Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

volvo v70 2.5 tdi zatkany układ?

6 Odpowiedzi, 4502 Wyświetleń

thenaturat

2021-05-24, 06:13:49
Nowy użytkownik
Cześć.

Mam problem ze swoim V70 II 2.5 tdi.

Miałem zatarty kompresor klimatyzacji, więc pojechałem na wymianę. Magik, który miał wykonać pracę wymienił po prostu kompresor i nabił czynnik... W tej chwili po uruchomieniu na maszynie pokazuje się jedynie wysokie ciśnienie a niskie wcale nie rusza. Dodatkowo nabite jest 1000g czynnika a przy odsysaniu go wysysa jedynie około 300-400g.

Czy może to oznaczać to, że jest gdzieś zatkany układ? Może osuszacz się zatkał i wystarczy wymiana? Czy macie do polecenia jakiś warsztat w Poznaniu?
  • Odpowiedz

obser

2021-05-24, 06:28:47
Top użytkownik
Raczej na Twoim miejscu jeśli jesteś Konsumentem (osoba fizyczna) zacząłby proces reklamacyjny. Żaden szanujący serwis nawet do Twojego układu nie podłączy maszynę, a naprawa będzie polegała min. wymiana kompresora, płukanie całego układu, wymiana skraplacza o osuszacza. Zapytaj się swojego mistrza, czy posiada OC od działalności, może ma, to zrobisz to w porządnym warsztacie za pieniądze z jego ubezpieczenia. A kwota może być godziwa. I jakie było zlecenie- naprawa układu, czy konkretnie wymiana kompresora (może dostarczonego przez Ciebie) i zrobienie serwisu freonowego?
  • Odpowiedz

thenaturat

2021-05-24, 06:33:41
Nowy użytkownik
Samochód na firmę i na fakturę... Sad

wymiana kompresora - po zatarciu wcześniejszego - nie naprawa układu... Sad
  • Odpowiedz

obser

2021-05-24, 06:59:08
Top użytkownik
No to jak zleciłeś wymianę kompresora, to wykonali. I teraz na 99% będzie trzeba operację powtórzyć z płukaniem i wymianą skraplacz i osuszacza ( nie wiem, czy są zintegrowane). Spory koszt Cię czeka, ale chyba nie unikniony. Warsztat w zasadzie nie musiał weryfikować i stawiać diagnozy, jak Klient zażądał konkretnej operacji.
Niestety w Poznaniu nie znam ogarniętego warsztatu, tylko w okolicach Torunia. Ale poszperaj, w Suchym Lesie jest dobra firma regenerująca kompresory, może Cię tam pokierują do dobrego warsztatu z którym współpracują.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-05-24, 07:02:31 przez obser.)
  • Odpowiedz

thenaturat

2021-05-24, 07:02:26
Nowy użytkownik
Teoretycznie nie, dlatego mogę mieć pretensje tylko do siebie.

Czy jest szansa na to, że jest to jednak uszkodzony zawór rozprężny albo zatkany osuszacz? Rurki idące do kabiny nie robią się zimne.
  • Odpowiedz

obser

2021-05-24, 07:04:30
Top użytkownik
Czlowieku, wymiana osuszacza, czy zaworu nie pomoże. W układzie Twoim krążą prawdopodobnie opiłki z zatartego kompresora i wymiana nic nie da.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa