Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja nowa typu slip chodzi a nie chłodzi nie skrapla się woda

37 Odpowiedzi, 37967 Wyświetleń
Wstecz 1 2

JB220765

2010-08-07, 23:22:56
Użytkownik
Witam
Kolego BANITO . Na temat instrukcji w języku polskim jak nigdy żadnej nie przetłumaczyłeś to się proszę nie wypowiadaj tym bardziej w kontekście zasilania ..... . Natomiast szkolenie klientów zawsze nagrywaj ( mówię o splitach ) tak na początek .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-10, 17:19:21
Nowy użytkownik
w końcu dotarł monter klimatyzacji. Zaczął od tego że jeśli jest wyciek "czegoś tam" to napewno nie w tej części co oni montowali tylko w środku w klimatyzatorze. Sprawdzil, że pilot dobrze był nastawiony. Poprosili o płyn do mycia naczyń, i coś między sobą szeptali, tak abym nie słyszała. mieli jakąś mądrą maszynę. Ostatecznie wykuli więsze otwory w ścianie i napełnili "tym czymś" i klima cghodzi i chłodzi. ziękuję Panu, który mnie wspierał za cierpliwość. Monterzy mieli ochotę na fajrant zaśpiewać o dopłacie ale jak zobaczyli moją minę poszli jak zmyci. Nie wiem czy to dużo ale za montaż zapłaciłam 500 zł. przy czym mój mąż zawisił zamontował obie części na zewnątrz i wewnątrz oraz wykuł im dziurę w ścianie na wylot bo "maestra" nie mogli w kurzu pracaować Smile :/
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-10, 17:24:14
Nowy użytkownik
Panie TOMMATIZ! Woda leją się teraz hektolitrami.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-10, 17:28:20
Moderator
Hmmm........ wykuli większy otwór w ścianie??? Zapewne płynem do naczyń sprawdzali czy gdzieś nie wycieka freon. Wyciek gazu może być i w części gdzie są przyłącza i w środku klimy ale najczęściej tam gdzie podłączają monterzy bo to robi ludzka ręka a w środku urządzenia to maszyny lutują. Nie chcę gdybać ale coś Ci namieszali i pewnie w sposób niewidoczny uzupełnili gaz i tyle ich zobaczysz. Jak mąż jest sprawny manualnie a zapewne taki jest Smile to niech zrobi roztwór wody z ludwikiem aby solidnie bańki się robiły i niech wyleje to na zawory nakrętki przy urządzeniu na zewnątrzi niech dokładnie obserwuje....................!!!!!!!!!!!!! czy się same bańki nie robią.... radzę to odrazu zrobić póki jest gaz i dobre ciśnienie.
  • Odpowiedz

rt87

2024-06-22, 12:07:06
Nowy użytkownik
Witam,
mam u siebie podobny problem. Z tym, że z cienkiej rurki przy jednostce zewnętrznej skrapla się woda, cieńsza rurka jest zimna, ta druga grubsza jest ciepła. Natomiast nie zauważyłem, aby woda skraplała się rurką do tego przeznaczoną.
Mam wrażenie, że rok temu klimatyzacja działała sprawniej - dmuchała zimniejszym powietrzem. Teraz za bardzo nie odczuwam, aby dmuchała zimnym powietrzem tylko letnim, a ustawiłem ją na minimum, w moim przypadku 17 stopni.
Jednostka zewnętrzna działa, wiatrak się kręci i chyba słyszę jakieś dodatkowe buczenie.
Zrobiłem test z płynem do naczyń - polałem rurki przy jednostce zewnętrznej i bańki się nie robią. Na pilocie ustawiona jest prawidłowa funkcja czyli COOL.
Czy to możliwe, że czynnik jest np. stary? czy może jest go za mało?
  • Odpowiedz

rt87

2024-07-10, 11:37:43
Nowy użytkownik
Witam,
z tego co udało mi się ustalić na przyłączach w rurach miedzianych mam nieszczelność. W dotyku lekko tłusta ciecz. Zatem muszę zarobić od nowa kielichy lub wymienić nawet całe rury miedziane jeśli nieszczelność jest gdzieś jeszcze. Spodziewałem się tego ponieważ klimatyzator był przenoszony z innego miejsca, rury miedziane nie były wymienione tylko przeniesione i widocznie pojawiły się nieszczelności.
Mam czynnik 410a.
Po podłączeniu manometrów ciśnienie przy wyłączonej klimatyzacji jest około 4 bar więc chyba mało, niestety nie mam jeszcze dobrej wiedzy na ten temat.
Po włączeniu klimatyzatora ciśnienie spada do zera i tak się cały czas utrzymuje. Po wyłączeniu rośnie prawie do 5 bar.
Czy ktoś jest w stanie doradzić czy wymiana przewodów i uzupełnienie czynnika może rozwiązać problem? zakładając, że całą reszta jest sprawna oczywiście.
Sam nie wiem czy będę w stanie dobić czynnik, ponieważ nie mam stacji odzysku, butli, wagi, nie wiem ile tego czynnika tak naprawdę jest. Chyba, że są inne sposoby na to ile takiego czynnika można dobić w takiej sytuacji?
Lato gorące, a nie mogę doczekać się serwisu, który mógłby to za mnie zrobić.
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-07-10, 17:10:59
Zaawansowany użytkownik
Mało gazu.
Ściągnąć resztę czynnika, azot i próba szczelności.
Nieszczelność/nieszczelności usunąć.
Próżnia i uzupełnić czynnik.
Sprawdzić. Cieszyć się chłodem.
  • Odpowiedz

rt87

2024-07-19, 12:35:16
Nowy użytkownik
Witam,
mam pytanie do Panów instalatorów klimatyzacji. Czy na połączeniach śrubowych rurek miedzianych uszczelniacie gwinty np. teflonem?
Ja miałem sytuację, że na czystych gwintach bez teflonu itp. była nieszczelność. I dotyczyło to tylko cieńszej rurki dla obu końcówek. Na grubszej rurce bez teflonu było ok.
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-07-19, 19:29:30
Zaawansowany użytkownik
Nie uszczelniamy.
  • Odpowiedz

rt87

2024-08-16, 15:08:47
Nowy użytkownik
Witam,
moja nieszczelność wynikała ze słabo dokręconych nakrętek na rurkach miedzianych, szczególnie jedna nakrętka przy cieńszej rurce.
Teraz po bardzo mocnym dokręceniu i nabiciu azotem na 20 bar ciśnienie utrzymuje się bez spadku przez 24-48 h.
Mam chyba już końcowe pytania do znawców tematu. Czy jeśli właściwie cały czynnik uciekł z układu i wyczuwałem tłustą ciecz - przy nabijaniu klimatyzatora od nowa należy dolać także oleju do sprężarki? Jest jakiś sposób na sprawdzenie poziomu oleju?
Widziałem kiedyś filmik jak pewien Pan dodawał olej (chyba PAG) taką jakby strzykawką na pracującej sprężarce, ale to było w samochodzie. Nie wiem czy w splitach należy to również robić? niby sam czynnik jest lekko tłusty, ale czy to wystarcza, aby "zaspokoić" sprężarkę w olej?
Czy może robi się to poprzez demontaż jednostki zewnętrznej i dolewanie bezpośrednio do sprężarki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-16, 15:28:16 przez rt87.)
  • Odpowiedz

rt87

2024-08-27, 10:10:19
Nowy użytkownik
Witam,
z tego co udało mi się dowiedzieć od innych monterów klimatyzacji, aby dolać olej do sprężarki trzeba się do niej dobrać poprzez demontaż jednostki zewnętrznej.
Otrzymałem również informację, że w moim przypadku wystarczy tylko jej nabicie - jakby nie było potrzeby dolewania oleju, domyślam się, że stwierdzili to na podstawie doświadczenia.
  • Odpowiedz

Mały

2024-08-27, 11:42:47
Nowy użytkownik
Dolewkę także do splita można zrobić  bez większego problemu - szukaj dozowniki oleju klimatyzacja  (coolmarket.pl/pl/c/Dozowniki-oleju%2C-barwnika/468)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-27, 11:44:34 przez Mały.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa