Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skoda Octavia 3, klimatyzacja przestaje działać, dziwne buczenie

4 Odpowiedzi, 7422 Wyświetleń

przeme2

2019-07-12, 05:25:43
Nowy użytkownik
Witam

Mam bardzo dziwny problem z klimatronikiem w moim aucie Skoda Octavia 3 2014r, w temacie którego próbowałem poradzić się na innych forach motoryzacyjnych niestety bez żadnych efektów więc to forum to moja ostatnia deska ratunku przed specjalistą (którego i tak w moim mieście nie ma).

Problem jest następujący wsiadając do nagrzanego auta klimatronik automatycznie zaczyna wiać na najwyższych obrotach, wieje tak około 5 minut i potem przestaję i słychać tylko takie dziwne buczenie, zmniejszając ręcznie nawiew na jakieś 3-4 kreski przestaję buczeć i po chwili zaczyna wiać powoli, jeśli znów włączę klimatyzację na tryb auto i zacznie dmuchać na full problem się powtarza. Gdy podjadę jakiś czas z tym buczeniem wtedy przestaję działać nawiew w ogóle i nic się nie da z tym zrobić do czasu tak jakby schłodzenia auta w garażu. Zauważyłem także że gdy klimatyzacja zaczyna buczeć to nie zawsze można włączyć wewnętrzny obieg powietrza. Problem występuję też gdy ręcznie ustawię nawiew na pełny nadmuch. Może poradzicie drodzy forumowicze w którym kierunku szukać problemu? Chciałem sprawdzić dmuchawę i rezystor ale niestety w tej skodzie chyba trzeba rozebrać cały kokpit. Robiłem też kalibrację klimatyzację zgodnie z zaleceniami z innego forum i niestety nic nie pomogło, po podłączeniu do auta komputera też w układzie klimatyzacji nie pokazuję żadnych błędów.

Z góry dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

jack63

2019-07-12, 12:49:43
Zaawansowany użytkownik
Wg mnie problem jest silnikiem wentylatora nawiewu lub jego sterowaniem.
Zanim zabierzesz się za to czego nie chcesz robić sprawdź na schematach elektrycznych skąd zasilany jest silnik wentylatora (wentylatorów, nie wiem ile ich jest?) nawiewu i ew, przepustnice zamykające/otwierające przeloty powietrza - nie wiem jak to jest w tej skodzie rozwiązane? Podobnie ze sterowaniem przepustnicy powietrza zewnętrzne/wewnętrzne.
Od strony chłodniczej jak sprawa wygląda? temperatura nawiewu jaka. Masz klimatronik więc pasowało by zrobić jego live data podczas tych dziwnych zachowań aby wiedzieć co on dostaje jako pomiar(y).
  • Odpowiedz

przeme2

2019-07-12, 12:59:00
Nowy użytkownik
Klimatronik o ile już działa to działa bez zarzutu, sprawdzę pod komputerem co się dzieje podczas tego buczenia z nawiewem, a co do sprawdzenia tego zasilania to chyba już dla mnie za wysoki poziom i jednak będę musiał udać się do fachowca...
  • Odpowiedz

damian_em1982

2020-06-10, 14:46:28
Nowy użytkownik
Wiesz już co było problemem?? Mam taką samą sytuację.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa