Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba laika o pomoc

3 Odpowiedzi, 4106 Wyświetleń

Aga2

2022-05-28, 11:52:34
Nowy użytkownik
Witam Państwa, mam ogromną prośbę, jestem laikiem w kwestii wentylacji w domu wolnostojącym. Dom wybudowany niedawno. Na zewnętrznej ścianie domu zauważyłam otwór, który nie jest niczym zabezpieczony. Prowadzi do garażu. Z drugiej strony na końcu rury tj chyba wentylacja, są powpychane jakieś worki foliowe, w innych rurach są szmaty. Ostatnio usłyszałam w nocy jakieś hałasy na dachu, jakby jakieś zwierzę biegało właśnie w tych rurach. Oczywiście wezwę fachowca, ale jak to powinno wyglądać, czy w rurach powinny być jakieś kratki? Wydaje mi się, że w domu jest często zimno, w garażu jest jak na dworzu. Co mam robić? Załączam zdjęcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-05-28, 11:54:36 przez Aga2.)
  • Odpowiedz

wireska

2023-06-16, 19:42:02
Nowy użytkownik
Czy ktoś używał worków na odpady budowlane https://workipak.pl/worki-na-gruz-i-odpady-budowlane/? Jakie są Wasze rekomendacje dotyczące worków, które wytrzymają ciężkie i ostrych odpady?
Uzdatnianie wody Bielsko
  • Odpowiedz

akcident

2024-11-05, 14:12:29
Nowy użytkownik
Witaj! Z Twojego opisu wynika, że masz kilka problemów związanych z wentylacją w nowym domu, które wymagają pilnej uwagi. Otwór na zewnętrznej ścianie prowadzący do garażu powinien być odpowiednio zabezpieczony, aby zapobiec dostawaniu się niepożądanych zwierząt lub zanieczyszczeń. Zwykle powinny tam być zamontowane kratki wentylacyjne, które pozwalają na swobodny przepływ powietrza, ale jednocześnie chronią przed intruzami. Wpychanie worków foliowych i szmat do rur wentylacyjnych jest nieodpowiednie i może prowadzić do zatorów, co ogranicza cyrkulację powietrza, a to może być przyczyną problemów z temperaturą w domu oraz ogólnym komfortem.
Dźwięki zwierząt w rurach wentylacyjnych mogą wskazywać na to, że jakieś zwierzęta dostały się do systemu wentylacyjnego. Należy to jak najszybciej zgłosić fachowcowi, aby usunąć problem. Zdecydowanie powinieneś skontaktować się z specjalistą zajmującym się wentylacją, który oceni stan systemu wentylacyjnego i zaproponuje odpowiednie rozwiązania. Upewnij się, że w odpowiednich miejscach zamontowane są kratki wentylacyjne, które umożliwią prawidłowy przepływ powietrza.
Jeśli w domu jest zimno, warto również sprawdzić izolację budynku oraz szczelność okien i drzwi. Dobrze zaprojektowany system wentylacji powinien zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza bez nadmiernych strat ciepła. Rury wentylacyjne powinny być regularnie czyszczone, aby uniknąć zatorów i zapewnić ich prawidłowe działanie. Pamiętaj, że właściwa wentylacja jest kluczowa dla zdrowia i komfortu mieszkańców domu, dlatego nie zwlekaj z podjęciem działań w tej sprawie.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa