży zainteresowanej najbardziej.
O co tu chodzi?nie posądzam nikogo o złą wolę,raczej po prostu o brak znajomości tematu.
  • Odpowiedz

AS

2008-10-01, 19:10:50
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Wręcz przeciwnie,problem w tym że staramy się zadośćuczynić przepisom unijnym.
Jednak to śmieszne,że prace dotyczące chłodnictwa i klimatyzacji prowadzone przez Ministerstwo i podobno konsultowane z przeszło 70cioma organizacjami "ukrywane"były od marca przed środowiskiem stricte branży zainteresowanej najbardziej.
O co tu chodzi?nie posądzam nikogo o złą wolę,raczej po prostu o brak znajomości tematu.
Podaj źródło Kolego.
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 19:13:40
Top użytkownik
AS napisał(a):Kolego podaj źródło, bo właśnie przeglądałem sejm.gov.pl i nic takiego nie znalazłem.
Możesz wejść np.na stronę Ministerstwa infrastrukury lub w informacjach na wentylacja,com,pl
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 19:17:03
Top użytkownik
Zresztą konieczności zdobywania uprawnień nie unikniemy,jednak uprawnienia do oceny sprawności energetycznych układów chłodniczych dla specjalistów instalacji sanitarnych to nieporozumienie.
  • Odpowiedz

Artic

2008-10-01, 20:09:34
Zaawansowany użytkownik
ja pierdzięle ten kraj schodzi z psów na obornik.

ciekaw jestem kto za tym tak naprawde stoii, Krajowe forum chłodnictwa??? analizuję posuniecia tej organizacjii od pewnego czasu i dla mnie to ta cała zgraja to chce organiczyć rynek tylko dla ,,,swoich ludzi,, a reszta??? niech gryzie piach. w dupie mam takie interesy. ale co zrobić Sad
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

awax

2008-10-01, 20:41:12
Top użytkownik
Nie sądzę aby Forum miało aż taką siłę przebicia.
Przy okazji wiadomość z ostatniej chwili jest taka ,że zawieszone zostało wprowadzenie poprawki do rozporządzenia (po wczorajszych protestach)
Z drugiej strony wymogi jakie będziemy musieli spełnić są naprawdę dużym kąskiem i sądzę,że żadna z organizacji samodzielnie nie jest w stanie tego przełknąć,prędzej czy póżniej musi dojść do jakiegoś porozumienia branży.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artic

2008-10-02, 11:09:46
Zaawansowany użytkownik
masz racje awax w 100% się zgadzam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa