Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem klimatyzacja honda jazz

8 Odpowiedzi, 9208 Wyświetleń

zelazo1212

2018-07-02, 15:07:33
Nowy użytkownik
Witajcie
Mam duży problem z klimą w mojej hondzie jazz, 2007 rok, 1.2. Jakiś czas temu klima nie włączała się za każdym razem, aż przestała działać. Jest to klima manualna. Podjechałem, dobiłem gaz po roku trochę brakowało, wpuściłem barwnik, klima szczelna. Niestety nie działa. Podłączna była na krótko, tzn kompresor i wentylator pod aku i chłodzi, a z przycisku nie działa. Sprawdzany był czujnik ciśnienia, przycisk klimy i taka wtyczka, która daje sygnał na sprzęgło kompresora. Sprawdzane były bezpieczniki wewnątrz i pod maską i przekaźniki. Czy jest może jakiś czujnik w kabinie temperatury jeśli to manual? Może jakiś dodatkowy sterownik pomiędzy maską a kabiną? wygląda jakby nie było masy pod przekaźnikami pod maską i dlatego nie daje pradu. 3 osoba rozłożyły nad tym ręce już i ja. Straciłęm już cierpliwość. Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie, może ktoś ma schemat do hondy? Z góry dziękuje.
  • Odpowiedz

janusz622

2018-07-03, 07:23:17
Nowy użytkownik
zelazo1212 napisał(a):Witajcie
Mam duży problem z klimą w mojej hondzie jazz, 2007 rok, 1.2. Jakiś czas temu klima nie włączała się za każdym razem, aż przestała działać. Jest to klima manualna. Podjechałem, dobiłem gaz po roku trochę brakowało, wpuściłem barwnik, klima szczelna. Niestety nie działa. Podłączna była na krótko, tzn kompresor i wentylator pod aku i chłodzi, a z przycisku nie działa. Sprawdzany był czujnik ciśnienia, przycisk klimy i taka wtyczka, która daje sygnał na sprzęgło kompresora. Sprawdzane były bezpieczniki wewnątrz i pod maską i przekaźniki. Czy jest może jakiś czujnik w kabinie temperatury jeśli to manual? Może jakiś dodatkowy sterownik pomiędzy maską a kabiną? wygląda jakby nie było masy pod przekaźnikami pod maską i dlatego nie daje pradu. 3 osoba rozłożyły nad tym ręce już i ja. Straciłęm już cierpliwość. Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie, może ktoś ma schemat do hondy? Z góry dziękuje.
Witam
Może spróbował byś zmostkować przekaźnik który uruchamia kompresor, oczywiście nie mostkować sygnałów sterujących przekaźnik. Jak ruszy to szukamy między przekaźnikiem a deską rozdzielczą. Następnie można by podłączyć tester diagnostyczny i odczytać błędy.
  • Odpowiedz

zelazo1212

2018-07-04, 12:07:18
Nowy użytkownik
przekaźniki są dobre, wyciągałem przekaźniki i mostkowałem w miejscach ich umiejscowienia i kompresor i wiatrak chodził elegancko i chłodziło.
  • Odpowiedz

Whisky

2018-07-04, 18:24:46
Top użytkownik
Postukaj w przekaźnik w trakcie pracy silnika i uruchomionej klimatyzacji.
  • Odpowiedz

zelazo1212

2018-07-05, 12:00:25
Nowy użytkownik
przekaźniki są dobre bo były sprawdzane miernikiem i były również podmieniane.
  • Odpowiedz

janusz622

2018-07-05, 19:58:11
Nowy użytkownik
zelazo1212 napisał(a):przekaźniki są dobre bo były sprawdzane miernikiem i były również podmieniane.
wygląda że nie masz wyjścia i musisz podłączyć komputer diagnostyczny dlatego że ;
przekaźnik K143 kompresora połączony jest ze sterownikiem silnika,
presostat ciśnienia w układzie klimatyzacji B161 połączony jest z sterownikiem silnika,
przekaźnik wentylatora chłodnicy K12 połączony jest z sterownika silnika,
i może sterownik silnika nie puszcza sterowania klimatyzacji bo są jakieś błędy.
No i jeszcze włącznik dmuchawy - może z nim coś nie tak. Nie wiem dokładnie jak jest w jazz ale jak masz ustawiony nadmuch na szybę i gdy włączysz dmuchawę to powinna załączyć się klima.
  • Odpowiedz

zelazo1212

2018-07-06, 13:18:22
Nowy użytkownik
sterownik silnika to najgorsze co może byćSad
Oddam do jeszcze jednego warsztatu. Sprawdze jeszcze czujnik na parowniku. Też właśnie o tym myślałem obawiając się. Dmuchawa działa dobrze na każdym biegu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-07-06, 13:19:47 przez zelazo1212.)
  • Odpowiedz

janusz622

2018-07-08, 13:27:34
Nowy użytkownik
zelazo1212 napisał(a):sterownik silnika to najgorsze co może byćSad
Oddam do jeszcze jednego warsztatu. Sprawdze jeszcze czujnik na parowniku. Też właśnie o tym myślałem obawiając się. Dmuchawa działa dobrze na każdym biegu.
To że dmuchawa działa dobrze na każdym biegu nie świadczy że daje sygnał na sterownik silnika lub przekaźnik sprężarki. Może jakiś kabelek lub złącze jest uwalone.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa