Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w wyborze rozwiązania do domu

3 Odpowiedzi, 768 Wyświetleń

mr.robot

2025-01-29, 12:54:03
Nowy użytkownik
Cześć,

Potrzebuję waszej porady/pomocy przy wyborze rozwiązania do budowanego domu Smile

Projekt domu Archon dom w złotnicach. Klimatyzacja ma być w 3(docelowo, póki co na początku wystarczy w 1) sypialniach na górze, w salonie (braku stropu nad salonem, wysokość około 5.5m) oraz w gabinecie na parterze.

Jestem na etapie budowy domu, w zasadzie SSZ na tę chwilę. Od jednego z instalatorów dostałem propozycję na montaż klimatyzacji kanałowej, problem (chyba że to żaden problem?) polega na tym, że bez możliwości sterowania poszczególnymi sekcjami (pokojami), czy to normalne rozwiązanie? Niby można przymknąć przepustnicę ale biegać na strych żeby to robić to tak no delikatnie rzecz mówiąc nie jest wygodnym rozwiązaniem. Czy być może tak działa kanałówka i jak ja uruchomię na cały dom to nie ma znaczenia czy będzie chłodziła jedno pomieszczenie czy 5 i jak raz ustawię te przepustnice to tak już do końca życia je będę miał i nie będę zwracał uwagi? a może jest jakieś rozwiązanie które mógłbym do tego dołożyć żeby móc sterować każdym pomieszczeniem?

Do każdego pokoju mam dociągnięty przewód do podłączenia sterownika odpowiedzialnego za sterowanie ogrzewaniem podłogowym, może da się taki sterownik zamontować jeden odpowiedzialny za klimatyzację i ogrzewanie?

Czy pójść w zupełnie innym kierunku i zamontować multisplit póki co na 3 pomieszczenia, a do 2 przygotować instalację pod urządzenia wewnętrzne na przyszłość?

Wrzucam zdjęcie z zaznaczonymi pomieszczeniami w których klimatyzacja ma działać.    

Dzięki z góry za pomoc Smile
  • Odpowiedz

Kwiatywewlosach

2025-01-29, 14:24:50
Nowy użytkownik
multi split wydaje sie na ten moment najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie , mozesz wypuscic instalacje na "przyszlosc " w celu rozbudowy , pytanie jest nastepujace czy budzet jest slowem klucz w tym przypadku ?
  • Odpowiedz

mr.robot

2025-01-29, 15:45:12
Nowy użytkownik
No tak chciałbym na ten moment zmieścić się w przedziale 10-15tys z czego raczej bardziej w stronę 10 niż 15 Big Grin teoretycznie to rozwiązanie kanałowe miałoby się zamknąć w tym przedziale, nie wiem jak ze splitem Smile Myślałem ew może o czymś takim żeby pokój na dole i sypialnie spiąć w jedno urządzenie i dwie sypialnie te koło siebie plus salon w drugie? czy nie ma to sensu? Tak patrząc na rzuty z góry jedno dać w prawym dolnym rogu na tej ścianie gdzie blisko z pokoju na dole i z sypialni, a drugi dać w lewy górny róg gdzie spokojnie po tej ścianie zjadę na dół do urządzenia i zepnę 2 sypialnie plus salon Smile
  • Odpowiedz

gadas

2025-02-05, 08:39:47
Użytkownik
10-15K za wszystko możesz być pewny że za tą cenę dostaniesz rozwiązanie nawet nie na od7i3r6ol
Patrząc na projekt wstępnie szacuje urządzenia na na 7-15k w zależności od producenta elementy wentylacyjne i izolacje od 7 do 10 k robocizna 8-10k
Sterowanie strefowe to dodatkowo 7-14k w zależności od ilości stref 1-2 .
Można na multi kanałówkach ale żadne rozwiązanie po za ściennymi nie będzie tanie a budżet nie pozwala tak naprawdę na realizację
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa