Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Algorytm działania układu sterowania sprężarki

7 Odpowiedzi, 7449 Wyświetleń

mateusz11999944

2018-11-18, 18:07:31
Nowy użytkownik
Dzień dobry,
Mam pytanie, otóż na zajęcia uczelniane muszę wykonać sterowanie układu chłodniczego z odzyskiem ciepła.
Układ składa się ze sprężarki oraz dwóch wymienników ciepła.
I stad moje pytanie,
Do sterowania wykorzystałem sterownik Carela mRack, ale to nieistotne. W głównej mierze chodzi mi o dobór algorytmu pracy pod względem sterowniczym. Nie orientuję się zbytnio w jakim przypadku sprężarka ma pracować a w jakim nie.
Czy mógłby ktoś poratować jakimiś wskazówkami?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-11-19, 16:56:25
Zaawansowany użytkownik
mateusz11999944 napisał(a):Dzień dobry,
Mam pytanie, otóż na zajęcia uczelniane muszę wykonać sterowanie układu chłodniczego z odzyskiem ciepła.
Układ składa się ze sprężarki oraz dwóch wymienników ciepła.
I stad moje pytanie,
Do sterowania wykorzystałem sterownik Carela mRack, ale to nieistotne. W głównej mierze chodzi mi o dobór algorytmu pracy pod względem sterowniczym. Nie orientuję się zbytnio w jakim przypadku sprężarka ma pracować a w jakim nie.
Czy mógłby ktoś poratować jakimiś wskazówkami?
Pozdrawiam
A o co tak dokładnie ci chodzi ? I co to za zajęcia uczelniane, jesteś odpowiedzialny za ogrzewanie?czy jesteś jakimś konserwatorem?
  • Odpowiedz

mateusz11999944

2018-11-19, 18:53:17
Nowy użytkownik
Jestem odpowiedzialny za wykonanie systemu sterowania sprężarki chłodniczej pracującej w obiegu czynnika chłodniczego z odzyskiem ciepła. I mam dobrać algorytm pracy sterownika.
  • Odpowiedz

czesio26

2018-11-19, 21:19:18
Użytkownik
W układzie chłodniczym jak sama nazwa mówi dążymy do uzyskania jakiegoś "chłodu',czy to ma być mroźnia z zamrozonym mięchem,czy lada chłodnicza z warzywami czy kiełbachą,czy schłodzenie mleka w zbiorniku i celem sterowania jest utrzymanie żądanej temperatury ww produktów!!,I to ma robić sterownik!!Odzysk ciepła jest tak uzyskiwany niejako "po drodze" w formie bojlera z wężownicą lub wymiennika płytowego.Nie trzeba do tego zadnego algorytmu....Bojler połączony w szereg jest i co odzyska z ciepła skraplania to jego,a wymiennik płytowy to powinien mieć pompke cyrkulacyjną,która pracuje razem z agregatem.Za tymi odzyskami i tak jest jeszcze powietrzny skraplacz,który w wypadku przegrzania wody w odzyskach ma pilnować przechłodzenia za pomoca np jakiegoś presa...chyba :-)
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-11-20, 14:59:37
Zaawansowany użytkownik
mateusz11999944 napisał(a):Jestem odpowiedzialny za wykonanie systemu sterowania sprężarki chłodniczej pracującej w obiegu czynnika chłodniczego z odzyskiem ciepła. I mam dobrać algorytm pracy sterownika.
Zdefiniuj, proszę, o co ci dokładnie chodzi, o jaki odzysk ciepła i do czego to ma służyć?
  • Odpowiedz

Artic

2018-12-12, 07:17:28
Zaawansowany użytkownik
Pierwsze pytanie to co układ chłodniczy będzie realizował? Od tego trzeba zacząć bo dalej nie ruszymy.

Ile spreżarek
Ilość stopni regulacji sprężarki lub rodzaj regulacji-
Ile odbiorników-
Co schładzamy-
Co odzyskujemy-
Jaką temperaturę odzyskujemy i do czego-
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-12, 07:19:18 przez Artic.)
  • Odpowiedz

joker

2018-12-28, 22:03:19
Zaawansowany użytkownik
Algometr z
jedną sprężarką ma dwojakie znaczenie .należy się określić dla jakiego układu przypisać chcemy algorytm pracy .Moim. Najgłupszym algorytmem jest praca układu klimatyzacji dlaczego zamarza parownik w hajerach.uczę chłopaka ale mi. Nie odpowiedzoał dlaczego hajery starej. Generacji.jakie zadanie jest sprężarki w układzie chłodniczym
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa