Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skąd takie uszkodzenia sprężarki

6 Odpowiedzi, 5733 Wyświetleń

LimaKilo

2020-09-22, 21:46:58
Nowy użytkownik
Cześć wszystkim,
od jakiegoś czasu bawię się klimatyzacją w swoim samochodzie. Po tym jak rozszczelnił mi się całkowicie kompresor postanowiłem pobawić się trochę i popróbować różnych rozwiązań i ewentualnie obalić kilka mitów Wink
W ramach eksperymentów zajechałem 3 kompresory co początkowo mnie nie dziwiło ze względu na stosowane przeze mnie ciśnienia czynnika jak i niewłaściwe oleje. Ostatecznie na najnowszym kompresorze napełniłem układ właściwym olejem (PAG 150) i zastosowałem wg mnie właściwą ilość czynnika. Efekt niestety ten sam i dokładnie takie samo uszkodzenie kompresora... Następuje urwanie wodzika który poprzez tulejkę brązową przesuwa się po ustalającym trzpieniu. Na tym zdjęciu mam tylko stary kompresor który nie wyglądał najlepiej, ale ostatnio kompresor był naprawdę czysty bez przypalonego oleju itp a uszkodzenie to samo...
Ktoś z Was ma pomysł dlaczego tak się dzieje?
Sprężarka to Harrison z Renault Laguna 2.
  • Odpowiedz

kluczykpl

2020-09-24, 14:59:34
Nowy użytkownik
Za duzo oleju w ukladzie , lub zalanie sprezarki czynnikiem.
  • Odpowiedz

LimaKilo

2020-09-25, 18:26:34
Nowy użytkownik
Ale czy od zbyt dużej ilości oleju na pierwszy ogień nie idą tłoczki i ich korbowody?
Jedna sprężarka doznała takiego uszkodzenia gdy praktycznie w układzie było maks 100 ml.
A zalanie czynnikiem czym może być powodowane? Jego nadmierną ilością?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

N.O.R.

2020-12-10, 08:49:45
MichaelpenAU
Nie da się jednoznacznie powiedzieć od czego takie uszkodzenia powstały, klimatyzacja to nie typowa mechanika, to nie śrubka że wykręcisz, wkręcisz i pojedziesz, ludzie jeżdzą całe życie bez obsługi klimatyzacji i po jakimś czasie robią sie problemy, to tak jak byś w silniku nigdy nie wymieniał oleju, będziesz jeździł, ale do jakiegoś czasu aż w końcu padnie a ty powiesz że naprawa dużo kosztuje, przecież to stare auto i lepiej kupić używany ale nie wiesz w jakim stanie. Na pacujący układ klimy ma wpływ stan oleju, czynnika, czystość układu, ciśnienia, elektryka, czy po pierwszym uszkodzeniu pompy był płukany układ ? Wymieniony osuszacz, ew. dysza ? Jakie obecnie ciśnienia ? Wentylator włącza się ?
drugstore-onlinecatalog.com
  • Odpowiedz

obser

2020-12-10, 15:44:24
Top użytkownik
" i ewentualnie obalić kilka mitów'. Mitem pewnie wg Ciebie jest dać auto do warsztatu i mitem jest, że go tam zrobią. I jeszcze skasują jakieś małe pieniążki na waciki. Jak Kolega powyżej napisał, większość właścicieli aut traktują układ klimatyzacji jako bezobsługowy, jak zaczyna po 6 latach słabiej chłodzić, to do Józka od wulkanizacji 'nabić" i hulać dalej. Tak to nie funkcjonuje. Autem też przejeżdżali 100 tyś km bez obsługi olejowo-filtrowej i wytrzymały, ale były na sprzedaż poleasingowe "z pierwszej ręki", "krajowe"
  • Odpowiedz

LimaKilo

2021-06-25, 20:13:33
Nowy użytkownik
kluczykpl napisał(a):Za duzo oleju w ukladzie , lub zalanie sprezarki czynnikiem.
Trochę wody w Wiśle upłynęło a mi przybyło wiedzy Smile i ewidentnie masz rację. Tego typu uszkodzenia to płyn (czynnik lub olej) w sprężarce.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa