Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja freonowa z prawej strony

13 Odpowiedzi, 6882 Wyświetleń

Vostro

2023-12-16, 15:16:24
Nowy użytkownik
Witam wszystkich

Jak w temacie, jak połączyć jednostkę wew z rurami ale z prawej strony, pomimo,że rurki fabryczne są skierowane w lewo. I chodzi mi o połączenie natynkowe, przez fabryczne klapki z prawej strony
  • Odpowiedz

Amfan

2023-12-16, 23:20:11
Top użytkownik
Tak, przez klapki.
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-18, 14:51:58
Nowy użytkownik
(2023-12-16, 23:20:11)Amfan napisał(a): Tak, przez klapki.
Dzięki za komentarz, tylko czy mógłby jeszcze dostać odpowiedzi na moje pytanie. Jak podłączyć rurki freonowe z jednostki wewnętrznej z resztą instalacji.
  • Odpowiedz

Amfan

2023-12-18, 14:53:46
Top użytkownik
Przylutować
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-12-18, 16:05:07
Zaawansowany użytkownik
Rozwiąże tą wielką zagadkę- instrukcja montażu dolączana do każdego urzadzenia, nie dziękuj. Tylko nie pisz, że jesteś instalatorem. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-12-18, 16:05:28 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-19, 10:11:37
Nowy użytkownik
(2023-12-18, 16:05:07)Tytanowy Janusz napisał(a): Rozwiąże tą wielką zagadkę- instrukcja montażu dolączana do każdego urzadzenia, nie dziękuj. Tylko nie pisz, że jesteś instalatorem. Smile
Tak jestem instalatorem, początkującym. Tak jak pewnie Ty też kiedyś byłeś. I co w tym jest złego pytać się o radę? I nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie ani w instrukcji montażu AUX ani Beko. Więc jak byś był miły i wkleił zdjęcie takiego montażu z instrukcji w której to widziałeś to był bym wdzięczny. No chyba, że jest to forum fachowców wszystko wiedzących i nie mam co szukać tutaj porad jako ' świeżak '.

(2023-12-18, 14:53:46)Amfan napisał(a): Przylutować
Czyli co? Ucinamy poziomą rurkę i lubujemy kolano 90 st do pozostałej pionowej rurki? Czy taki nawrót lutujemy do poziomej?

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-12-19, 10:16:37 przez Vostro.)
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-19, 17:33:29
Nowy użytkownik
(2023-12-18, 16:05:07)Tytanowy Janusz napisał(a): Rozwiąże tą wielką zagadkę- instrukcja montażu dolączana do każdego urzadzenia, nie dziękuj. Tylko nie pisz, że jesteś instalatorem. Smile
i jak, uda sie wysłać te zdjęcie z instrukcji o której wspominasz? Bo widzę byłeś online niecałą godzine temu a odpowiedzi brak.
  • Odpowiedz

Amfan

2023-12-19, 17:48:13
Top użytkownik
Nie ma znaczenia ważne aby Ci się zmieściły rurki bez łamania . Możesz zrobić nawrót gdyby po wygięciu na prawo tych rurek śrubunki były w otworze.

Jeśli jesteś instalatorem początkowym bez przygotowania to chociaż obejrzyj sobie filmy na jutubie z montaży , jest ich pełno.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-12-19, 17:52:31 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-19, 18:12:28
Nowy użytkownik
(2023-12-19, 17:48:13)Amfan napisał(a): Nie ma znaczenia ważne aby Ci się zmieściły rurki bez łamania . Możesz zrobić nawrót gdyby  po wygięciu na prawo tych rurek  śrubunki były w otworze.

Jeśli jesteś instalatorem początkowym  bez przygotowania to chociaż obejrzyj sobie filmy na jutubie z montaży , jest ich pełno.
to że youtube jest doskonałym nauczycielem to kazdy wie, ale jak narazie nie znalazłem żadnego filmu który by to pokazał, nawet u użytkownika klimatyzacjakatowice, który wygląda na doświadczonego instalatora instalują tak jak na załączonym obrazku.
Na 3/8 na zgieciu pod otulina jest spręzyna, ona jest tak zamontowana właśnie w celu wyginania?

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz

Amfan

2023-12-19, 18:45:15
Top użytkownik
https://youtube.com/shorts/zy713KI3Rag?s...sMa606jC_m

Można wygiąć , tylko nie można wieszać misia na skroplinach.
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-19, 18:49:14
Nowy użytkownik
(2023-12-19, 18:45:15)Amfan napisał(a): https://youtube.com/shorts/zy713KI3Rag?s...sMa606jC_m

oczy bolą od samego patrzenia na sposób montażu Smile
  • Odpowiedz

aminokwas

2023-12-19, 19:56:52
Zaawansowany użytkownik
(2023-12-19, 18:45:15)Amfan napisał(a): https://youtube.com/shorts/zy713KI3Rag?s...sMa606jC_m

To jest Multi na dwa pomieszczenia - wersja bieda.
Powiem, że sam osobiście widziałem tak zamontowany klimatyzator. Byliśmy tam na serwisie. Nie potrafiłem zdjąć obudowy.

A co do pytania Vostro, instalacja ma być prowadzona nadtynkowo czy podtynkowo?
Jeśli nadtynkowo, to przeginaj rurki na prawą stronę i po problemie.
Jeśli nie czujesz się pewnie, to rozetnij sobie "kondona" i przetnij trytkę (jeśli jest) i przeginaj rurki każdą z osobna.
Później zaizoluj i podłączaj instalację.
  • Odpowiedz

Vostro

2023-12-19, 21:03:23
Nowy użytkownik
(2023-12-19, 19:56:52)aminokwas napisał(a):

To jest Multi na dwa pomieszczenia - wersja bieda.
Powiem, że sam osobiście widziałem tak zamontowany klimatyzator. Byliśmy tam na serwisie. Nie potrafiłem zdjąć obudowy

A co do pytania Vostro, instalacja ma być prowadzona nadtynkowo czy podtynkowo?
Jeśli nadtynkowo, to przeginaj rurki na prawą stronę i po problemie.
Jeśli nie czujesz się pewnie, to rozetnij sobie "kondona" i przetnij trytkę (jeśli jest) i przeginaj rurki każdą z osobna.
Później zaizoluj i podłączaj instalację.
Na razie tylko teoretycznie się pytam, na wypadek jak bym potrzebował gdzieś na instalacji wyjść z prawej. Oczywiście wkład będzie dodatkowym zabezpieczeniem?  
A jak wygląda sprawa jeżeli bym chciała przeprowadzić przez otwór w ścianie właśnie po prawej stronie? Najpierw wyprostować do pionu a później zgiąć w kierunku ściany? Bo skręcanie w poziomie ( czyli złapanie za rurkę która jest skierowana w lewo i następie przekręcenie w stronę ściany) nie będzie dobrym pomysłem?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-12-19, 21:34:43
Zaawansowany użytkownik
Są instrukcje w których 3 fazy wygięcia rur są pokazywane.
Trzeba było od razu pisać, że teoretyzujesz a nie u klienta siedzisz i nie wiesz jak giąć rury.
Ze sprężyną dobrze dedukujesz, w teorii ma pomóc nie uszkodzić. 1/4 wiadomo można w supeł wiązać i daje radę. Operacje na rurach robisz przed powieszeniem, stawiasz do pionu, albo przekręcasz na prawo gdy klima leży na klapie frontowej. Przekręcasz powoli z wyczuciem. Osobiście skręcam, prostowanie rurki i przeginanie w druga stronę mimo spreżyny mi jakoś nie widzi... Rurki są na tyle krótkie, że praktycznie w żadnej zabudowie nie wydadzą poza jakimiś domkami letniskowymi itp. Wtedy lutujesz, albo ryzykujesz śrubunkiem w ścianie... Ogólnie wkładanie rur bezpośrednio w otwór to beznadziejne rozwiązanie dla instalatora unikaj tego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa