Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimakonwektory i pompa ciepła

7 Odpowiedzi, 15861 Wyświetleń

mgoras

2017-08-20, 18:26:42
Nowy użytkownik
Witajcie,
Na wstępie jestem amatorem i może trochę hobbystą. Lubie czasami coś zrobić samemu w koło domu i w domu.
Nie zawsze wychodzi mi to w 100% tak jakbym chciał, ale tak jak wspomniałem jestem amatorem.
Chciałem zasięgnąć wachowego źródla (za jakie uważam to miejsce) odmośnie klimakonwektora / klimakonwektorów i pomp ciepła.

Chciałem chłodzić i grzać dom przy pomocy pompy ciepła. Obecnie do ogrzewania służy mi kominek z płaszczem wodnym + 1000l bufor ciepła. Ciepło jest rozprowadzane na parterze ogrzewaniem podłogowym.
Do chłodzenia nie mam jeszcze nic, ale myślę o podwieszonym pod sufit klimakonwektorze. Góra jest adaptowana na pomieszczenie "hobby" biuro do pracy i jest tam zamontowany klimakonwektor kanałowy 4-rurowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-08-21, 09:22:16 przez mgoras.)
  • Odpowiedz

Bolas

2017-08-20, 20:49:42
Zaawansowany użytkownik
Połącz wszystko razem. Biawar ciepło z klim zrzuca pierwsze do zbiornika CWU dopiero po jego naładowaniu ciepło zostaje wyrzucane na jednostkę zewnętrzną. [Obrazek: schematinstalacji.JPG]
  • Odpowiedz

mgoras

2017-08-21, 09:29:23
Nowy użytkownik
Tak też planowałem.
Z tym że bardziej mam problem z decyzją, czy zastosować pompę powietrzną, czy gruntową.
Chodzi o uzasadnienie dodatkowej inwestycji jaką będą odwiery w przypadku gruntowej, Oczywiście wiadomo, że gruntowa pompa pracuje bardziej stabilnie, nie mniej jednak wymaga dodatkowej inwestycji.
Czy ta inwestycja będzie w ogóle uzasadniona ? 14 - 18 tyś piechotą nie chodzi.

Edit. Dopiero teraz zauważyłem że mój pierwszy wpis został ucięty.

Moje zasadnicze pytanie jest czy szukać pompy powietrznej (bo początkowo o takiej myślałem) czy gruntowej, której praca byłaby zimą bardziej stabilna, a latem odwierty mogłyby posłużyć jako pasywne źródła chłodu, a w ekstyemalnych sytuacjach została by uruchamiana pompa gruntowa do aktywnego chłodzenia.

W tej chwili jest na poddaszu jest klimakonwektor Lennox HH50 chłodzenie 12,3kW grzanie 14kW
Na dole planuję tylko do salony coś w okolicach 6kW
  • Odpowiedz

Bolas

2017-08-22, 18:39:07
Zaawansowany użytkownik
To już musisz sam sobie odpowiedzieć i przeliczyć. Chyba Galmet robi takie wyliczenia za free jeżeli chodzi o ich urządzenia w innym przypadku nie wiem. Ja mam gruntową ale poziomy wymiennik bo spora działka. Niestety jak zakładałem ją 5lat temu to chłodzenie dopiero wprowadzano i kosztowało krocie.
  • Odpowiedz

mgoras

2017-08-27, 10:40:34
Nowy użytkownik
Mam jeszcze trochę czasu z tym projektem, więc chyba zrobię tak jak mówisz. Pochodzę po firmach i zapytam jak oni by to widzieli.
Poziomy niestety się nie sprawdzi, bo na etapie budowy zakopałem 150m rury PE na głębokości 2,5m - ale temperatura ziemi jest tak wysoko, że o chłodzeniu nie ma mowy.
Na początku lata w czerwcu - 9 stopni (jeszcze akceptowalne)
Teraz w okolicach 18 stopni (przepuszczanie przez fancoli takiej temperatury nie ma już sensu)
  • Odpowiedz

barbie

2017-08-27, 12:32:33
Top użytkownik
2.5 metra to 2 razy za gleboko to nie jest geotermia .
  • Odpowiedz

Bolas

2017-08-27, 18:24:24
Zaawansowany użytkownik
Ja mam kilometr do 9kW pompy Smile temperatura nigdy jeszcze nie doszła do 15'C a co dopiero 18'C może masz wulkan gdzieś pod sobą Wink Oczywiście że nie ma sensu przepuszczać tej temp bezpośrednio przez wymiennik ale przez PC z chłodzeniem to już co innego tym bardziej że przez zimę wymiennik ci wychłodzi a w lato ci go zregeneruje Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa