Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gree Prestige problemy

37 Odpowiedzi, 8573 Wyświetleń
Wstecz 1 2

radekklimat

2025-01-09, 12:14:18
Moderator
(2025-01-09, 11:39:24)fijau napisał(a): Super. Nie miałem zastrzeżeń do wydajności grzania, tylko do zużycia prądu. Robiłem więcej testów zużycia prądu przez klimę i podłogówkę i "realny COP" wychodzi znacznie niżej niż deklarowany. A klima jest przez pewien sklep online sygnowana jako jedna z najlepszych do grzania. Rzekomo działa do -30 stopni. Dzwoniłem do Gree spytać szczerze, czy ten COP ze specyfikacji jest przesadzony, ale nie chcieli 
Grzeje ale to grzanie pochodzi chyba tylko od mocy silnika
  • Odpowiedz

fijau

2025-01-09, 12:18:26
Nowy użytkownik
Ok, czyli Gree jest ogólnie słabą marką do grzania? A w takim razie poleciłbyś jakąś? Da się na czymś osiągnąć COP w okolicach 3 przy ok. 0 stopni na zewnątrz i 20 wewnątrz? Mój Gree w teorii miałby wtedy 2,9, a ma z 1,5-2.
  • Odpowiedz

radekklimat

2025-01-09, 12:19:52
Moderator
Mitsubishi Hyper Heating, 100% wydajnosci przy-20 ale cena jest dość wysoka
  • Odpowiedz

fijau

2025-01-09, 14:56:26
Nowy użytkownik
Panowie, dzięki za poradę. Dobrze, że ta lekcja kosztowała mnie 6,5 tysiąca, a nie 40 tysięcy. Za kilka lat wymienię ten szajs na coś lepszego.
  • Odpowiedz

gutekbull

2025-02-02, 12:29:30
Nowy użytkownik
Trochę pogrzało po uzupełnieniu czynnika, a jak temperatura oscyluje -2/3 stopnie to zaczął słabo grzać , ok. 30 stopni na wylocie i nie jest e stanie ogrzać pomieszczenie , wieczne defrosty mimo , że jednostka zewnętrzna lekko oszroniona u podstawy. Filtry czyste, woda odpływa ?!
Chodzi praktycznie caly czas generując hałas i koszty -duże zużycie energii ?! To jak to ma działać jak będzie prawdziwa zima i np. -10 ?
Już mi ręce opadają , czynnik 1kg i ciśnienie 10 barów i śmieszne grzanie.
Jakieś pomysły ? Czy znowu serwis ,?
  • Odpowiedz

gadas

2025-02-02, 15:57:51
Użytkownik
Zdemontuj dla ciebie farelka a nie klima

Wymusiłeś doładowanie na instalatorze pewnie początkujący w instalacji która pracowała dobrze teraz masz przeładowaną Druga sprawa wynika też z opisu że masz pewnie źle dobraną

Defrost jest programowy czasowy
  • Odpowiedz

gutekbull

2025-02-02, 16:08:55
Nowy użytkownik
Strasznie mi pomogłeś. Powyżej napisano ze 10 barow to ledwie na chłodzenia wystarczy , a na grzanie zdecydowanie za mało. W necie piszą o 20-26 barach na grzanie ,? ! Bez przesady z tym dobraniem , był fachowiec i powiedział ze spokojnie 3,5 kw starczy. Co kolwiek by nie bylo to grzać powinna ,a nie grzeje 20-35 stopni max. Defrost czasowy ? Co 20-15min ?!
  • Odpowiedz

gadas

2025-02-02, 16:11:47
Użytkownik
dzwoń do fachowca
  • Odpowiedz

fijau

2025-02-02, 16:15:43
Nowy użytkownik
Po czym ten defrost można rozpoznać? To jest ten dźwięk "spuszczanej wody w kiblu" Big Grin U mnie ten jest w miarę często. Fachowiec mi mówił, że ikona grzania ma wtedy migać na jedn. wew., ale prawie nigdy nie miga. Na miganiu przyłapałem ją chyba ze dwa razy. Szronu na sprężarce prawie nie uświadczyłem.
  • Odpowiedz

gutekbull

2025-02-02, 16:16:46
Nowy użytkownik
Ja rozumiem ze ciepło ucieka w słabej izolacji to jasne, ale nowa klima przy temperaturze -2/+2 powinna grzać, przecież ona ma pracować ponoć do -30 !
Nie wiem jakie być ciśnienie dlatego wołam fachowca . Po doładowaniu do 1,kg i 10 barów przez parę dni miałem do 70 na stopni na wylocie ,ale bylo cieplej na zewnątrz.

Miga , sapniecie, i przede wszystkim przestaje grzać mimo zadanej temperatury i odwraca proces ,aby teoretycznie odlodzic moduł zewnętrzny. Napisałem teoretycznie bo u mnie nie ma co odmrażać a defrost robi i to często

Ja znajduje min. takie wpisy w necie ze Gree Amber Prestige ponoc ja temperatura około zera to bardzo wydajność spada i jest to praktycznie cytat z netu ?!
Skąd się biorą takie wpisy ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-02, 16:24:57 przez gutekbull.)
  • Odpowiedz

gutekbull

2025-02-02, 17:19:22
Nowy użytkownik
Nie dopisałem ,ze u mnie jest tak samo jak ten powyższy cytat z netu.
Mam swoją teorię i nie podejrzewam sprzętu, po prostu ludzie "montują i źle ustawiają " to faktycznie dość precyzyjnie urządzenia i potrzeba wiedzy i doświadczenia ,ale może sie mylę i klima jest do d...y.
  • Odpowiedz

Michał_Womi

2025-03-11, 17:42:37
Nowy użytkownik
Zamontowałem Amber Prestige 12 kilkadziesiąt sztuk. Jedna z nich pracuje u mnie w domu od 6 lat i jest opomiarowana. Dla słabo zaizolowanego domu ok. 100m2 roczny pobór prądu do ogrzewania (tw. ok 24st.C, dom na Podhalu) 1,8MWh. Uważam, że to znakomity wynik, a Amber Prestige 12 to jeden z najlepszych klimatyzatorów do grzania. Ma swoje wady, ale mało istotne np. by utrzymać 24 st. C trzeba go ustawić na 19 st. C,(to przekłamanie wynika nawet ze wzoru z dokumentacji technicznej), trzeszczenie obudowy podczas defrostu, mało wytrzymały silnik wentylatora j. wewn., - po 4 latach ciągłej pracy padają łożyska silnika) .
Myślę, że opisane w dyskusji objawy to na 100% błędy montażowe związane z ilością gazu lub załamanymi rurami.
  • Odpowiedz

Matiszyna

2025-03-20, 23:42:05
Nowy użytkownik
(2025-03-11, 17:42:37)Michał_Womi napisał(a): Zamontowałem Amber Prestige 12 kilkadziesiąt sztuk. Jedna z nich pracuje u mnie w domu od 6 lat i jest opomiarowana. Dla słabo zaizolowanego domu ok. 100m2 roczny pobór prądu do ogrzewania (tw. ok 24st.C, dom na Podhalu) 1,8MWh. Uważam, że to znakomity wynik, a Amber Prestige 12 to jeden z najlepszych klimatyzatorów do grzania. Ma swoje wady, ale mało istotne np. by utrzymać 24 st. C trzeba go ustawić na 19 st. C,(to przekłamanie wynika nawet ze wzoru z dokumentacji technicznej), trzeszczenie obudowy podczas defrostu, mało wytrzymały silnik wentylatora j. wewn., - po 4 latach ciągłej pracy padają łożyska silnika) .
Myślę, że opisane w dyskusji objawy to na 100% błędy montażowe związane z ilością gazu lub załamanymi rurami.
Jakie masz doświadczenie jeżeli chodzi o defrost? Pytam ponieważ producent się chwali że w tym urządzeniu jest inteligenty defrost a z moich obserwacji jako 2 letniego użytkownika odnoszę wrażenie, że działa zwykły timer odliczając 50minut od startu jednostki do wykonania defrostu gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej +3 na zewnątrz. 

Algorytm defrostu:

Jeżeli urządzenie pracuje w trybie grzania dłużej niż 45 minut bez przerwy, lub w sumie dłużej niż
90 minut z przerwami i jeden z poniższych warunków jest spełniony urządzenie uruchamia po
3 minutach tryb odszraniania.
1. Tzew > 5°C oraz Trur ≤ -2°C
2. -2°C ≤ Tzew < 5°C oraz Trur ≤ -6°C
3. -5°C ≤ Tzew < -2°C oraz Trur ≤ -8°C
4. -10°C ≤ Tzew < -5°C oraz Trur - Tkomp ≤ (Tzew - 3°C)
5. Tzew < -10°C ≤ oraz Trur - Tkomp ≤ (Tzew - 3°C)
Temperatura kompensacyjna:
Po uruchomieniu i przy pierwszym cyklu odszraniania Tkomp = 0°C
Przy drugim i kolejnym cyklu odszraniania:
Jeżeli Trur* > 2°C -> Tkomp = 0°C
Jeżeli Trur* ≤ 2°C -> Tkomp = 3°C
*zmierzoną po pierwszym spotkaniu 4-drogowy. Po kolejnych 30 sekundach sprężarka startuje podnosząc częstotliwości pracy do częstotliwości odszraniania. Jeżeli sprę-
żarka pracowała w trybie odszraniania przez 7,5 minuty lub Tzew ≥ 10°C sprężarka będzie pracowała
z częstotliwością 46 Hz, a po 30 sekundach zatrzyma się. Po kolejnych 30 sekundach uruchamia się
zawór 4-drogowy, a po 60 sekundach sprężarka i wentylator ODU startują. Wentylator IDU zaczyna
pracę z ochroną nawiewu chłodnego powietrza wyświetlając kod H1 na wyświetlaczu. Częstotliwość odszraniania wynosi 85 Hz.

Taka informacje znalazłem w dtrce tego sprzętu i zastanawiam się czy u mnie urządzenie coś ma uszkodzone że robi te defrosty co 50minut nawet jak słoneczko ogrzewa agregat jest +3 i suchy jak pieprz wymiennik. Czy po prostu taka to chińska inteligencja została użyta w tym urządzeniu.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-03-20, 23:43:35 przez Matiszyna.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa