Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator MDV MS12F8-12HRDN1-C8 - Brak chłodzenia

4 Odpowiedzi, 371 Wyświetleń

Bzyczek

2026-06-01, 07:42:27
Nowy użytkownik
Witajcie.
Klimatyzator MDV model MS12F8-12HRDN1-C8.
Po sezonie zimowym podczas uruchomienia klimatyzator wyrzucił błąd E3.
Zamówiłem nowa płytę główną na Ali...
Po zamontowaniu klimatyzator uruchamia się ale:
- w trybie chłodzenia grzeje
- w trybie grzania pika i nie uruchamia się
Zgrałem wsady pamięci z starej i nowej płyty jednostki wewnętrznej. Wsady różnią się.
Przełożenie kości pamięci z starej płyty do nowej wywala błąd E1.
W jednostce zewnętrznej podczas działania klimatyzatora na nowej płycie jednostki wewnętrznej na elektromagnesie zawory 4-drożnego nie występuje napięcie.

Jak zmodyfikować wsad nowej płyty aby w trybie chłodzenia klimatyzator chłodził ?
Zakładam że w tym modelu w trybie chłodzenia elektromagnes zaworu 4-drożnego powinien być zasilony napięciem 230V.
Jeżeli nie uda się wprowadzić zmian w pamięci klimatyzatora czy mogę zrobić obejście na przekaźniku i wymusić zasilenie zaworu ?
Czy takie wymuszenie chłodzenia nie będzie blokowane przez sterowniki jednostki wewnętrznej i zewnętrznej.
Czy jest gdzieś opis zawartości pamięci EEPROM jednostki wewnetrznej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Odpowiedz

harrydaily

2026-06-16, 06:43:43
Nowy użytkownik
W jednostce zewnętrznej podczas działania klimatyzatora na nowej płycie jednostki wewnętrznej na elektromagnesie zawory 4-drożnego nie występuje napięcie.
Kart Bros
  • Odpowiedz

readerrichness

2026-06-17, 09:01:17
Nowy użytkownik
Najpierw upewniłbym się, że nowa płyta jest dokładnie od tej samej wersji urządzenia. Objawy sugerują raczej niezgodny firmware/konfigurację niż uszkodzony zawór 4-drogowy.

Nie polecałbym wymuszania zasilania zaworu przekaźnikiem na stałe – sterownik może monitorować stan pracy i możesz narobić sobie kolejnych problemów.

Jeśli stara płyta dawała E3, a po przełożeniu EEPROM pojawia się E1, to wygląda na to, że dane w pamięci są powiązane z konkretną wersją elektroniki. Bez dokumentacji EEPROM modyfikacja wsadu będzie bardzo trudna. Sprawdziłbym najpierw numery obu płyt i zgodność oprogramowania.
Bitlife
  • Odpowiedz

lawyercoots

2026-06-18, 01:48:08
Nowy użytkownik
W pełni rozumiem tę frustrację! Miałem podobny problem z klimatyzacją zeszłego lata – w ogóle nie chciała chłodzić. Okazało się, że to był zwykły wyciek czynnika chłodniczego. Mam nadzieję, że szybko uda Ci się to naprawić!
top games
  • Odpowiedz

hasshock

2026-06-22, 07:06:48
Nowy użytkownik
(2026-06-01, 07:42:27)Bzyczek napisał(a): Witajcie.
Klimatyzator MDV model MS12F8-12HRDN1-C8.
Po sezonie zimowym podczas uruchomienia klimatyzator wyrzucił błąd E3.
Zamówiłem nowa płytę główną na Ali...
Po zamontowaniu klimatyzator uruchamia się ale:
- w trybie chłodzenia grzeje
- w trybie grzania pika i nie uruchamia się
Zgrałem wsady pamięci z starej i nowej płyty jednostki wewnętrznej. Wsady różnią się.
Przełożenie kości pamięci z starej płyty do nowej wywala błąd E1.

Jak zmodyfikować wsad nowej płyty aby w trybie chłodzenia klimatyzator chłodził ?
Zakładam że w tym modelu w trybie chłodzenia elektromagnes zaworu 4-drożnego powinien być zasilony napięciem 230V.
Jeżeli nie uda się wprowadzić zmian w pamięci klimatyzatora czy mogę zrobić obejście na przekaźniku i wymusić zasilenie zaworu ?
Czy takie wymuszenie basketball stars chłodzenia nie będzie blokowane przez sterowniki jednostki wewnętrznej i zewnętrznej.
Czy jest gdzieś opis zawartości pamięci EEPROM jednostki wewnetrznej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Wygląda na to, że nowa płyta ma niezgodny firmware lub wsad EEPROM. Nie polecałbym wymuszania zasilania zaworu 4-drogowego przekaźnikiem, ponieważ sterowniki mogą zgłaszać błędy lub uszkodzić układ. Najlepiej sprawdzić zgodność numerów płyt i skonsultować się z serwisem MDV.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2026-06-22, 07:08:13 przez hasshock.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa