Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytanie o miejsce montażu

1 Odpowiedzi, 839 Wyświetleń

pablog

2024-06-27, 09:50:54
Nowy użytkownik
Witam,

Jestem nowy tutaj na forum więc chciałbym się przywitać Smile

Czytam forum od dłuższego czasu ale mimo wszystko postanowiłem założyć nowy temat. Mieszkam w bliźniaku. Schody mam umiejscowione tak, że jeśli jednostka byłaby zainstalowana nad nimi to powietrze mogłoby się rozchodzić na dół (salon + otwarta kuchnia - ok 46 m2 + łazienka i wiatrołap ale tam drzwi są zamknięte) lub przy skierowaniu żaluzji do góry powietrze trafiałoby do sypialni, gabinetu i pokoju syna (drzwi naprzeciw jednostki - łącznie około 46 m2) Łazienkę na górze pomijam bo tam drzwi są zamknięte. Tak sobie to wymyśliłem. Widzę, że kilka domów dalej sąsiad który jeszcze nie mieszka wpadł na podobny pomysł. On go zrealizował - ja jeszcze nie. Ale jeszcze się nie wprowadził więc nie mam możliwości dopytać czy to rozwiązanie się sprawdza. Jednostkę ma 5 kW Sinclair bo zdążyłem podpatrzeć. Miejsce montażu jest o tyle fajne, że na ścianie gdzie wisiałaby jednostka wewnętrzna mam doklejony garaż na którym mogłaby stać jednostka zewnętrzna i skąd mógłbym pociągnąć prąd.

Zaprosiłem do siebie 3 firmy i mam 3 różne opinie więc już zgłupiałem.

Pierwsza firma stwierdziła, że lepszym rozwiązaniem będzie Split na dół a do góry kanałówka - mam strych i sufit jest z płyty GK więc teoretycznie nie byłby to problem. Prąd na strychu też jest. Pracują na LG i Hisense - o LG czytałem dużo złego, Hisense trudno wyczuć. Ale to rozwiązanie wyjdzie drogo.

Druga firma podejmie się montażu - mogę wybierać spośród zestawów Gree, Daikin, Panasonic, Toshiba, Fuji lub Mitsubishi. Wstępna wycena z jednostkami od 5kW w górę to 10-11 tyś zł.

Trzecia firma chce montować osobne splity na dół i osobne do każdego z pokoi na górze - kwotowo już przekraczamy 13 tys zł a to dla mnie za dużo. Więc to już odpada.

Czy moglibyście wyrazić swoje opinie, które rozwiązanie będzie sensowne? Ja skłaniam się do drugiej firmy bo podzielają mój pomysł tylko pytanie czy podzielają go bo założą, zarobią i resztę będą mieli gdzieś czy to faktycznie będzie działać?

Jakie jednostki polecacie przy założeniu że realizujemy opcję nr 2? Nie muszę mieć bajerów. Ma chłodzić, ewentualnie dogrzewać i być bezawaryjna.

Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

technix

2024-07-04, 21:21:09
Nowy użytkownik
Najlepsze 3 rozwiązanie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa