Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamrażarka do rur ridgid

1 Odpowiedzi, 5759 Wyświetleń

DF

2017-10-29, 07:13:40
Użytkownik
Witam
Mam taką zamrażarkę do rur ridgid, podchodziłem już dwa razy do naprawy i nie mogę dać rady, może ktoś coś podpowie lub potwierdzi moje podejrzenia.

Historia maszyny nieznana, kupiona jako uszkodzona, na obiegu widać że był wymieniany filtr i został wspawany zawór na ssaniu.

Pierwsze podejście: krótki test ciśnieniem (układ szczelny), próżnia, czynnik, sprężarka hula, na ssaniu -1 bar, zostawiłem narazie to dziadostwo Smile

Drugie podejście: wylutowałem filtr okazało się że poprzednik co wymieniał filtr zalał lutem wylot z filtra i był zapchany, przedmuchałem azotem za sprężarką układ drożny do filtra, przedmuchałem przed sprężarką kapilary drożne, poskładałem do kupy, próżnia, czynnik, odpaliłem układ, na ssaniu -0,8 bar, na tłoczeniu 11 bar, nic nie chłodzi wygląda jakby było coś jeszcze przypchane.

Moje podejrzenia: kapilary są dwie, kto rozbierał taką zamrażarkę wie że kapilary przechodzą wężem elastycznym do końcówek którymi zamraża się rury, wygląda mi na to że kapilary są nowsze od całego obiegu i były wymieniane (bynajmniej tak wyglądają), poza długością w wężu są jeszcze zwinięte po ok 1,5 metra za filtrem (łącznie tej kapilary jest ok 3 metrów), nie wiem jakiej średnicy dokładnie są te kapilary ale na pewno >0,5 mm.
Podejrzewam że poprzednik mógł wymienić kapilary na węższe.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa