Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwny dzwięk - brzęczenie, świszczenie - nowe auto.

3 Odpowiedzi, 2343 Wyświetleń

szuwar1978

2018-05-08, 07:12:20
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.
Mam problem z klimatyzacją. Pacjent to nowa Honda Civic 4D 1.5T. Autko ma przejechane 1.5k i od nowości dziwny dźwięk jak załączę klimę. Na pokładzie klimatronik jednostrefowy.
Objawy: daje klimę na ON słychać załączenie sprężarki i przez kilkanaście sekund jest cisza aż nie dobije ciśnienia a później zaczyna być słyszalny dość głośny świst - brzęczenie coś jak bym miał wiertarkę pod deską rozdzielczą. Dźwięk narasta z obrotami, na wolnych obrotach prawie niesłyszalny. Byłem w ASO pierwszy raz oczywiście nie widzieli problemu. Klima ogólnie słabo chłodziła bo było ponad 12 stopni na wylocie więc pojechałem drugi raz i się okazało że w nowym aucie jest tylko połowa czynnika w układzie. Dobili - teraz jest lepiej trzyma 7-8 stopni na wylocie ale dźwięk jest jeszcze głośniejszy. Jutro jadę ich znowu męczyć ale chciałbym zasięgnąć wszej opinie co za ustrojstwo tak hałasuje????
Czy mała ilość oleju w układzie może mieć na to wpływ??? Jak było mało czynnika to i może oleju jest mało...
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Whisky

2018-05-08, 09:22:27
Top użytkownik
Pewnie mało oleju. Jedź samochodem do salonu z pisemną reklamacją, jeśli układ miał za mało czynnika to można stwierdzić że w ogóle oleju nie ma. Chcesz mieć na 100% pewne auto to musisz nalegać na wymianę skraplacza,osuszacza i dodatkowo chcesz płukanie układu. Męcz ich tak aż dojdzie do wysłania prawnika.
  • Odpowiedz

szuwar1978

2018-05-08, 11:22:00
Nowy użytkownik
Dzieki za odpowiedz. Co najciekawsze to nie jestem jedyny z tym problemem bo inni na forum civic'a rownież zgłaszają ten problem. Jutro bede w ASO bede ich meczył.

Dziś po wizycie w ASO stwierdzili że do wymiany jest zawór rozprężny. Czas oczekiwania na zawór uwaga 3 miesiące Big Grin masakra.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-09, 14:05:40 przez szuwar1978.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa