Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja Split. Dyskomfort podczas ogrzewania.

5 Odpowiedzi, 10157 Wyświetleń

Vix

2022-11-25, 06:30:30
Nowy użytkownik
Witam

Chciałem założyć temat dosyć ogólny. Temat związany z naturą działania ogrzewania nadmuchowego w klimatyzatorach typu split i poznać wasze doświadczenia i może pewne rady, pomysły jak sobie radzicie z dyskomfortem, którym jest podczas ogrzewania ruch powietrza, a może dla was to nie problem ?

Moje spostrzeżenia są takie:
Posiadam taki klimatyzator i ogrzewam nim mieszkanie 45m^2. Podczas temperatur na zewnątrz -2 do 2 klimatyzator ustawiony na 25stC nawiew od 20 do 30%. W miejscu którym przesiaduje większość czasu temp. na wysokości pasa to około 23stC. Miejsce te jest 4,5m na wprost od klimatyzatora. 
Dane o temp brzmią zadowalająco, jednak komfort termiczny jest już inny. Niestety przy dłuższym spędzaniu czasu w takim środowisku nawiew na gołej skórze powoduje wrażenie chłodzenia, nawet jeśli ustawiony jest na 10%. 
Regulowałem już żaluzję na kilka sposobów. Ruch powietrza i tak robi swoje. Na gołej skórze czuć chłód, mimo, że na termometrze prawie 23st C. 
Teraz wiem napewno, że klimatyzator do chłodzenia jak najbardziej może być na wprost najbardziej uczęszczanej części domu, ale do ogrzewania wydaje się, że miejsce powinno być wybrane w zupełnie inny sposób, tak aby docierały do nas masy powietrza a nie powiewy.

Jakie są wasze doświadczenia ? Jak wy radzicie sobie z takim sposobem grzania ?
  • Odpowiedz

freegass

2022-11-25, 09:00:33
Użytkownik
To jest problem "mokrego termometru". Praw fizyki nie zmienisz.
  • Odpowiedz

Vix

2022-11-25, 14:01:11
Nowy użytkownik
Czyli pozostaje chodzić ubranym przy temperaturze 23stC na termometrze w domu Sad
  • Odpowiedz

freegass

2022-11-25, 14:08:22
Użytkownik
Zawsze możesz podnieść wilgotność powietrza...
  • Odpowiedz

Vix

2022-11-25, 23:39:40
Nowy użytkownik
To odpada. Stare budownictwo, ściana zewnętrzna nie ocieplona, stosunkowo niski punkt rosy, więc grzyb gotowy. Chyba najprościej ubrać coś cienkiego.
Zastanawia mnie jednak pewien fakt. Za niedługi czas rozpoczynam budowę domu i moim faworytem do ogrzewania był klimatyzator kanałowy i teraz po tym doświadczeniu zastanawiam się czy efekt będzie podobny. Nawiewy w takiej konstrukcji najprościej zrobić w suficie i zastanawiam się jaki komfort byłby wtedy, skoro porównywalny to chyba zrezygnuję.
Najlepiej chyba gdyby nawiewy były w podłodze, albo nisko w ścianach. Widziałem jak ktoś miał do nagrzewania nawiewy nisko w ścianie, a do chłodzenia z kolei pod sufitem.
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-27, 11:32:41
Top użytkownik
W kanałówce masz rozdział powietrza na poszczególne pomieszczenia . A tu natomiast cały strumień wychodzi z jednego miejsca. W klimie nie ma efektu promieniowania jest tylko konwekcja.
Klima nie daje efektu komfortu jak kominek czy podłogówka. Klima pod względem efektywności bije na głowę powietrzną pompę ciepła bo przekazuje bezpośrednio ciepło do otoczenia a w pompie grzeje wodę i woda podłogę i dopiero otoczenie.
Ja do połowy listopada grzałem się klimą ale ustawiałem na 26-27 stopni
Aby nie czuć tego chłodniejszego powiewu. Jak było za gorąco to zwyczajnie wyłączałem .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa