Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multi split Rotenso revio - problem

3 Odpowiedzi, 1498 Wyświetleń

Kuerten

2024-10-26, 20:02:22
Nowy użytkownik
Cześć forumowicze.
Chciałem poznać waszą opinię na temat multisplitów i ich zachowania. Posiadam multi z 3 jednostkami wewnętrznymi revio. Posiadam odczyty temperatur w jednostkach w czasie rzeczywistym. Sytuacja, którą opiszę dotyczy zarówno funkcji grzania jak i chłodzenia. Jeżeli na jednej jednostce ustawie grzanie i temperaturę 24st to wszystko jest ok ale na pozostałych wyłączonych jednostkach temperatura wynosi 30st. Kiedy właczę te jednostki z nastawę na 24st to nie wystartują bo wg. czujnika temperatura już jest osiągnięta. Wymienniki w wyłączonych jednostkach są ciepłe i trzeba włączy opcję wentylatora żeby odczyt temperatury zrobił się prawidłowy. Latem wymienniki w wyłączonych dwoch jednostkach i włączonej jednej potrafią zajść lodem. Sytuacja jest dość irytująca. Czy tak zachowuje się multisplit ?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crazyperson1

2024-11-15, 12:55:09
Nowy użytkownik
Mam dokładnie ten sam problem. W jednym pokoju grzeję, a w drugim pokoju temperatura wyłączonego urządzenia rośnie do 30 stopni.
Serwis miałem w połowie października i wszystko było ok.
Zauważyłem to 2 dni temu. Może był jakiś update softu w ostatnim miesiącu?
  • Odpowiedz

jonek5

2024-11-20, 20:45:16
Nowy użytkownik
Agregaty multi zachowują się w taki sposób jak opisujecie. Puszczają trochę gorącego czynnika na nieaktywne jednostki wewnętrzne przez co oszukują czujnik temperatury. Można grzać jedną jednostką a w pozostałych włączyć tylko wentylator i też będą grzały.
Dzieje się to tylko w trybie grzania. W trybie chłodzenia nie powinno występować.
  • Odpowiedz

fijau

2024-12-19, 13:58:33
Nowy użytkownik
Kojarzę, że w instalacji CWU lub CO robi się takie górki z rur, by ciepła woda nie wędrowała sobie dalej. Ciepło chyba zatrzymuje się na takiej górce. Czy w klimie nie robi się tego samego?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa