Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kanał rozprężny i inne dylematy instalatora amatora

8 Odpowiedzi, 8044 Wyświetleń

darpat

2022-06-11, 21:11:06
Nowy użytkownik
Cześć,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać i pozdrowić.
Będę montował w domu klimatyzację kanałową. Jednostka 5kW Haier przeznaczona na chłodzenie/grzanie czterech pokoi o podobnej kubaturze) i łącznej powierzchni ok 65m2. Nawiewy w każdym z pokojów, wspólny wyciąg na korytarzu. Jednostka wewnętrzna będzie zamontowana na nieocieplonym poddaszu. Do rozprowadzenie nawiewów planuję zastosować kanały fi160 na odcinakach poziomych a następnie na odcinku pionowym (około 50 cm) zastosować kanały spiro fi250 wyklejone od wewnątrz matą K-FLEX 1cm lub 2cm. Wyciąg na anemostacie 670x320 z dorabianym kanałem prostokątnym.
Tu pojawiają się pytania:
- czy taki sposób rozprężenia (tj. spiro fi250) i wytłumienia powietrzna nawiewnego (mata) będzie skuteczny (cichy) - dodam, że maks. wydajność jednostki to ok 1000m3/h podzielona, równo na cztery kanały nawiewowe
- czy kanały nawiewowe fi160 będą wystarczające przy zastosowaniu rozprężenia na fi250 czy mimo wszystko lepiej użyć fi200? Lepiej czyli ciszej. Bo sprężu wystarczy.
- czy kanały spiro wystarczy zaizolować wełną 2cm czy więcej (wiem, że im więcej tym lepiej, ale też koszty rosną , troszkę trudniejszy montaż i takie tam. Pytanie czy potrzebne?)
- czy w związku z tym, że poddasze jest nieocieplone, czy można się spodziewać jakiś problemów z pracą jednostki, w szczególności poniżej zera? Czy dodatkowe zaizolowanie jednostki w czymś pomoże?
- czy kanały spiro mogą być na całej długości łączone "na sztywno" czy powinno się zastosować jakieś elastyczne połączenia?
- czy w związku z tym, że poddasze jest nieocieplone to mogę spodziewać się jakiś problemów z pracą jednostki w ujemnych temperaturach lub też wykraplania wody z mroźne dni podczas grzania? Czy trzeba stosować jakieś odwodnienia?
Montaż jednostki zewnętrznej, napełnienie czynnika i uruchomienie pozostawiam "profesjonalistom".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-11, 21:33:25 przez darpat.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-13, 08:08:13
Top użytkownik
Jaki masz maksymalny spręż dla tej kanałówki 5kW ?
- kanałówka
- dyfuzor z przepustnicami wyklejony kauczukiem
- kanały wyklejone kauczukiem
- puszki rozprężne wyklejone kauczukiem
- na zasysie zrób oddzielną kasetę na wkład filtracyjny byś nie musiał rozpinać izolacji przy kanałówce
- wszystko zaizolowane wełną
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

darpat

2022-06-14, 07:35:08
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Jaki masz maksymalny spręż dla tej kanałówki 5kW ?
150 Pa
DBKlima napisał(a):- kanałówka
??? Nie kumam tego stwierdzenia. Przecież pisałem, że będzie kanałówka
DBKlima napisał(a):- dyfuzor z przepustnicami wyklejony kauczukiem
Masz na myśli anemostat czy coś innego?
DBKlima napisał(a):- kanały wyklejone kauczukiem
Na całej długości? Jak chcę dać odcinki proste na kanałach 3mb to jak to wykleić? Czy może jakiś odcinki tylko?
DBKlima napisał(a):- puszki rozprężne wyklejone kauczukiem
Pytałem, czy zamiast tych puszek/skrzynek rozprężnych można dać kanały okrągłe o większym fi wyklejone kauczukiem? Twoja odpowiedź nie stwierdza jednoznacznie czy można czy też nie?
DBKlima napisał(a):- na zasysie zrób oddzielną kasetę na wkład filtracyjny byś nie musiał rozpinać izolacji przy kanałówce
- tak planowałem
DBKlima napisał(a):- wszystko zaizolowane wełną
Wiem, pisałem o tym. Tyle, że pytałem czy 20mm wystarczy czy wskazane jest (ze względu na nieocieplone poddasze) dać więcej np. 30mm?
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-14, 10:02:26
Top użytkownik
Dyfuzor/rozdzielacz z przepustnicami do dodatkowej regulacji
Tak jak napisałem wszystko w kauczuk + wełna im więcej tym lepiej
Kanały kupujesz/zamawiasz już gotowe wyklejone ty tylko dodatkowo owijasz wełną
  • Odpowiedz

darpat

2022-06-14, 19:36:22
Nowy użytkownik
Przepustnice do regulacji mają być w anemostatach nawiewnych (okrągłych) i wywiewnym prostokątnym. Czy tak będzie dobrze czy muszą być na dyfuzorze/rozdzielaczu i dlaczego tam (czyli tym elemencie, który jest połączony z wyjściem jednostki zewnętrznej, tak?). Nie za bardzo wiem gdzie zamówić spiro wyklejone od środka kauczukiem. W hurtowni w moim mieście (dość duża w skali kraju) takich nie mają, a tam będę się zaopatrywał w materiały). Czy wyklejenie rozdzielaczy oraz tych
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-15, 06:47:04
Top użytkownik
Ja osobiście lubię jak mam :
Sterowanie pilotem + regulacja sprężem + regulacja nawiewu poprzez przepustnice .
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-15, 06:49:51
Top użytkownik
Kanały zamów w lokalnej firmie wentylacyjnej
  • Odpowiedz

Ssss

2023-02-02, 11:31:54
Nowy użytkownik
Witam. Wykonywałem kiedyś podobne rozwiązanie i z tego co pamiętam były 4 nawiewniki  i do każdego były montowane 2 rury izolowane flex 125, odległości były do najdłuższych max 8m i wszystko hulało nawet trzeba było zmniejszać spręż. To była klima chyba 10kW, także analogicznie przy 5kW wystarczyłoby po 1 rurze 125 na nawiewnik.
Niestety mam mało doświadczenia w tym temacie i chciałbym się dowiedzieć czy dobrze myślę.
Tak samo chciałbym zamontować kanałowke 5kW
- czy rozwiązanie na rurach flex jest z jakiegoś powodu nie zalecane (dla mnie ma zalety: łatwość montażu i łatwość wymiany- dostęp do poddasza)
-jak sterować tzn jakie najlepiej przepustnice stosować jakie sterowniki i czy dobrze rozumiem że przy zamknięciu np. 3 na 4 przepustnice wentylator sam zmniejszy obroty żeby dostosować spręż? A po zamknięciu wszystkich co zastosować żeby klima się włączyła (tak jak np sterowanie podlogowke wyłącza piec/pompę).
-jakie najlepiej filtry zastosować?
  • Odpowiedz

Ssss

2023-12-05, 07:28:47
Nowy użytkownik
Jakich sterowników używasz?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa