Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator przenośny

5 Odpowiedzi, 5533 Wyświetleń

jackie

2008-06-08, 17:50:51
Użytkownik
Witam kolegów,
proszę o doradę:
po raz pierwszy miałem kontakt z serwisowaniem klimatyzatora przenośnego ( i jeszcze po wcześniejszym mechaniku).
Pracuje on na czynniku R407C i co mnie zaskoczyło: zawór serwisowy tylko po stronie tłocznej - po podłączeniu manometru wysokiego ciśnienia okazało się, że mierzone ciśnienie wynosi 24-25 barów ( ustabilizowana praca) i temperatura skraplania dla R407 w tym wypadku wynosiła 58-59st C!
Jako, że nie było możliwości pomiaru ciśnienia na ssaniu i odczytania temperatury odparowania zastanawiam się czy poprzedni serwisant, który podobno dobijał czynnik ( o zgrozo) nie przedobrzył. W związku z przedstawioną powyżej sytuacją, pozwolę sobie zadać kolegom dwa pytania:
- czy ciśnienie mierzone po stronie tłocznej nie powinno wynosić dla R407 15-18 barów, a nie 24-25?
- jeżeli zawór jest tylko po stronie tłocznej to nie ma możliwości w przypadku rozszczelnienia, napełnienia takiego klimatyzatora prosto z butli ( ciśnienie w butli wynosi przeciez ok. 11 barów - zmierzyłem). Co robić - czy potrzebna jest stacja do napełnienia takiej klimatyzacji lub trzeba się wkuwać z zaworem po stronie ssania? Czy może jest jakis inny sposób?
Będę wdzięczny kolegom za wszystkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
  • Odpowiedz

jackie

2008-06-11, 05:06:07
Użytkownik
Witam ponownie,
martwi mnie, że nikt z kolegów z większym doświadczeniem nie zainteresował się moim zagadnieniem.
Proszę więc raz jeszcze, będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam serdeczenie!
  • Odpowiedz

CKIO

2008-06-11, 07:06:51
Użytkownik
Witam ja bym zciągnoł czynnik i wlutował zawór na ssanie już kiedyś przerabiałem takie klimy tylko były z plecakami jest nawet niezły dziurkacz do takich rurek.a co do reszty pytań to chyba już sobie sam odpowiedziałes zadając je.
  • Odpowiedz

jackie

2008-06-13, 19:05:32
Użytkownik
CKIO - dzięki serdeczne za podzielenie sie swoim doswiadczeniem.
Jestem Ci niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-13, 19:26:13
Moderator
Tak na marginesie to 407 się nie dobija tylko wymienia a co do ciśnień to zobacz czy ten zawór po stronie wysokiej to jest na tłoczeniu czy już za skraplaczem bo wtedy też będie różnica . Ciśnienie tłoczenia jest wyższe a za skraplaczem będzie trochę niższe.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa