Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pomiar efektywności klimatyzacji

4 Odpowiedzi, 9067 Wyświetleń

Raksha

2020-11-19, 07:13:37
Nowy użytkownik
Czy jest jakaś skala, urządzenie, które pozwala mierzyć efektywność klimatyzacji w pomieszczeniu?
Nie chodzi mi o pracę samych urządzeń, stosunek mocy do poboru prądu czy coś, tylko przewiew powietrza albo coś... Generalnie specjaliści z /reklama/ podają, że niewystarczający obieg powietrza w pomieszczeniu to jeden z czynników sprzyjających zaleganiu wilgoci i rozwojowi pleśni. Wydaje mi się, że klimatyzator w jakiś sposób na pewno wpływa na poziom wentylacji...
Da się to w ogóle wyrazić jakimiś liczbami?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-25, 10:31:27 przez Raksha.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-11-19, 08:38:46
Top użytkownik
Jest i większość z nich zawarta jest w twoim pytaniu .
Klimatyzator wpływa na cyrkulację powietrza jeśli by miał podłączony króciec do świeżego powietrza miał by wpływ (niewielki) na wentylację .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Adah223

2021-07-12, 07:23:16
Banned
Sam zastanawiam się nad takim urządzeniem, bo w mieszkaniu mam niestety większą wilgotność odkąd intensywniej użytkuję klimatyzację.

obser

2021-07-12, 16:16:13
Top użytkownik
Mam w biurze taki model klimatyzatora z dopływem świeżego powietrza. Ale to taki gadżet, maleńki wentylatorek w obudowie skraplacza tłoczący niby świeże powietrze przez przewód fi 16 mm. Ale to taki sam gadżet, jak jonizatorki, filtry wit.C. Jedynie może jeśli jest dobrze wykonane modne ostatnio lampy UV-C. Wentylacja, to zupełny inny dział.
W w sprawie wilgotności, to klimatyzator prawidłowo działający zdecydowanie obniża wilgotność pomieszczenie. Bo skąd lecą skropliny?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-07-12, 16:18:46 przez obser.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa