Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z agregatem

5 Odpowiedzi, 6033 Wyświetleń

byniom

2008-04-26, 06:35:56
Moderator
Witam kolegów i proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu z agregatem . Agregat to wytwornica wody lodowej do klimatyzacji central klimatyzacyjnych . Wskład agregatu wchodzą dwa niezależne obwody po dwie sprężarki ( czyli cztery) . Będę opisywał dany obwód czyli dwie sprężarki ale problem dotyczy tak samo drugiego obwodu . Sprężarki to skrole połączone ze sobą bezpośrednio . Za skraplaczem standardowo jest odwadniacz , elektrozawór i zawór rozprężny. W agregacie działo się coś takiego ż epo załączeniu obwodu działa tylko jedna sprężarka ( tak steruje sterownik ) i z biegiem czasu jak zaczyna schładzać to włączają się następne ale problem dziaje się taki że przy pracującej jednej sprężarce mam ciśnienie na ssaniu w granicach 5 bar (układ na R22) a na tłoczeniu 10-11 i wychodziło by na to że jest za mało czynnika ale gdy załączy się druga np. po 3 minutach to tłoczenie idzie na 12-13 a ssanie spada na 2,5 bara a i potrafi niżej i po krótkim czasie się zatrzyma bo sterownik podaje zbyt niską temperaturę odparowania. Sprawdzałem odwadniacz czy niejest zapchany i elektrozawór . Wymienione były niedawno zawory rozprężne na nowe ( działają bo jak ręką ogrzewałem czujkę to reagował. Tak samo zachowywał się ten agregat przed wymianą zaworów rozprężnych. Ilość czynnika w obwodach jest prawidłowa bo ściągałem i ładowałem wedłóg tabliczki ( wcześniej były przeładowane o 50%) i cały problem to to , dlaczego tak nisko spada mi ciśnienie po załączeniu drugiej sprężarki ? . Agregat to TRANE ale niepamiętam typu ale cośmi się wydaje że ma około 125 Kw >Jeżeli macie jakieś sugestię to będę bardzo wdzięczny bo już zdurniałem całkiem.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

AS

2008-04-26, 15:49:05
Zaawansowany użytkownik
Kolego, proszę sprawdzić stronę wodną urządzenia. Z podanego opisu wynika,że może jest zbyt mały przepływ wody przez parownik.
Druga sprawa to nastawy załączenia wentylatorów skraplacza(trochę niskie ciśnienia Kolega podaje po stronie tłocznej), ale do tego trzeba mieć kody dostępu do sterownika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-26, 15:55:43 przez AS.)
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-26, 17:02:31
Moderator
zastanawiałem się też nad tym przepływem ale dopiero w poniedziałek się do tego przypnę a co do pracy wentylatorów to startują przy 13-14 bar na tłoczeniu ale nawet gdy ciśnienie spadnie do 10 to się nie wyłączą , to faktycznie trochę źle ale dostępu do sterownika w tym zakresie nie mam bo TRANE tego niechce podawać.
  • Odpowiedz

chodziarz

2008-04-27, 07:12:18
Nowy użytkownik
Jezeli posprawdzasz wszystkie przepływy i bedzie wszyystko oki, to posprawdzaj nastawy czujników w agregatach tarne bardzo duze znaczenie ma temp. czujnika nasycenia i ssania, jesli tam masz bedziesz mial przekombinowane to bedzie kicha, jesli nie dasz sobie rady to daj znac to podjedzie ktos do ciebie z serwisu Trane.
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-06, 19:06:58
Moderator
Jednak coś z tym sterownikiem jest nie tak bo wariuje ze sterowaniem wentylatorów skraplacza.
Włącza je jak chce alebo nie włącza wcale. Na wyższym szczeblu podejmują decyzję co z tym fantem zrobić ale prawdopodobnie sterownik będzie wymieniany.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa