Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Aux q-smart plus II.Za mała odległość od sufitu

1 Odpowiedzi, 212 Wyświetleń

Młynarz

2026-07-04, 01:27:38
Nowy użytkownik
Kilka pytań i proszę o odpowiedzi,najlepiej doświadczonych instalatorów.

Monter zamontował mi jednostkę wewnętrzną zaledwie 8,5 cm od sufitu,jest nad drzwiami balkonowymi:

1.Instrukcja podaje minimalną odległość 15 cm.Czy z WASZEGO DOŚWIADCZENIA,zmniejszenie tej odległości do 8,5 cm wyraźnie pogarsza wydajność klimy i potęguje hałas? Może to tak zostać czy jest to niedopuszczalne?

2.Nie wyobrażam sobie wiercenia kolejnego przewiertu by obniżyć jednostkę,zatem pytanie-czy można obniżyć tylko sam wieszak,by obniżyć jednostkę chociaż o 2-2,5 cm? Czy ta wnęka na przewody i rury z tyłu obudowy jest na tyle obszerna,że pozwala na taki zakres obnizenia jednostki? 

3.Żądać teraz obniżenia jednostki? Podczas pierwszego serwisu gwarancyjnego? Nie wiem czy to jest karygodne,czy "może tak zostać" .Klima działa,chłodzi,delta prawidłowa.Nie wiem czy wentylator chodzi głośno czy nie bo nie mam jak porównać z inną klimatyzacją.Ogólnie odnoszę wrażenie,że ten aux jest głośny
  • Odpowiedz

groanoutspoken

2026-07-06, 07:41:25
Nowy użytkownik
8,5 cm to rzeczywiście mniej niż zaleca producent. Jeśli klimatyzacja działa poprawnie i nie jest wyraźnie głośniejsza, nie musi to oznaczać problemów, ale przy najbliższym serwisie warto poprosić o ocenę i ewentualne obniżenie jednostki, jeśli będzie to możliwe bez większych przeróbek.
retro bowl 26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2026-07-06, 07:41:49 przez groanoutspoken.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa