Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomy ciepła z wymiennikiem ziemnym +kolektory słoneczne=

7 Odpowiedzi, 16284 Wyświetleń

Guest

2006-03-10, 10:07:40
Gość
Pomy ciepła, kolektory słoneczne to odnawialne żródła energii i mimo gorącej dyskusji, są to niepodważalnie najbardziej bezpieczne instalacje dla użytkowników. Nic się nie zapali, nie wybuchnie i nikt się nie zatruje "czadem" . Po wielu latach/7-9/ instalacje pracują i to wielokrotnie są polskie pompy ciepła. Po wejściu do UE instaluje się pompy ciepła firm Skandynawskich NIBE, i pracują bez zarzutu.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-13, 11:05:33
Użytkownik
Szanowny Gościu
Pompy ciepła są tak samo wspaniałe jak też szkodliwe w kompleksowym rozrachunku energetycznym. Dlaczego???
Otóż, jeśli ich średnioważona - w czasie sezonowej eksploatacji - efektyność energetyczna, w sezonie grzewczym, jest niższa niż 3-krotność w stosunku do pobranej energii elektrycznej, to jest to nieporozumienie.
W tym miejscu pozwolę sobie na bardzo, jak sądzę, "energetyczny" skrót łańcucha wytwarzania enrgii, ogólnie...
Otóż, enrgia elektryczna, która "dostaje się" do gniazdek elektrycznych w naszych mieszkaniach (cały proces wytworzenia i transportu), w stosunku do energii paliwa zużytego na jej wytworzenie to tylko ok. 31-32%.
Nie wymaga to specjalnego wyjaśniania, iż pompa ciepła musi mieć conajmniej sezonowy współczynnik wydajności grzewczej nie mniejszy niż 3,5 aby być "na równi" z klasycznym, dobrze dobranym, systemem grzewczym - gazowym, olejowym, a być może elktrycznym.
Wcześniej powiedziałem "szkodliwym stosowaniem", dlaczego? Otóż emisja szkodliwych substancji w procesie wytwarzania energii elktrycznej (SO2... , NOx, CO2 i inne) degradują nasze środowisko. A więc jeśli będziemy źle stosować pompy ciepła, pozorna ochrona środowiska będzie pogłębianiem jego degradacji.
Pozdrawiam i oczekuję na dyskusjję, uwagi oraz na odpowiedż.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-13, 11:11:42
Użytkownik
Jeszce jedno!!
Chętnie porozmawiam na temat wykorzystania energii słonecznej, tak kolektorów słonecznych typu termicznego jak również fotowoltaicznych. Coś o tym wiem. Badałem to, wprawdzie trochę dawno, w swoim laboratorium praktyczno-doświadczalnym.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-09-13, 17:50:32
Top użytkownik
Witam
Tak się składa ,że dzisiaj wymienialiśmy sprężarkę w jednej z takich pomp (Skandynawska)
Pompa niespełna czteroletnia,układ chłodniczy ograniczony do minimum (sprężarka ,zawór,filtr ,dwa presostaty i dwa wymienniki płytowe).
Awaria elektroniki spowodowała ,że sprężarka zagrzała się do tego stopnia,iż spaliła się na niej farba łącznie ze skrzynką elektryczną.
Piszę o tym aby wskazać ,że wyrabiamy sobie opinię o pompach na podstawie m.in.takich oszczędnie wyprodukowanych urządzeń.
Prawdopodobnie musi ktoś zginąć z powodu np.wybuchu lub pożaru aby montowane urządzenia posiadały odpowiednie zabezpieczenia.Nie rozumiem jak można reklamować je jako całkowicie bezobsługowe.
Generalnie uważam,że pompy ciepła będą stosowane coraz częściej jednak koszt inwestycji i cena energii elektrycznej jeszcze długo będą ograniczać ilość pomp naprawdę wysokiej klasy.
Możemy pisać o ekologii ale ilu z nas wybierając n.p.samochód stosuje to kryterium,decyduje ekonomia.
Na marginesie czy ktoś zwrócił uwagę,że nabywca tak naprawdę nie ma możliwości zweryfikowania podawanych wydajności urządzeń i ja chyba mam pecha ale w większości spotkanych urządzeń wystarczyło wyznaczyć na podstawie parametrów pracy i rodzaju sprężarki aby stwierdzić ,że faktycznie wydajność jest niższa nawet o 40%.
Pomimo tych wszystkich okoliczności jestem zwolennikiem pomp ciepła i nie montuję ich główne dlatego,że w oczekiwanych przez większość osób cenach nie mogę zaproponować naprawdę wysokiej klasy urządzenia.

Kończąc ,myślę że urządzenia te w naszych realiach zbyt długo eksploatowane mogą stać się bardzo niebezpieczne tzn.mogą wybuchnąć np.te które nie posiadają zaworów bezpieczeństwa,nie zatrują ale w przypadku nieszczelności mogą spowodować śmierc z braku tlenu w pomieszczeniach piwnicznych.
Tak więc wiekowa pompa jest nie mniej niebezpieczna niż stary kocioł olejowy,gazowy czy inny.
Pozdrawiam i z prykrością dodaję,że o kolektorach słonecznych znam jedynie teorię.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-13, 20:21:07
Użytkownik
Panie Władysłwie
Czyżby udało nam się, chociaż w niektórych sprawach mówić tym samym językiem??
Potwierdzenie moich, być może kontrowrsynych opinii przedstawionych powyżej, zbliża nasze oceny i poglądy w zagadnieniach... nie tylko chłodnictwa ale też innych, om których dyskutujemy. Cieszę się i myślę, że w innych też będziemy mówić podobnie, chociaż inaczej a także różnie... i dobrze!!!
Sprężaraka powinna być wyposażona w tzw. klikson, czyli ostateczne zabezpieczenie przed przegrzaniem temperaturowo-ciśnieniowym. Jeśli tego nie było to, jak sądzę, jest to jakiś bubel montowany w garażu.
Sądzę, że podziela Pan moje spostrzeżnie.
Serdecznie pozdrawiam Mirek
  • Odpowiedz

awax

2006-09-13, 21:01:09
Top użytkownik
W tym problem,że był to Maneurop SZ115...zabezpieczenie silnika po prostu nie zadziałało,przypuszczam,że po kolejnym wyłączeniu i załączeniu po prostu "skleiło"
styki.
Mnie jedynie dziwi,że pozostałe zabezpieczenia HP iLP oraz czujnik temperatury idą do modułu elektronicznego i tak jak w tym konkretnym przypadku gdy (chyba)triak dostał przebicia to jedynym zabezpieczeniem wpiętym w cekę stycznika było zabezpieczenie uzwojeń.
Nie chciałbym przedłużać rozważania tego konkretnego przypadku i wyjątkowo podam producenta IVT -to nie "garażówka"
Na marginesie chyba mamy wspólnych znajomych gdyż klient trafił do mnie z rekomendacji Area Traders.
Pozdrawiam Władek
P.S.
Nie zrobi się zbyt nudno bez naszych osobistych utarczek?

Jeszcze jedno w pompie zmieniłem sprężarkę na Copelanda ZB o szerszym zakresie pracy i lepszym zabezpieczeniu oraz dołożyłem presostat wysokiego z nastawą 26bar bezpośrednio w obwód stycznika i to naprawdę fajnie chodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2006-09-13, 21:07:06 przez awax.)
  • Odpowiedz

YN

2006-09-13, 21:05:15
Użytkownik
Ekspert MirosławJankowski napisał(a):Panie Władysłwie
Czyżby udało nam się, chociaż w niektórych sprawach mówić tym samym językiem??
Potwierdzenie moich, być może kontrowersynych opinii przedstawionych powyżej, zbliża nasze oceny i poglądy w zagadnieniach... nie tylko chłodnictwa ale też innych, o których dyskutujemy. Cieszę się i myślę, że w innych też będziemy mówić podobnie, chociaż inaczej a także różnie... i dobrze!!!
Sprężaraka powinna być wyposażona w tzw. klikson, czyli ostateczne zabezpieczenie przed przegrzaniem temperaturowo-ciśnieniowym. Jeśli tego nie było to, jak sądzę, jest to jakiś bubel montowany w garażu.
Sądzę, że podziela Pan moje spostrzeżnie.
Serdecznie pozdrawiam Mirek
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa