Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamarzanie parownika

10 Odpowiedzi, 4749 Wyświetleń

marcinel

2024-02-11, 18:26:30
Nowy użytkownik
Witam, czy często wam zamarzają parowniki jd. Zewnętrznych split?? Proszę o poradę.
Temp. Pomieszczenia +10 stopni , temperatura na zewnątrz +4 stopnie, czynnik r32. 
Załączenie chłodzenia po oszukaniu czujnika.
- temp. Par nasyconych 0 stopni
- temp. Na grubiej 1,5 stopni
-pomiar prądu 1,5 A , max z tabliczki 8A
- nawiew na 1 biegu
Grzanie.
- temp. Par nasyconych 52 stopnie
- temp. Na cienkiej 39 stopni
- pomiar prądu 6,5 A ,max z tabliczki 9 A

Długość instalacji to 3,5 metra,  klimatyzator ma tylko jedno wejście serwisowe na grubej rurze,pomiary robione po ustabilizowaniu pracy i robione na drugi dzień gdy parownik nie lodził. Lodzenie było przy +2 stopnie, gaz fabryczny.
Temperatura nawiewu na początku to 35 stopni różnicy i szybko spada do 15 stopni różnicy i dopiero po około 30 min. Robi defrost, urządzenie praktycznie nie wydajne. 
Proszę o poradę czy da się z tym coś zrobić ? Pozdrawiam
  • Odpowiedz

PowerWolf

2024-02-13, 21:28:33
Nowy użytkownik
Dzień dobry!

Czy można coś z tym zrobić? Jeszcze jak! Pytanie czy jest to nowa jednostka czy jakiś staruszek. Jeżeli jakiś staruszek zobacz na początku czy wymienniki nie są zawalone syfem i czy na wentylatorze nie ma grzyba. Jeżeli nowa jednostka to najsampierw należało by zważyć czynnik, ile jest w układzie, a ile powinno być z tabliczki znamionowej urządzenia. Jeżeli jest za mało, to znaczy, że gdzieś jest wyciek. Wtedy azot, 20 bar, wykrywacz nieszczelności i szukamy. Jeżeli wyeliminowaliśmy wszystkie możliwości z wadliwą instalacją, wtedy można zadzwonić na infolinie serwisową danego urządzenia i popytać o dalsze wskazówki.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

marcinel

2024-02-14, 13:44:13
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź, nowa założona 10 dni temu, przy montażu był azot 36 bar + pianka . Pogoda nie zachęca do odzysku czynnika . Klimatyzator z zaworem zwrotnym i podwójna kapilarą sprawdzenie na temperaturę teoria nie aktualna? Bo wychodzi że za dużo czynnika fabrycznego, proszę o opinie
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2024-02-14, 21:23:10
Zaawansowany użytkownik
(2024-02-14, 13:44:13)marcinel napisał(a):  sprawdzenie na temperaturę teoria nie aktualna? Bo wychodzi że za dużo czynnika fabrycznego

Co to za sprawdzenie? O jakiej teorii piszesz i w jakich warunkach?

Skąd wniosek z czynnikiem?

PS Tak pytam, może się czegoś nowego dowiem.
  • Odpowiedz

marcinel

2024-02-15, 16:41:17
Nowy użytkownik
Zakładam że czytał pan cały tekst który napisałem, na początku napisałem w jakich temperaturach był testowany klimatyzator i jakie przegrzania i dochlodzenia występują w tym danym przypadku. Przegrzanie 1,5 stopni , dochłodzenie 13 stopni. A powinno być między 4 -8 stopni
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2024-02-16, 13:51:04
Zaawansowany użytkownik
Szczerze to fokusowałem się na tym lodzeniu i niewiele się dowiedziałem. Napisałeś, że się defrost zrobił po 30min i co dalej? Klimatyzator grzeje? Co znaczy klimatyzator niewydajny? Może za duże oczekiwania? Tak lakonicznie i mało składnie to opisane, że nic powiedzieć o lodzeniu nie można.
Twoje pomiary pomijam... Kto Cie uczył tego? Rozumiesz co robisz? Np. jak chcesz w "psiarni" przegrzać czynnik?
PS Prędzej wygrasz w lotto niż dostaniesz przeładowany agregat.
  • Odpowiedz

marcinel

2024-02-16, 16:10:20
Nowy użytkownik
Po defroscie dalej zaczyna grzać i po 10 min. parownik zalodzony a po kolejnych 20 min. Defrost. Czyli na wydmuchu podgrzanie o 35 stopni po 10 min. Spada podgrzanie na 15 stopni i tak chodził jeszcze 20 min. Dopóki nie zrobi defrostu. Sam wiedzę ogarnąłem z różnych stron internetowych, tak rozumiałem wszystko przegrzanie dochłodzenie nic trudnegoSmile dopóki dzisiaj nie odzyskałem czynnika że swojej klimy i się pobawiłem pomiarami przy różnym napełnieniu. Stwierdziłem że ta " teoria " splitow nie dotyczy Sad o super heat można na tym forum troszkę poczytać
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2024-02-16, 16:59:31
Zaawansowany użytkownik
Po tym co piszesz to jesteś domorosły instalator a fgazy znalazłeś w torebce z chipsami...
Mimo że wszystko takie proste... Jak już napisałem nie rozumiesz co i po co... Grzejesz czujnik w psiarni i myślisz, że przegrzanie zmierzysz. O dochłodzeniu to już w ogóle nie wspominam bo nie mierzyłeś tego parametru tylko cholera wie co. Pomiary na chłopka roztropka.
W typowym splicie bez problemu zmierzysz przegrzanie, nie zmierzysz dochłodzenia.
Dogrzej tą psiarnie ze 3 dni o ile pomieszczenie mieści się w możliwościach mocy klimatyzatora i dopiero oceniaj częstotliwość defrostów.
  • Odpowiedz

marcinel

2024-02-16, 18:57:36
Nowy użytkownik
Ok masz rację gdybym wszystko ogarniał to bym nie zadawał pytań. Dzisiaj przy doświadczeniach na swojej klime otrzymałem następujące wyniki.
- temp w pomieszczeniu w 23 na zewnątrz 13
- czynnik ściągnięty 480 g a powinno być 570 g instalacja szczelna
- napełnienie 250 g mroziło rurę czeczowa
-Napełnienie 350 g ciśnienia 7,5 i 18 bar
- napełnienie 400 g ciśnienie 7,5 i 31 bar rura gazowa 75 stopni
Klimatyzator osiągał parametry na nadmuchu chłodzenie+5 stopni , grzanie 55 stopni powyżej tej temperatury klima zwalnia. Prąd wyraźnie mniejszy 3,2 A
- napełnienie 480 g ciśnienie 7,5 i 36 bar rura gazowa 76 stopni, parametry grzania i chłodzenia identyczne jak na mniejszej ilości czynnika prąd 5,8 A. Po wpięciu sondy ciśnieniowej elektronicznej temp. par 0,3 a temperatura rury gazowej 1,8 czyli przegrzanie 1,5 stopni. Zastanawiające jest to jakie parametry bym uzyskał dodając jeszcze 90 g czynnika??? U siebie grzania używam praktycznie co dziennie około godziny nie zauważyłem aby szronila a co dopiero lodziła parownik. Jakie temperatury są optymalne do pomiarów przegrzania?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2024-02-16, 19:48:47
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem z kim prowadzisz tą rozmowę. Walisz tymi wartościami jakby ktoś pytał Smile. Ciężko Cie zrozumieć...
Przegrzanie? Warunki najlepiej takie żeby klimatyzator sam osiągnął 100% wysterowania sprężarki.
Biorąc pod uwagę jakieś straty przy odzysku czynnik miałeś w normie, wiec nie wiem co ty wydziwiasz.
  • Odpowiedz

Amfan

2024-02-27, 21:14:30
Top użytkownik
Ale to nie są te same warunki 23C w pomieszczeniu a 10C to spora różnica . Sprawdź w tych samych warunkach wewnętrznych i zewnętrznych.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa